Kulttuurin tukemisesta puhuminen on harhaanjohtavaa, sanoo Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovila: ”Ala kaipaa investointeja – ei köyhäinavustuksia”
Keskustelu kulttuurin määrärahoista valtion budjetissa on virinnyt eduskuntavaalien alla. Kulttuurialan etujärjestöt, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme mukaan lukien, ovat vaatineet kulttuurin tuen nostamista nykyisestä 0,8 prosentista yhteen prosenttiin.
Viime syksynä Temen toiminnanjohtajana aloittanut Karoliina Huovila haluaa kuitenkin kyseenalaistaa koko tuista puhumisen mielekkyyden. Huovilan mukaan alituinen tuki- ja avustuspuhe hämärtää sen tosiseikan, että kulttuurialalla tehdään oikeaa työtä siinä missä esimerkiksi tekniikan tai maatalouden alalla.
Tukien sijasta pitäisikin puhua investoinneista.
– Sanat luovat todellisuutta. Jos kulttuurista ei opita puhumaan tuottavana työnä, on se vaarassa muuttua ihmisten silmissä pelkäksi menoeräksi, jota valtio tukee ilman mitään vastinetta, Huovila sanoo.
Huovila muistuttaa, että kulttuurialalla tehtävän työn arvo on peräti 3,1 % Suomen bruttokansantuotteesta. Vertailun vuoksi suurina pidettyjen toimialojen, kuten maatalouden bruttokansantuote on 1,9 % ja metsätalouden 3,7 %. Muissa Euroopan maissa kulttuurialan osuus BKT:sta on keskimäärin 4,4 %.
Kulttuuriala on noidankehässä
Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran keskustelua herättänyt kommentti kulttuurista luksuspalveluna on Huovilan mielestä hälyttävä esimerkki asenteesta kulttuurialaa kohtaan. Kommentti ei kuitenkaan yllättänyt.
– Kulttuuriala on ajautunut noidankehään, jossa valtion suunnalta tuleva heikko arvostus alan työtä kohtaan on johtanut kestämättömiin rakenteisiin ja apurahamalleihin, jotka nakertavat työn uskottavuutta entisestään, Huovila sanoo.
Huovilan mukaan Teme pyrkii edesauttamaan kulttuurialan arvostusta puhumalla kunnollisten työsuhteiden ja palkkojen puolesta. Kulttuurialalla on voitava tehdä työtä, jolla pystyy elämään. Senhän pitäisi olla kaiken työn vähimmäisvaatimus.
– Kulttuuriala kaipaa investointeja – ei köyhäinavustuksia, Huovila teroittaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Matti Tuomela
matti.tuomela@mellakka.fi
+358 405137220
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto (Teme) on Suomen suurin taide- ja kulttuurialojen ammattiliitto. Teme edustaa esittävien taiteiden, elokuva- ja tv-alan työntekijöitä, taiteilijoita ja itsensätyöllistäjiä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto
Temen kysely: Yli puolet vastaajista kokee, ettei apuraha riitä elämiseen – “Pienen apurahan takia ei pitäisi joutua katkaisemaan suhteita työnantajiin”10.12.2024 12:32:10 EET | Tiedote
Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovilan mielestä apurahojen pienuus ja vaikea saatavuus ovat yksi osa järjestelmän valuvikoja.
Temen karnevalistinen giljotiinilimbo nostaa esiin freelancereiden tukalan tilanteen5.4.2024 09:06:26 EEST | Tiedote
“Hallituksen suunnittelemat työelämän ja sosiaaliturvaan leikkaukset osuvat juuri freelancereille kaikkein pahiten”
Kutsu medialle: Teme tukee lakkoja – järjestää giljotiinilimbon 5.4. klo 11 alkaen4.4.2024 12:43:42 EEST | Kutsu
Tervetuloa seuraamaan Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Temen performatiivista mielenilmausta Hakaniementorille perjantaina 5.4. Tapahtuma alkaa klo 11 ja kestää noin tunnin.
Oikeistohallitus sysäsi 50-vuotiaan ammattiliiton jäsenhakemusten määrän nousuun28.11.2023 14:14:47 EET | Tiedote
Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Temeen on tänä vuonna tullut yli 300 uutta jäsenhakemusta. Pyöreitä vuosia juhlivan ammattiliiton toiminnanjohtaja Karoliina Huovilan mukaan epävarmoina aikoina liitosta haetaan turvaa ja huolenpitoa.
Teme vastustaa hallituksen leikkauksia – ulosmarssi kaikissa Suomen teattereissa28.9.2023 13:37:49 EEST | Tiedote
Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme järjestää ulosmarssin kaikissa Suomen teattereissa torstaina 5. lokakuuta kello 13. Ulosmarssilla vastustetaan hallituksen leikkauspolitiikkaa. Teme vaatii hallitusta luopumaan työntekijöiden, työttömien sekä heikoimmassa asemassa olevien ihmisten kurittamisesta ja arvioimaan uudelleen leikkausten suoria ja välillisiä vaikutuksia Suomen kulttuuriin ja ihmisten hyvinvointiin. Julkisuudessa on toistaiseksi keskusteltu melko vähän leikkausten vaikutuksista taide- ja kulttuurialan työntekijöiden toimeentuloon ja koko alan elinvoimaan. Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovilan mukaan kuitenkin juuri taide- ja kulttuuriala ovat leikkauksissa tulilinjalla. ”Taide- ja kulttuurialalla tehdään paljon pätkätöitä, joten esimerkiksi ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta leikkaaminen aiheuttaa taiteilijoille suoria tulonmenetyksiä”, Huovila sanoo. Lehtien kulttuuripalstoilla hallituksen toimiin ei ole otettu kantaa muutamaa kommenttia lukuun ottamatta. Hu
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme