Suomen kyberosaamiskeskus järjestää ajankohtaisia kyberturvallisuusaiheita käsittelevän seminaarin
Jyväskylässä ensimmäistä kertaa järjestettävä digitaalisen turvallisuuden seminaari käsittelee digitaalista turvallisuutta muun muassa tiedustelutoiminnan historian, kybertiedustelun, kyberrikollisuuden, informaatiopuolustuksen ja kansallisen kyberpuolustuksen näkökulmista. Seminaarin järjestää Suomen kyberosaamiskeskus (Finnish Center of Expertise for Cybersecurity FICEC), jonka muodostavat Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Tilaisuus on avoin ja maksuton, mutta edellyttää rekisteröitymistä etukäteen.
Ensimmäistä kertaa järjestettävän Jyväskylän digitaalisen turvallisuuden seminaarin aiheet ovat erittäin ajankohtaisia. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut kyberturvallisuuden uhkatasoa Suomessa. Suojelupoliisi varoitti suomalaisia organisaatioita kyberuhkista jo pian Venäjän hyökättyä Ukrainaan viime keväänä. Kybervakoilun osalta uhkatilanne on kasvanut.
– Seminaari on ensimmäinen Suomen kyberturvallisuuskeskuksen järjestämä tapahtuma sen perustamisen jälkeen maaliskuussa. Olemme saaneet kasaan hienon kokonaisuuden ajankohtaisia puhujia ja aiheita kyberturvallisuuden ja tiedustelun tiimoilta, sanoo kyberosaamiskeskuksen johtaja Mika Karjalainen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.
Karjalaisen mukaan on tärkeää, että kyberosaamiskeskus pystyy toteuttamaan omaa visiotaan kehittymisestä huippuluokan kansainväliseksi kyberturvallisuuden tutkimus- ja koulutuskeskukseksi.
– Suomen kyberosaamiskeskuksen järjestämien tapahtumien ja muun toiminnan tarkoituksena on vahvistaa Suomen ja Keski-Suomen alueen kyberkyvykkyyttä ja koko maakunnan elinvoimaa, Karjalainen kertoo.
Jyväskylän yliopiston vararehtori Henrik Kunttu ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Saarikoski allekirjoittivat sopimuksen kyberosaamiskeskuksen perustamisesta 30.3.2023.
Seminaarin puhujista löytyy kyberosaamisen asiantuntijoita paitsi Jyväskylän yliopistosta ja Jyväskylän ammattikorkeakoulusta, mutta myös useista muista organisaatioista niin Suomesta kuin maailmalta.
Venäjän-Ukrainan sota näkyy kansainvälisessä kybertoimintaympäristössä
Kyberturvallisuusosaamisen merkitys on kasvanut, kun Eurooppaan on Venäjän-Ukrainan sodan myötä kohdistunut aiempaa enemmän kyberhyökkäyksiä. Hyökkäysten kohteena on alkuvuonna ollut muun muassa sairaaloita, valtionvirastoja ja lentokenttiä. Uhka kansallista kriittistä infrastruktuuriamme kohtaan on lisääntynyt.
Venäjällä on pitkä perinne informaatiovaikuttamisessa ja se pyrkii horjuttamaan yleistä luottamusta yhteiskuntaan ja päätöksentekoon. Kohteina ovat kansalaiset, yritykset ja päättäjät. Yksi selkeä tavoite on vaikuttaa länsimaiden haluun jatkaa Ukrainan tukemista taloudellisesti ja sotilaallisesti.
Seminaarin esitelmissä ja keskusteluissa analysoidaan digitaalista turvallisuutta eri näkökulmista. Konferenssissa paneudutaan muun muassa tiedustelutoiminnan historiaan, kybertiedusteluun, kyberrikollisuuteen, kriittisen infrastruktuurin suojaamiseen, informaatiopuolustukseen ja kansallisen kyberpuolustuksen kehittämiseen.
Kyberosaamiskeskus toivoo yritysten edustajia mukaan toimintaan
Työelämäprofessori Martti Lehto Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunnasta toteaa, että Kyberosaamiskeskuksen toiminta on vielä alkutekijöissään, mutta toiminta tulee laajentumaan.
– Yliopisto ja ammattikorkeakoulu ovat tehneet yhteistyötä kyberosaamisessa jo pitkään, mutta yksi kyberosaamiskeskuksen tavoitteista on laajentaa yhteistyötä ja osaamista myös korkeakoulujen ulkopuolelle. Tämä seminaari on yksi osoitus siitä, että osaamista ja tietoa viedään myös ulospäin, Lehto kertoo.
Jyväskylän digitaalisen turvallisuuden seminaarin projektikoordinaattorina ja tapahtuman järjestäjänä toimivan Antti Kariluodon mukaan Digitaalisen turvallisuuden seminaariin toivotaan mukaan yritysten edustajia, tutkijoita ja yleisesti kyberturvallisuudesta kiinnostuneita henkilöitä.
– Yritysten kanssa tehtävä yhteistyö auttaa Keski-Suomea kehittymään kyberosaamismaakuntana. Laaja-alainen yhteistyö mahdollistaa yliopiston ja ammattikorkeakoulun osaamisen kehittymisen ja sen, että päästään käsiksi uusiin projekteihin. Yritykset taas saavat uusia henkilöstöresursseja ja osaamista toiminnan kehittämiseen, Kariluoto summaa Kyberosaamiskeskuksen tavoitteita.
Jyväskylän digitaalisen turvallisuuden seminaari järjestetään 1.–2.6. Jyväskylän yliopiston vanhassa juhlasalissa Seminaarinmäen S-rakennuksessa. Tilaisuus on avoin ja maksuton, mutta edellyttää rekisteröitymistä etukäteen.
Ilmoittautumisohjeet ja tilaisuuden tarkka ohjelma löytyvät tilaisuuden omilta verkkosivuilta. Median edustajat voivat ilmoittautua mukaan samojen ohjeiden perusteella.
Lisätietoja
Mika Karjalainen
Suomen kyberosaamiskeskuksen johtaja
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
040 574 8012
mika.karjalainen@jamk.fi
Työelämäprofessori Martti Lehto
Jyväskylän yliopisto
martti.lehto@jyu.fi
+358 (0) 40 024 8080
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Teemu Rahikka
Puh:+358 50 469 9377teemu.m.rahikka@jyu.fiKuvat
Linkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu muutti viisivuotiaiden lasten kasvuympäristöä varhaiskasvatuksessa20.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Vuosina 2021–2024 toteutetun kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun seurannassa arvioidaan paitsi lasten oppimisvalmiuksien kehittymistä myös kokeilun yhteyksiä esiopetus- ja varhaiskasvatustoiminnan järjestämiseen. Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat tarkastelleet varhaiskasvatuksen laadun rakennetekijöitä kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun kokeilu- ja verrokkiryhmissä.
Jyväskylän yliopiston tutkimushankkeille 2,5 miljoonan euron EU:n Horisontti Eurooppa -rahoitus19.12.2024 09:15:00 EET | Tiedote
Horisontti Eurooppa (Horizon Europe) on EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vuosille 2021–2027. Ohjelman tavoitteena on luoda Eurooppaan kasvua ja uusia työpaikkoja vahvistamalla EU-alueen tieteellistä osaamista, tukemalla uusien teknologioiden ja innovaatioiden kehitystä ja käyttöönottoa yrityksissä ja etsimällä ratkaisuja suuriin yhteiskunnallisiin haasteisiin Euroopassa. Jyväskylän yliopiston hankkeet saivat ohjelmasta rahoitusta 2,5 miljoonaa euroa. Hankkeet käynnistyvät alkuvuodesta.
Mielen hyvinvointi ja liikkuminen voivat muodostaa positiivisen kehän19.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan taipumus kokea positiivisia tunteita myötävaikutti siihen, että ihmiset olivat koronarajoitusten aikaan fyysisesti aktiivisia tai jopa lisäsivät aktiivisuuttaan. Masennusoireiden yhteys fyysiseen aktiivisuuteen oli päinvastainen. Tulokset viittaavat siihen, että mielen hyvinvointi voi auttaa ylläpitämään liikunnallisesti aktiivista elämäntapaa. Mielen hyvinvointi ja liikkuminen voivatkin muodostaa positiivisen kehän.
ERC-miljoonarahoituksella pyritään luomaan yhtenäistävä matemaattinen teoria Charles Darwinin 1800-luvulla kehittämästä seksuaalivalinnan teoriasta18.12.2024 07:10:00 EET | Tiedote
Euroopan tutkimusneuvosto ERC on myöntänyt Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden apulaisprofessori Jussi Lehtoselle merkittävän ERC Consolidator Grant -rahoituksen. Viisivuotinen rahoitus on arvoltaan noin 1,8 miljoonaa euroa. Matemaattiseen evoluutiobiologiaan kuuluva tutkimus keskittyy yhtenäistämään kiisteltyä seksuaalivalinnan tutkimuskenttää kehittämällä yhtenäisen matemaattisen viitekehyksen, joka kattaa kaikki seksuaalivalinnan merkittävät teoriat.
Tiedeilta Tieteen päivillä 2025: Lukeminen on portti ihmisyyteen – lukumotivaation nousu vaatii uusia oivalluksia16.12.2024 13:38:27 EET | Tiedote
Mitä hyötyä lukemisesta on? Mitä se tarjoaa aivoille ja ihmisen hyvinvoinnille? Miksi lukeminen estää ulkopuolisuutta? Tiedeillassa lukumotivaatiota pohditaan lukutaidon ja aivotutkimuksen näkökulmista. Kokemukset kentältä havainnollistavat ratkaisevia onnistumisen kokemuksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme