Emilia Hernesniemi ohjaa Aalto-yliopistolle dokumenttielokuvan – ”radikaalia luovuutta tarvitaan aina, kun haluamme muuttaa maailmaa”
![Dokumentin kuvaaja Iiris Sjöblad (vas.) ja ohjaaja-käsikirjoittaja Emilia Hernesniemi ovat aiemmin tehneet yhdessä palkitun Hei hei Tornio -lyhytelokuvan. Kuva: Hayley Lê.](/data/images/00556/b8bf20ba-ad8e-4dd9-b213-9612f75c0f50-w_720.jpg)
Radikaalisti luovaa ajattelua, visioita, ratkaisuja ja toimintaa tarvitaan epävarmassa ja nopeasti muuttuvassa maailmassa enemmän kuin koskaan ennen. Silti radikaali luovuus, tai luovuus ylipäätään, on alihyödynnetty resurssi suurimmalle osalle organisaatioista, yksilöistä ja yhteiskunnista, sillä se edellyttää myös paljon kokeilemista, täysin uusille ja mahdollisesti epämukaville alueille menemistä.
Aalto-yliopisto on valinnut radikaalin luovuuden yhdeksi strategisista, koko yliopiston läpileikkaavista teemoista. Aiheesta on nyt työn alla pitkä dokumenttielokuva, jonka ohjaa ja käsikirjoittaa muun muassa Hei hei Tornio -dokumentin ohjannut Emilia Hernesniemi. Palkittu ohjaaja sanoo, että luova prosessi vaatii intohimoa, rahoitusta ja valtavaa uskoa yhteisöön, työhön ja omaan potentiaaliin.
”Luovassa työssä – oli se tutkimusta, taidetta tai yrittäjyyttä – toivottu lopputulos ei ole koskaan taattu. Teoksen pääviesti on selkeä: radikaalia luovuutta tarvitaan aina, kun haluamme muuttaa maailmaa. Luovuus on rohkeutta ja tekoja, se kuuluu kaikille ja se elää meissä kaikissa”, Hernesniemi toteaa.
Dokumentin kuvaa Iiris Sjöblad, joka on Hernesniemen tavoin opiskellut Aallon elokuvataiteen laitoksella. Muun muassa parhaan lyhytelokuvan Jussi-palkinnon voittanut dokumentti Hei hei Tornio syntyi sekin Hernesniemen ja Sjöbladin yhteistyönä.
Rehtori Ilkka Niemelä: Radikaali luovuus on koko yhteiskuntaa koskeva aihe
Radikaali luovuus tarkoittaa rohkeaa uudistumista, joka muuttaa ihmisten, organisaatioiden tai yhteiskuntien toimintatapoja perusteellisella tavalla, pohtivat elokuvan tekijät. Sitä voidaan hyödyntää ongelmanratkaisussa ja innovaatioissa, ja sen avulla voidaan edistää paitsi elinvoimaisemman myös myötätuntoisemman yhteiskunnan luomista: yhteiskunnan, jossa ihmisiä rohkaistaan ajattelemaan sekä toimimaan yli nykyisten rajoitteiden ja rakenteiden.
”Radikaalisti luova ajattelu ja toiminta ilmentää hyvin Aalto-yliopiston syntyä erilaisten huippuosaamisten epätyypillisenä yhdistelmänä. Meille kuitenkin luovuus – tai vieläpä radikaali luovuus – on myös laaja, koko yhteiskuntaa koskeva aihe, joka ansaitsee tulla tarkastelluksi myös taiteellisesti itsenäisen teoksen kautta ja siten ehkä koskettaa ja herättää ajatuksia mahdollisimman monessa ihmisessä”, Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä kertoo dokumentin taustoista.
Vastaavina tuottajina dokumenttielokuvassa toimivat Milla Kokko Aalto-yliopistosta sekä Kimmo Syväri tuotantoyhtiö Koski Syväristä. Milla Kokko muistuttaa, että radikaali luovuus vaatii kykyä ja halua sietää riskejä, ja joskus jopa kaoottisilta tuntuvien kokonaisuuksien hyväksymistä.
”Aluksi monet radikaalisti luovat ratkaisut näyttävät mahdottomilta tai jopa naurettavilta. Radikaali luovuus voi myös rikkoa tai uhata olemassa olevia rakenteita ja siksi se tuntuu niin haastavalta. Myös tämän elokuvan tuotantotapa yliopiston, yksittäisten elokuva-ammattilaisten ja tuotantoyhtiön yhteistyönä on monella tapaa poikkeuksellinen ja on vaatinut koko tiimiltä aivan uudenlaista toimintamallia”, Kokko sanoo.
Elokuvaa kuvataan kevään 2023 aikana ja ensi-ilta nähdään syksyllä 2023.
Aalto.fi:
Emilia Hernesniemi ohjaa Aalto-yliopistolle dokumenttielokuvan
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Milla Kokko, Aalto-yliopisto
Radical Creativity, Senior Specialist / Executive Producer
milla.kokko@aalto.fi / +358 40 8600 277
Riikka Mäkikoskela, Aalto-yliopisto
Head of Radical Creativity
riikka.makikoskela@aalto.fi / +358 45 1313 562
Kuvat
![Dokumentin kuvaaja Iiris Sjöblad (vas.) ja ohjaaja-käsikirjoittaja Emilia Hernesniemi ovat aiemmin tehneet yhdessä palkitun Hei hei Tornio -lyhytelokuvan. Kuva: Hayley Lê.](/data/images/00556/b8bf20ba-ad8e-4dd9-b213-9612f75c0f50-w_240.jpg)
![Luovassa työssä toivottu lopputulos ei ole koskaan taattu, sanoo dokumentin käsikirjoittaja ja ohjaaja Emilia Hernesniemi. Kuva: Hayley Lê.](/data/images/00424/ccf270ac-d681-4cad-b24a-1365143db1b9-w_240.jpg)
![Dokumentin kuvaa Iiris Sjöblad. Kuva: Hayley Lê.](/data/images/00136/eacad6b7-f18a-4291-9a48-37ac87c2c7eb-w_240.jpg)
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Tutkijoiden läpimurto voi tuoda spektrintunnistuksen kaikkien ulottuville – havaitsee esimerkiksi ruoan pilaantumisen23.1.2025 14:00:00 EET | Tiedote
Tutkijat ovat kehittäneet pienikokoisen anturin, joka tunnistaa ihmisille näkymättömiä valon ominaisuuksia. Tämä tehokas, mutta edullinen laite voitaisiin tulevaisuudessa ehkä integroida esimerkiksi älypuhelimeen.
Vuosi sitten kuolleen professori Pekka Mattilan muistoksi perustettiin stipendipalkinto23.1.2025 12:30:00 EET | Tiedote
Stipendien avulla edistetään Mattilalle ja yhteiskunnalle tärkeää kansainvälisyyttä, sanoo Kauppakorkeakoulun dekaani Timo Korkeamäki.
80 prosenttia yrityksistä epäonnistuu tekoälyn käyttöönotossa – uusi tutkimus selittää miksi23.1.2025 09:30:00 EET | Tiedote
Yritysten ei pidä syyttää vain teknologiaa, vaan tutkijoiden mukaan johtajien tulisi myös ymmärtää ja käsitellä niitä tunteita, jotka johtavat tekoälyn käyttöönoton epäonnistumiseen.
Suomi liittyi ulkoavaruussopimukseen ja saa ESA:lta avaruusteknologiaan miljoonarahoituksen21.1.2025 16:55:00 EET | Tiedote
Suomen, muiden pohjoismaiden ja Baltian maiden suurin New Space eli uuden avaruuden tapahtuma on alkanut tiistaina Aalto-yliopiston Dipolissa. Samalla julkistettiin ESA Phi-Lab Finland innovaatio-ohjelma ja Suomi liittyi Nasan ulkoavaruudessa toimimista koskevaan Artemis-sopimukseen.
Finland joins NASA’s Artemis Accords and secures millions in ESA funding for space technology development21.1.2025 16:55:00 EET | Press release
The Winter Satellite Workshop, the largest New Space event in the Nordic and Baltic regions, has commenced at Aalto University’s campus in Otaniemi Espoo. The European Space Agency (ESA) used the occasion to launch the Phi-Lab Finland innovation programme, while Finland officially joined NASA's Artemis Accords, marking a significant step in the country’s space sector development.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme