Päivitetty Käypä hoito -suositus: Paikkaus ei paranna

Paikkojen korjaamiskierre aiheuttaa merkittäviä kustannuksia ja sitoo voimavaroja.
– Paikkauskierrettä tulisi välttää viimeiseen asti. Sellaista kariesvauriota, joka voidaan pysäyttää, ei pidä paikata. Jos alkaneen kariesvaurion pinta on puhdistettavissa ja potilas siihen kykenee, karies pysähtyy, painottaa hampaan paikkaushoidon Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja, HLT, EHL Anja Kotiranta.
Jokainen pystyy itse pienentämään reikiintymisriskiä puhdistamalla hampaat huolellisesti aamuin illoin fluorihammastahnalla sekä välttämällä napostelua ja liiallista sokerin käyttöä. Näin jo alkaneet reiät voidaan pysäyttää ja uusien reikien muodostuminen pystytään ehkäisemään. Hammaslääkäreillä on myös laaja keinovalikoima pysäytyshoitoon, jos potilaat saadaan vastaanotolle ajoissa. Suositus muistuttaa, että kariesvauriot etenevät usein oireettomina paikkausta vaativiksi, minkä vuoksi säännölliset suun ja hampaiston tarkastukset ovat tärkeitä. Potilaan voi olla myös vaikea arvioida itse paikkauksen tarvetta.
Jos reikiintymisen riskitekijät eivät ole hallinnassa tai syljeneritys on vähentynyt esimerkiksi lääkitysten vuoksi, joudutaan paikkoja uusimaan 2–3 kertaa tiuhempaan. Ikäihmisillä etenkin syljenerityksen voimakas vähentyminen lisää reikiintymisriskiä merkittävästi ja mineralisaatiovauriot eli häiriöt kiilteen kovettumisessa lapsilla. Tutkimusten mukaan lisääntynyt hammaseroosio lisää myös paikkauksen tarvetta.
Paikkaukseen turvaudutaan vasta, jos vaurio on suuri tai se on edennyt pysäytystoimista huolimatta. Vanha, hyväkuntoinen paikka kannattaa korjata säästäen ja välttää paikan uusimista. Amalgaamipaikkojakaan ei tulisi vaihtaa, jos ne ovat kunnossa. Maitohampaissa reiät etenevät nopeasti ja niissä paikkaus on suositeltavaa jo silloin kun vaurio on läpäissyt hampaan pinnan kiilteen. Paikkauspäätös tehdään yhdessä potilaan kanssa, ja materiaalivalinta on yksi osa paikkauspäätöstä. Pysyvien hampaiden paikkauksissa käytetyin materiaali on yhdistelmämuovi, laajoissa hampaiden vaurioissa erityisesti poskihammasalueella voidaan käyttää myös keraamisia täytteitä tai kruunuja ja maitohampaissa teräskruunuja.
Kun paikkaaminen on välttämätöntä, varmistetaan huolellisella työskentelyllä, että paikasta tulee ehdottoman tiivis.
– On tärkeää, että paikkaustoimenpiteille voidaan varata riittävästi aikaa huolellisen työskentelyn mahdollistamiseksi, painottaa Kotiranta.
Yksilöiden ja yhteiskunnan kannalta olisi kuitenkin ensisijaisen tärkeää ennaltaehkäistä reikiintymistä ja panostaa pysäytyshoitoon. Ylläpitohoito ja hoitotulosten seuranta ovat myös keskeisiä. Kariesaktiiviset potilaat pitäisi saada ajoissa hoidon piiriin ja tukea heidän ennaltaehkäisevää hoitoaan.
– Potilaille, joilla on syljeneritystä vähentävä lääkitys, voisi tarjota maksutonta ehkäisevä hammashoitoa ja korvausta 5000 ppm:n fluoritahnasta, toteaa Kotiranta.
Päivitetty hampaan paikkaushoidon Käypä hoito -suositus.
Lisätiedot:
HLT, EHL, Käypä hoito -työryhmän pj. Anja Kotiranta, anja.kotiranta@helsinki.fi, p. 050 560 2305
HLT, EHL, Käypä hoito -toimittaja Marja Pöllänen, marja.pollanen@duodecim.fi, p. 040 723 5818
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Hammaslääkäriseuran asettama työryhmä on päivittänyt hampaan paikkaushoidon Käypä hoito -suosituksen tuoreimman tutkimustiedon mukaisesti. Käypä hoito -suositus on luettavissa osoitteessa www.kaypahoito.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Annika Nissinenviestinnän asiantuntija
Puh:040 779 6435annika.nissinen@apollonia.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta

Bulevardi 30 B 5
00120 HELSINKI
p. 09 6803 120, toimisto@apollonia.fihttps://www.apollonia.fi
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia on 1892 perustettu tieteellinen yhdistys. Apollonia järjestää riippumattomaan tietoon perustuvaa täydennyskoulutusta, tukee hammaslääketieteellistä tutkimusta ja välittää tutkimustietoa suunterveydestä. www.apollonia.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia
Hammaslääketieteelle yli 230 000 € tutkimusapurahoja.21.3.2025 16:00:00 EET | Tiedote
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia, Suomen Hammaslääketieteen Säätiö, Hammaslääkärijärjestöjen yhteisrahasto ja yhteistyökumppanit jakoivat 231 500 euroa tutkimusapurahoja, yhteensä 38:lle alan tukijalle tai opiskelijalle.
Apollonia Symposium 21.–22.3.2025: Tekoäly ja vaikuttavuus suun terveydenhuollossa?14.3.2025 10:10:58 EET | Kutsu
Miten tekoäly auttaa suunterveyden ammattilaisia? Miten selviämme tulevaisuuden haasteista? Miten tuotamme mahdollisimman paljon terveyttä käytössämme olevilla voimavaroilla? Näihin kysymyksiin haetaan vastauksia Apollonia Symposiumissa 21.–22.3.2025
Hampaiden kiinnityskudossairauksien esiintyvyys kasvaa – Käypä hoito -suositus päivitetty12.2.2025 08:09:44 EET | Tiedote
Terve Suomi -väestöterveystutkimuksen mukaan hampaiden kiinnityskudossairauksien esiintyvyys ei ole vähentynyt, vaan kasvaa. Kahdella kolmasosalla aikuisväestöstä on kiinnityskudossairauksista kertovia syventyneitä ientaskuja, ja vaikeaa kiinnityskudossairautta löytyy jo 20-vuotiailta aikuisilta. Kiinnityskudossairaudet ovat alidiagnosoitu kansansairaus, painottaa juuri päivitetty parodontiitin Käypä hoito -suositus.
Hammaslääketiede saa kotimaisen sähköisen tiedelehden27.1.2025 07:05:00 EET | Tiedote
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia aloittaa tiedeartikkelien julkaisemisen uudessa sähköisessä Apollonia – Proceedings of the Finnish Dental Society -tiedelehdessä. Suomalainen hammaslääketiede saa näin oman, kaikille avoimen open access -tiedejulkaisun.
Kuiva suu voi romahduttaa suunterveyden nopeasti6.11.2024 08:02:00 EET | Tiedote
Kuivan suun tunne on yksi tärkeä syy hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle. Suun kuivuminen lisää suusairauksien riskiä ja heikentää elämänlaatua. Kuivan suun syy on tärkeä selvittää mahdollisimman pian ja aloittaa tukihoidot, sillä suunterveys voi romahtaa nopeastikin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme