Kotimainen fantasiasarja avaa silmät luonnon monimuotoisuudelle
Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon uutuusromaani Mustan Kuun majakka pureutuu ajankohtaiseen teemaan: fantasiatrilogian toisessa osassa luontokato on entisestään kiihtynyt. Yhä useampi salaväkeläinen on jäänyt kodittomaksi ja tullut karkotetuksi asuinseuduiltaan. Päähenkilö, nuori eläinlääkärin tytär Saimi yrittää auttaa pakolaisia ja majoittaa heitä suuren, vanhan kotitalonsa suojiin.
– Salaväen kautta kerrotaan siitä, mikä oikeasti on totta maailmassa tällä hetkellä. Koska luontoa tuhotaan niin paljon, se näkyy eliöiden kodittomuutena, kirjailija Reetta Niemelä sanoo.
Luontokadon rinnalle hän haluaa nostaa esiin myös toisen faktan: yhtä tavalla kuin voidaan saada aikaiseksi luontokatoa, on mahdollista saada aikaiseksi myös monimuotoista luontoa. Hän sanoo kirjoittaneensa fantasiaan tietoisesti suurta toivoa. Salaväki osaa kutistaa luontoalueita, joita uhkaa tuho, ja säilöä niitä.
– Haluan luontokaappausidealla tavallaan sanoa, että yllättävän pienilläkin asioilla voi saada luonnon palaamaan, esimerkiksi kodin tai koulun pihaan.
Ennen hyppäämistään kirjailijanuralle Niemelä opiskeli ekologiaa Turun yliopistossa. Tausta kuuluu hänen teoksissaan. Mustan Kuun majakasta välittyy vahva luonnon kunnioitus ja arvostus.
– Haluan teoksellani osallistua keskusteluun, jota käydään maapallon tilasta. Olen voinut kirjoittaa Mustaan Kuuhun luonnon huomioonottamista tosi arvokkaalla tavalla.
Päähenkilö Saimin eetos on, että maailman pitää olla paikka, jossa kaikki ovat tärkeitä – kasvit, eläimet ja ihmiset. Hänen tapansa kohdata mitä erilaisempia otuksia on aina kunnioittava.
On toinenkin tapa, jolla Niemelä toivoo välittävänsä kirjan avulla kestäviä ympäristöarvoja: tarjoamalla fantasiamaailman, johon lapsi tai nuori voi upota.
– Näen, että uppoutuminen on taistelemista kulutuskulttuuria ja suorituskeskeistä kulttuuria vastaan. Lukiessamme poistumme kaikesta kuluttamisesta kirjan hitaaseen ja hiljaiseen aikaan.
Reetta Niemelä on palkittu runoilija ja lastenkirjailija. Hänen ehtymättömästä mielikuvituksestaan ovat saaneet alkunsa muun muassa rakastetut Vilske-aapisen sekä Kummaa-esiopetusmateriaalin tarinat ja Pikkiriin pulmatoimisto -sarja. Mustan Kuun majatalo palkittiin Arvid Lydecken -palkinnolla ja teos oli myös vuoden 2022 Lasten- ja nuorten kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas.
Katri Kirkkopelto on kuvataiteilija, kuvittaja ja kuvataideopettaja. Hän on kuvittanut lukuisia rakastettuja kuvakirjoja ja oppikirjoja. Kirkkopellon teokset Piki (2016), Molli ja maan ääri (2020) ja Mustan Kuun majatalo (2022) olivat Lasten- ja nuorten kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaina.
Reetta Niemelä, Katri kirkkopelto (kuv.): Mustan kuun majakka
Lasten Keskus 2023 | ISBN 9789523547551 | 185 s | Kl L 84.2
Arvostelukappaleet ja haastattelut: Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@lastenkeskus.fi
Yhteyshenkilöt
Minna VatjaMediakoordinaattoriLasten Keskus, Publiva Oy
Puh:0968774543minna.vatja@lastenkeskus.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Lasten Keskus tarjoaa iloa ja elämyksiä nuorille lukijoille vauvasta varhaisnuoreen! Meidät tunnetaan erityisesti laadukkaista lastenkirjoista sekä kasvatukseen liittyvästä tietokirjallisuudesta. Julkaisemme lasten tietokirjoja, kuvakirjoja ja tarinakirjoja, monipuolista ammattikirjallisuutta eri ikäkausien parissa työskenteleville kasvattajille sekä oppikirjoja esi- ja alkuopetukseen.
Yhdessä Edukustannuksen ja Kirjapajan kanssa olemme Publiva Oy.
Tervetuloa myös Mollin maailmaan!
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lasten Keskus
Tiina Haapsalo, Katariina Elomaa ja Katri Kirkkopelto: Pienten lasten kaveritaitojen vahvistaminen ja kiusaamisen ehkäisy digimaailmassa7.2.2024 08:19:00 EET | Tiedote
Piki on saanut uuden puhelimen. Se kulkee mukana kaikkialle ja kilahtelee vähän väliä. Puhelimella leikitään kaveriporukassa, lähetetään viestejä ja sydämiä – ja pian myös ikäviä videoita, jotka sulkevat osan kavereista leikkien ulkopuolelle. Mikä tämä villi kapistus on, ja miksi se tuo mukanaan sekä riemua että pahaa mieltä?
Ruokasankareita voivat olla sekä lapset että aikuiset30.1.2024 08:43:00 EET | Tiedote
”Sankari ei aina tarvitse supervoimia”, toteaa Vennin pehmolelukaveri Lyly. Ei etenkään silloin, kun kyse on ruuan pelastamisesta. Riittää jos ymmärtää, mistä ruoka oikein tulee ja miksi se on arvokasta, silloin on jo hyvät eväät toimia kuin oikea ruokasankari.
Pieni, kiukkuinen ja kaikkien rakastama – satuhahmo Molli täyttää 10 vuotta!22.11.2023 07:23:00 EET | Tiedote
”Siitä tykkään ihan hirveästi, että Mollin hahmot voivat olla epätäydellisiä ja kompuroivia ja sitä kautta kauhean inhimillisiä kamppaillessaan elämänsä kysymysten kanssa. Tämä ajatus on kulkenut mukana ensimmäisestä kirjasta lähtien.”
Pete Leppänen: Levytysseikkailua Glitterikaupungissa ja riemukkaita rokkiviittauksia4.10.2023 08:10:00 EEST | Tiedote
”En saa tätä riffiä soitettua taimissa”, tuskaili Rokki-Pupu ja tassut alkoivat hikoilla. Treeneissä sitä oli hierottu koko vuosi, mutta studion paineet olivat liikaa. Kokemus on tuttu kirjailija ja rock-muusikko Pete Leppäselle oman uran varrelta, kuten moni muukin asia uudessa Rokki-Pupu & Rolli-Pöllö – Studion kummitus -kirjassa
Lapset tarvitsevat nyt toivoa26.4.2023 07:42:58 EEST | Tiedote
Marketta Pyysalo kirjoitti filosofisen lastenromaanin Matka yli aikojen, joka auttaa ymmärtämään historian ja nykyisyyden yhteyttä ja joka antaa tulevaisuudenuskoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme