Väitös: Yhtiömuotoinen sijoitusrahastorakenne lisäisi kotimaisen rahastosääntelyn kansainvälistä kilpailukykyä

Rahoitusmarkkinat ovat ratkaisevan tärkeitä reaalitaloudelle kilpailukyvyn ja työllisyyden kannalta. Sijoitusrahastojen sääntelyä pidetään keskeisenä osana pääomamarkkinoiden toimivuutta, sillä hyvin toimiva sijoitusrahastosektori helpottaa pääoman kerryttämistä ja yritystoiminnan tehokasta harjoittamista. Suomen sijoitusrahastosääntelyn kansallisesta kilpailukyvystä on kannettu jatkuvaa huolta, ja lainsäätäjä on kiinnittänyt siihen huomiota aina 1990-luvulta lähtien.
Antti Vepsä analysoi väitöskirjassaan, miten vaihtuvapääomaisista sijoitusyhtiöistä on säännelty johtavissa kansainvälisissä sääntelyjärjestelmissä. Analyysin pohjalta hän tutki, onko vaihtuvapääomaisista sijoitusyhtiöistä perusteltua säätää Suomessa ja miten niitä koskeva sääntely tulisi toteuttaa.
Kansainvälinen lainsäädäntökilpailu on kiihtynyt globalisaation myötä. Merkittävät finanssivaltiot pyrkivät houkuttelemaan sijoitusrahastotoimintaa alueelleen kehittämällä aktiivisesti rahastosääntelyään vastaamaan toimialan tarpeita, koska elinvoimainen rahastosektori johtaa työpaikkojen ja verotulojen kasvuun. Euroopassa kyseinen kehitys on johtanut rahastotoiminnan keskittymiseen etenkin Luxemburgiin ja Irlantiin.
– Suomen lainsäädännössä rajoitetaan rahastotoiminnan järjestämistä enemmän kuin EU-sääntely edellyttää. Suomessa ei voida perustaa rahastoja yhtiömuodossa eli vaihtuvapääomaisena sijoitusyhtiönä, vaikka tämä on mahdollista useissa muissa maissa. Tällaista uudistusta on pohdittu myös Ruotsissa, Vepsä toteaa.
Tarjoamalla monipuolisia rahastorakenteita voidaan edistää sääntelyn kilpailukykyä. Valtiovarainministeriössä oli käynnissä vuosina 2016–2019 sijoitusrahastolain uudistamishanke, jonka yhtenä tavoitteena oli mahdollistaa Suomeen uusi sijoitusrahastotoiminnan oikeudellinen rakenne, vaihtuvapääomainen sijoitusyhtiö.
– Sijoitusrahastolain uudistusta valmistellut työryhmä ei kuitenkaan kyennyt valmistelemaan esitystä vaihtuvapääomaista sijoitusyhtiötä koskevaksi sääntelyksi, vaan sijoitusrahastorakenteiden valikoima pysytettiin sääntelyssä ennallaan, Vepsä kertoo.
Vepsän väitöskirjatutkimuksen tulokset osoittavat, että vaihtuvapääomainen sijoitusyhtiö olisi perusteltu Suomen rahastosääntelyssä, sillä se edistää sääntelyn kansainvälistä kilpailukykyä. Vepsä suosittelee, että sijoitusyhtiöitä koskeva sääntely kannattaa toteuttaa vakiintuneiden kansainvälisten käytäntöjen mukaisesti. Väitöskirjassa analysoidaan yksityiskohtaisesti muiden maiden sijoitusyhtiösääntelyä.
– Pyörää ei kannata keksiä uudelleen, mikäli valmiiksi toimivia malleja on jo olemassa muissa maissa, Vepsä muistuttaa.
Vepsän väitöskirjatutkimus auttaa ymmärtämään rahastojen toimintamuotojen merkitystä osana sijoitusrahastosektorin kilpailukykyä. Väitöskirjan tuloksia voidaan hyödyntää oikeuspolitiikassa ja lainvalmistelussa, kun pohditaan kotimaisen sijoitusrahastosääntelyn uudistuskohteita. Väitöskirja on myös hyödyllinen työväline rahastojen ja sijoitusyhtiöiden parissa työskenteleville asianajajille, yritysten lakimiehille, yritys- ja talousjohdolle ja sijoittajille.
Antti Vepsä asuu Tampereella ja työskentelee rahastoihin erikoistuneena lakimiehenä Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy:ssä.
Väitöstilaisuus perjantaina 12. toukokuuta
Oikeustieteen maisteri, kauppatieteiden maisteri Antti Vepsän yritysjuridiikan alaan kuuluva väitöskirja Vaihtuvapääomainen sijoitusyhtiö tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa perjantaina 12.5.2023 kello 12 alkaen, Pinni A -rakennuksen Paavo Koli -salissa (Kanslerinrinne 1, Tampere). Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Heikki Marjosola Helsingin yliopistosta. Kustoksena toimii professori Veikko Vahtera johtamisen ja talouden tiedekunnasta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti Vepsä
antti.vepsa@tuni.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Oikea-aikainen ohjaus luo turvallisuutta lennonjohtajien koulutuksessa23.4.2025 10:59:36 EEST | Tiedote
Lennonjohtajat ovat vastuullisia ammattilaisia, joiden tehtävänä on varmistaa lentoliikenteen sujuvuus ja turvallisuus. Yhteiskuntatieteiden maisteri Inka Koskela tarkastelee väitöskirjassaan lennonjohtajien koulutusta ja siihen liittyvää ohjaustoimintaa vuorovaikutuksen näkökulmasta. Tutkimus osoittaa ohjauksen merkityksen koulutustilanteissa, joissa harjoitellaan monimutkaisia työtehtäviä turvallisuuskriittisissä olosuhteissa.
Väitös: Valta-asema selittää presidentin kansansuosiota Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa23.4.2025 10:18:54 EEST | Tiedote
YTM Maarika Kujanen tutki väitöskirjassaan presidentin suosiota ja julkista asemaa Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa. Kujasen tutkimustulokset osoittavat, että presidentin heikompi valta-asema selittää paitsi presidentin korkeampaa suosiota suhteessa muihin poliittisiin instituutioihin myös sitä, missä määrin presidentin suosio reagoi poliittisessa ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Toisaalta myös puoluepoliittisella ulottuvuudella sekä presidentin ja pääministerin välisellä vuorovaikutuksella on merkitystä, eikä presidentin suosiollinen asema päivänpolitiikan ulkopuolella suojele valtaoikeuksiltaan heikompiakaan presidenttejä loputtomasti.
Väitös: Opettajat ovat keskeisessä roolissa oppilaiden opiskeluinnon tukemisessa – myös vertaisilla ja vanhemmilla on vaikutusta23.4.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Kasvatustieteen maisteri Pihla Rautanen tutki väitöskirjassaan alakoululaisten opiskeluunsa kokemaa sosiaalista tukea opettajalta, vertaisilta ja vanhemmilta sekä tuen yhteyksiä oppilaiden opiskeluintoon. Koulutyön kokeminen itselle tärkeäksi ja innostavaksi vahvistaa oppimista ja myönteisiä suhteita opettajiin ja vertaisiin koulussa. Sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia myös myöhempään osallisuuteen yhteiskunnassa aikuisena.
Altistuminen myrkyllisille metalleille sota-alueilla vaarantaa lapsen varhaista kehitystä22.4.2025 11:05:04 EEST | Tiedote
Edistynyt sotateknologia altistaa siviilejä useille myrkyllisille metalleille. Uusi psykologian alan tutkimus antaa näyttöä siitä, että äidin ja vastasyntyneen altistuminen myrkyllisille metalleille sotaoloissa vaarantaa lasten motorista, kognitiivista ja emotionaalista kehitystä. Koska imetystä ensimmäisten kuukausien aikana pidetään yleisesti suotuisana lapsen terveydelle, tutkijoita kiinnosti myös imetyksen rooli metallialtistuksessa ja sen yhteydessä kehitysongelmiin.
Pasi Toivonen Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessoriksi16.4.2025 13:07:09 EEST | Tiedote
Toimittaja ja tuottaja Pasi Toivonen on valittu Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessoriksi lukuvuodelle 2025–2026. Pitkän uran Yleisradiossa tehnyt Toivonen aloittaa tehtävässä elokuussa 2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme