Merimetson hallinnon ja tutkimuksen ajankohtaisasioita käsiteltiin webinaarissa
Merimetso-OHKE (ympäristöministeriön ohjaus- ja kehittämishanke)
Merimetso OHKE -hanketta esitteli luonnonsuojelun asiantuntija Robin Ramstedt Etelä-Pohjanmaan ELY-kesuksesta. Hankkeessa pyritään saavuttamaan kansallisessa merimetsostrategiassa asetettuja tavoitteita ja siihen kuuluu merimetsoyhteistyöryhmien avustaminen alueellisten merimetson toimenpidesuunnitelmien laadinnassa. Hankkeessa painotetaan myös merimetson poikkeuslupaprosessin sujuvoittamista tuottamalla esimerkiksi karttatyökalua, johon on koottu poikkeuslupahakemusten kannalta keskeisiä paikkatietoaineistoja käyttäjäystävälliseen muotoon.
Hankkeessa edistetään mm. merimetsoviestintää. Ympäristöhallinnon ymparisto.fi:n merimetsosivut uudistettiin maaliskuussa 2023, jonka myötä merimetsotiedon saatavuus parani niin valtakunnallisesti kuin alueellisesti samoin kuin tieto poikkeusluvan edellytyksistä ja hakemisesta.
Poikkeuslupaviranomaisen merimetsoja ja lupakäsittelyä koskevat ajankohtaiset kuulumiset
Varsinais-Suomen ELY-keskus toimii poikkeuslupaviranomaisena merimetsoasioissa ja toimintaa esitteli ylitarkastaja Maria Westerman. Työn alla on poikkeuslupajärjestelmän kehittäminen sähköiseksi lupajärjestelmäksi. Tavoitteena on koko poikkeuslupakäsittelyn nopeuttaminen ja sujuvoittaminen.
Varsinais-Suomen ELY-keskus on koonnut listan merimetson häirintä- ja hävittämistoimenpiteistä, joihin viime aikoina on myönnetty lupia. Listan avulla voi hakemusta tehdessä pohtia, mitkä menetelmät vastaavat omiin tavoitteisiin ja kuinka muu linnusto tulee huomioida toimenpiteitä valittaessa.
Tällä hetkellä on vireillä alle 10 poikkeuslupahakemusta, jotka liittyvät pääasiassa merimetson aiheuttamiin vahinkoihin kalakannoissa tai kalastuksessa. Näiden lisäksi yksi poikkeuslupahakemus on haettu tutkimusten suorittamiseen koko rannikkoalueella.
Merimetson ja harmaahaikaran aiheuttamia saalisvahinkoja selvitetään Ympäristöministeriön rahoittamassa hankkeessa
Erikoistutkija Mats Westerbom Luonnonvarakeskuksesta (Luke) kertoi Luken tutkivan vuosina 2022–2023 yhdessä Turun yliopiston ja ammattikorkeakoulu Novian kanssa merimetson kaupalliselle kalastukselle ja kalanviljelylle aiheuttamien vahinkojen määrää ja laatua. Kalanviljelylaitoksilla selvitetään myös harmaahaikaran vastaavia vaikutuksia. Kaksivuotista tutkimusprojektia rahoittaa ympäristöministeriö.
Tutkimushanke liittyy rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennalta ehkäisemisestä ja korvaamisesta annettuun lakiin. Lain tavoitteena on kehittää ja selkeyttää vahinkojen korvaamisperusteita.
Hankkeen tavoite on yhteistyössä kalastajien ja kalanviljely-yrittäjien kanssa suunnitella ja toteuttaa hanke niin että kalastajien ja yrittäjien kokemuksia ja tietoja huomioitaisiin mahdollisimman laajasti. Jatkuvasti tallentavalla kameraseurannalla dokumentoidaan rysillä ja viljelylaitoksilla vierailevat lintulajit ja niiden lukumäärät. Myös lintujen käyttäytyminen ja saalistettujen kalojen lukumäärä pyritään arvioimaan.
RECOFI-hanke: Merimetson ja kalatalouden välisten konfliktien lieventämiskeinot
Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkijat Pekka Salmi ja Kristina Svels esittelivät Luken rahoittamassa ja toteuttamassa RECOFI-hankkeessa laadittua raporttia, joka kokoaa yhteen ja arvioi käytössä olevien merimetsokonfliktin lieventämis- ja hallintakeinojen käyttökelpoisuutta. Merimetsokantojen kasvu ja sen vaikutukset ovat aiheuttaneet ristiriitoja Suomessa jo 20 vuoden ajan. Osapuoliksi ovat vuosien mittaan hahmottuneet merimetson ja kalastajien lisäksi muun muassa kalankasvattajat, rannikon asukkaat, maanomistajat, luontojärjestöt, ympäristöhallinto ja tutkimusorganisaatiot. Raportti keskittyy erityisesti mahdollisuuksiin lievittää kalatalouteen liittyvää merimetsokonfliktia. Merimetsosta on yhdessä hylkeiden kanssa tullut merkittävä haaste Suomessa rannikon kalastuselinkeinon elinvoimaisuudelle: ne vaurioittavat ja syövät saaliskaloja, rikkovat pyydyksiä ja karkottavat kaloja apajapaikoilta.
Raportissa keinot on luokiteltu sisällön perusteella kolmeen ryhmään: teknologiset ja muut keinot merimetsojen aiheuttamien haittojen estämiseksi, taloudelliset keinot sekä institutionaaliset ja politiikkakeinot. Raportin tulokset perustuvat monipuoliseen aineistoon, joka on koottu muun muassa erilaisten hankkeiden raporteista, dokumenteista ja tieteellisistä julkaisuista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Luonnonsuojelun asiantuntija Robin Ramstedt, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 027 021
Erikoistutkija Mats Westerbom, Luonnonvarakeskus, puh. 0295 322 747
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Kevyelle liikenteelle uusi väylä Viitostielle Kontiomäen eteläpuolelle (Kainuu)23.4.2025 09:39:21 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on aloittanut liikennejärjestelmästä ja maanteistä säädetyn lain mukaisen tiesuunnitelman laatimisen valtatielle 5 Paltamoon. Suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä Paltamon kunnan kanssa. Tiesuunnitelmassa suunnitellaan erillinen jalankulku- ja pyörätie valtatien 5 varteen välille Kontiomäen huoltoasema - Leppiläntien liittymä. Tie suunnitellaan valtatien 5 länsipuolelle huoltoaseman ja valtatien 22 liittymän välillä ja itäpuolelle valtatien 22 liittymän ja Leppiläntien välillä. Hankkeen tavoitteena on turvata jalankulkijoille ja pyöräilijöille kulkuyhteys kylältä huoltoaseman palveluihin sekä jalankulun ja pyöräilyn olosuhteiden kehittäminen. Suunnittelutyö aloitetaan huhtikuussa 2025 ja tiesuunnitelma valmistuu helmikuussa 2026. Alkuvuodesta 2026 järjestetään Paltamossa avoin vuorovaikutustilaisuus, jossa esitellään suunnitelmaluonnoksia. Vuorovaikutustilaisuudesta tiedotetaan erikseen. Tiesuunnitelman jälkeen hankkeelle laadi
Varsinais-Suomen ELY-keskus teki päätöksen Porin raatihuoneen suojelemisesta (Satakunta, Varsinais-Suomi)17.4.2025 08:58:22 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskus on suojellut Porin raatihuoneen piha-alueineen. Raatihuone on valtakunnallisesti arvokas kohde ja se sijaitsee myös muinaisjäännösalueella.
Valkoposkihanhien kevätmuutto on alkanut16.4.2025 14:18:44 EEST | Tiedote
Valkoposkihanhien kevätmuutto on alkanut keskimääräistä aikaisemmin. Ensimmäiset kaksi valkoposkihanhea havaittiin perjantaina 7.3. Turun Ruissalossa. Kuluvan jakson suurin muuttoaalto koettiin sunnuntaina 13.4., jolloin useassa havaintopisteessä laskettiin yli 3 000 muuttavaa valkoposkihanhea. Helsingin Kivikossa laskettiin suurin määrä, 3 630 muuttavaa hanhea.
Honkajoen alueella on aloitettu selvitystyö Karvianjoen tilan parantamiseksi (Satakunta, Etelä-Pohjanmaa)14.4.2025 12:34:33 EEST | Tiedote
Karvianjoen päävesistössä Honkajoen alueella selvitetään keinoja, joilla voidaan parantaa Karvianjoen ekologista tilaa. Esiselvitys toteutetaan osana JTF-rahoitteista NEVALA-hanketta, jonka yhtenä tavoitteena on edistää turvetuotannon kuormittamien vesistöjen kunnostamista. Esiselvityksen toteuttaa KVVY Tutkimus Oy, joka on kotimainen ympäristötutkimusten ja laboratoriopalveluiden ammattilainen.
Näppi T & N Oy:n kiviaineksen ottamistoiminnan laajennusta koskeva ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtäville (Varsinais-Suomi, Satakunta)14.4.2025 09:13:44 EEST | Tiedote
Näppi T & N Oy suunnittelee kalliokiviainesten ottamistoiminnan laajentamista Eurajoen kunnan ja Rauman kaupungin alueella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme