Suomi liittyi ulkoavaruussopimukseen ja saa ESA:lta avaruusteknologiaan miljoonarahoituksen
Suomen, muiden pohjoismaiden ja Baltian maiden suurin New Space eli uuden avaruuden tapahtuma on alkanut tiistaina Aalto-yliopiston Dipolissa. Samalla julkistettiin ESA Phi-Lab Finland innovaatio-ohjelma ja Suomi liittyi Nasan ulkoavaruudessa toimimista koskevaan Artemis-sopimukseen.
Uuden avaruusajan tapahtuma Winter Satellite Workshop järjestetään Espoon Otaniemen Dipolissa tiistaista torstaihin 21.–23. tammikuuta jo seitsemännen kerran.
Konferenssissa julkistettiin tiistaina ESA Phi-Lab Finland innovaatio-ohjelma. Euroopan avaruusjärjestö ESA:n kehittämän ja rahoittaman avaruusteknologian kaupallistamiseen tähtäävän konsortion toimintaa koordinoi Suomessa Aalto-yliopisto ja mukana ovat myös Ilmatieteen laitos, Maanmittauslaitos sekä Vaasan yliopisto.
Aalto-yliopiston innovaatiopalveluiden johtajan Tomi Erhon mukaan konsortio tukee valittuja hankkeita taloudellisesti, mutta etenkin tutkimusosaamisen ja -infrastruktuurin avulla.
”ESA Phi-Lab Finlandiin valittavat hankkeet keskittyvät erityisesti kaukokartoitusteknologioihin ja ympäristön seurannan sovelluksiin sekä navigointiteknologioiden kehittämiseen. Nämä ovat alueita, joissa Suomen avaruussektori on kehittynyt nopeasti kansainväliseksi huippuosaajaksi, ja joissa on myös iso kaupallinen mahdollisuus suomalaisessa yhteiskunnassa”, Erho sanoo.
Euroopan avaruusjärjestö ESA rahoittaa nyt alkavaa kuusivuotista hanketta 5,2 miljoonalla eurolla, josta 4,4 miljoonaa euroa ohjautuu suoraan valittujen hankkeiden rahalliseksi tueksi. Toiminnan kokonaisbudjetti on noin 11 miljoonaa euroa ja sitä tukevat ESA:n lisäksi Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö, KAUTE-säätiö ja Weisell-säätiö. Ensimmäinen hakukierros avataan lähiaikoina ja siitä tullaan julkaisemaan tiedot ohjelman sivuilla.
Suomi mukaan sopimukseen Kuussa ja Marsissa toimimisesta
Suomi on tänään liittynyt myös Nasan Artemis-sopimukseen Kuussa ja Marsissa toimimisesta. Sopimuksessa sitoudutaan yhteisiin pelisääntöihin toimimisesta ulkoavaruudessa, eli Kuussa, komeetoilla ja asteroideilla sekä Kuun ja Maan kiertoradoilla aina Marsiin asti.
”Avaruusalalla tapahtuu tällä hetkellä todella paljon, mikä on nähtävissä konferenssin laajassa ohjelmatarjonnassa. Alan yritystoiminta kasvaa ja osaajia tarvitaan yhä enemmän. Suomi päivittää myös avaruusstrategiaansa, mikä on iso asia myös alan kasvavalle yritystoiminnalle ja mahdollistaa uusien innovaatioiden kehittämisen kestävämmän avaruustoiminnan puolesta”, professori ja tapahtuman vetäjä Jaan Praks kertoo.
Tapahtumassa on esittelemässä toimintaansa yli 40 yritystä ja instituutiota. Tieteellisessä ohjelmassa on yli 300 esitystä ja mukaan mahtuu monia työpajoja, kokouksia ja näyttely. Katso koko ohjelma täältä.
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoa julkaisijasta
Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Rakkausteemainen yleisöluento aloittaa Aalto-yliopiston ja Espoon kaupungin kaikille avoimet tiedetapahtumasarjat16.1.2025 11:00:00 EET | Tiedote
Niin aikuisille kuin koululaisillekin suunnattujen tapahtumasarjojen tavoitteena on kertoa eri tieteenalojen tutkimuksesta kiinnostavalla tavalla, ja samalla tehdä Otaniemestä ja Espoosta houkutteleva vierailukohde.
Tero Ojanperä valittiin Aalto-yliopiston hallituksen puheenjohtajaksi16.1.2025 08:21:32 EET | Tiedote
Aalto-yliopiston hallituksen puheenjohtajaksi valittiin 15.1.2025 pidetyssä yliopiston hallituksen järjestäytymiskokouksessa Rando Labs -yhtiön perustaja, tekniikan tohtori Tero Ojanperä ja varapuheenjohtajaksi Rejlers-yhtiön toimialajohtaja, tekniikan tohtori Marita Niemelä. ”Aalto-yliopisto on 15 vuotensa aikana menestynyt ja kansainvälistynyt. Koulutus, tutkimus ja innovaatiot ovat entistä tärkeämpiä kestävän tulevaisuuden rakentajia, ja niitä tukee myös juuri alkanut yliopiston varainhankintakampanja. On hienoa saada olla mukana tässä työssä”, sanoo Tero Ojanperä. Tero Ojanperä aloitti Aalto-yliopiston hallituksessa vuonna 2025. Hän on Rando Labs -yrityksen perustaja ja toimii hallitusammattilaisena useissa yrityksissä. Ojanperä on hallituksen puheenjohtaja Fintrafficissa, varapuheenjohtaja Betolarissa ja hallituksen jäsen OP Ryhmässä ja Milttonissa. Lisäksi hän toimii useissa startup-yrityksissä sijoittajana, neuvonantajana tai hallitustehtävissä. Tero Ojanperä on yksi Silo AI -yh
Aalto-yliopisto tuo Nokian muotoiluarkiston kaikkien ulottuville15.1.2025 12:00:00 EET | Tiedote
Arkisto sisältää ennennäkemätöntä materiaalia matkapuhelinjätin kahdelta vuosikymmeneltä. Valokuvat, videot, haastattelut ja muistiinpanot kertovat luovuuden ja ihmisen merkityksestä teknologian ja liiketoiminnan mullistamisessa. Ne osoittavat, ettei kehitys ole luonnonvoima vaan prosessi ja arvovalinta, johon me voimme vaikuttaa, sanovat tutkijat.
The visions that shaped us: Nokia Design Archive opens to the public online15.1.2025 12:00:00 EET | Press release
Opening the door to two decades of Nokia’s inner workings, a new online portal brings never-before-seen material to the public — from the raw ideas behind iconic designs to the concepts that never left the drawing board.
Suomi liittyy Nasan Artemis-sopimukseen Kuussa ja Marsissa toimimisesta – tervetuloa Winter Satellite Workshopiin14.1.2025 14:30:00 EET | Kutsu
Suomen, muiden pohjoismaiden ja Baltian maiden suurin New Space eli uuden avaruuden tapahtuma kerää noin 1 500 kävijää Aalto-yliopiston Dipoliin. Tapahtumassa on esittelemässä toimintaansa yli 40 yritystä ja instituutiota. Tieteellisessä ohjelmassa on yli 300 esitystä ja mukaan mahtuu monia työpajoja, kokouksia sekä näyttely.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme