Hannu Kivimäki journalistiikan työelämäprofessoriksi

Hannu Kivimäki aloittaa Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessorina elokuussa 2023. Kivimäki keskittyy työelämäprofessuurivuotensa aikana tuottamaan ymmärrystä siitä, mihin visuaalinen journalismi voi alan viedä.
– Visuaalisella journalismilla on kyky kuljettaa journalismi alana menestyksekkäästi tulevaisuuteen, kun sisäistää uudet journalismin kuluttamisen tavat, nousevien teknologioiden mahdollisuudet ja ammatin ikiaikaisen pyrkimyksen tehdä maailmaa ymmärrettäväksi, Kivimäki sanoo.
Kivimäen mukaan visuaalisuus on yhä merkittävämpi osa kaikkea viestintää ja visuaalisuuden avulla voi tehdä monimutkaisistakin asioista ymmärrettäviä. Visuaalisin keinoin voi myös luoda syvemmän yhteyden yleisöön. Kuvat ja videot herättävät katsojissa usein tunteita ja empatiaa.
Kivimäki on journalistisella urallaan työskennellyt lukuisissa toimituksellisissa rooleissa. Hän aloitti uransa kirjoittavana toimittajana ja on sen jälkeen työskennellyt Aamulehdessä niin valokuvaajana, taittajana, visuaalisena journalistina, ulkoasupäällikkönä kuin design-tiimin vetäjänä.
– Olen aina ollut utelias kokeilemaan uusia työtehtäviä ja se on kantanut hedelmää. Koen, että minulla on kokonaisvaltainen käsitys sekä toimitustyöstä että toimituksellisista prosesseista ja julkaisujärjestelmistä, Kivimäki kertoo.
Vangitsevaa tarinankerrontaa ja yhteiskunnallisesti vaikuttavaa journalismia
Visuaalisen journalismin suuntauksista Kivimäkeä kiinnostavat erityisesti datavisualisoinnit, kokemuksellinen journalismi ja uudet visuaaliset kerrontatavat. Hän suoritti lukuvuonna 2021–2022 Los Angelesin USC Annenbergissa erikoistuneen journalismin maisteriohjelman, jossa hän keskittyi datajournalismiin, tuotekokeiluihin ja uusien teknologioiden avulla tehtyihin VR- ja AR-kokemuksiin.
– Janoan vangitsevaa tarinankerrontaa ja yhteiskunnallisesti vaikuttavaa journalismia. Vahvuuteni on oikein valitun kerrontatavan jalostamisessa. Vain viimeistellyllä journalismilla jättää muistijäljen ja tekee vaikutuksen, Kivimäki kuvailee.
Kivimäki haluaa myös tarjota opiskelijoille ja tiedeyhteisölle näkemystä siitä, miten digitaalinen palvelukehitys ja journalismi kytkeytyvät toisiinsa. Kivimäki työskentelee tällä hetkellä Gofore-konsulttiyhtiössä, jossa hän tekee suunnittelutyötä sekä julkisen että yksityisen sektorin asiakkaille:
– Erityisen tärkeää nyt on hyödyntää tekoälyn ja ihmisen luoman journalismin voima yhdessä. Tekoälyyn liittyy paljon pelkopuhetta ja kovaa hypetystä. Itse näen, että tekoälyn voi valjastaa journalistin tehokkaaksi työtoveriksi.
Kivimäki on valmistunut Tampereen yliopistosta vuonna 2010.
– On innostavaa palata tuttuun paikkaan reppu täynnä kokemuksia. Toivon, että innostukseni tarttuu opiskelijoihin. Odotan kovasti, että pääsemme yhdessä pohtimaan ja luomaan journalismia. Olin itse opiskelijana Yhdysvalloissa vielä vuosi sitten ja on mielenkiintoista nähdä, millaista opiskelu Tampereen yliopistossa on tänä päivänä, Kivimäki sanoo.
Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnan dekaani Pekka Verho toteaa, että journalistiikan vuosittain vaihtuva työelämäprofessuuri antaa tiedekunnalle loistavat mahdollisuudet yhdistää työelämän uusimmat tuulet opetukseen.
Haku suuntautui tänä vuonna erityisesti visuaalisen journalismin ja datajournalismin suuntaan. Visuaalisen tutkimus on yksi viestintätieteen yksikön nousevista ja vahvistettavista opetus- ja tutkimusaloista.
Kivimäki tuo tähänkin kokonaisuuteen oman lisänsä keskittymällä visuaalisen journalismin uusiin muotoihin:
– Saimme tähän vuosittain vaihtuvaan työelämäprofessorin tehtävään laadukkaita hakijoita sekä Suomesta, että kansainvälisesti. Kivimäen asiantuntemus vastaa mainiosti hakuilmoituksessa mainittuihin tehtäväalueisiin ja tiedekuntamme profiiliin. Odotamme innolla yhteistyötä.
Journalistiikan vierailijaprofessuuri, nykyinen työelämäprofessuuri, on ollut Tampereen yliopistossa vuodesta 2007 alkaen. Tehtävää hoitaa tänä lukuvuonna (2022–2023) toimittaja Johanna Vehkoo. Työelämäprofessoriksi valitaan vuosittain kokenut alan ammattilainen, jonka odotetaan jakavan tietojaan ja kokemustaan alan opiskelijoille sekä antavan panoksensa journalismin opetuksen ja tutkimuksen kehittämiseen.
Lukuvuoden 2023–2024 työelämäprofessorin rekrytoinnin valintaryhmässä olivat Jutta Högmander, Marko Ala-Fossi, Anssi Männistö, Asko Lehmuskallio, Iiris Ruoho ja Pekka Verho.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hannu Kivimäki
hannu.kivimaki@gmail.com
050 5641111
Dekaani Pekka Verho
pekka.verho@tuni.fi
040 8490456
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Sijoitusvakuutukset tarjoavat veroetuja1.4.2025 10:14:45 EEST | Tiedote
Suomalaisilla yksityishenkilöillä on sijoitusvakuutuksissa varoja useiden kymmenien miljardien eurojen arvosta. Janne Myllymäki selvitti tutkimuksessaan, miten näitä miljardeja verotetaan.
Tampereen yliopiston vuoden 2024 tilinpäätös: kansainvälinen tutkimusrahoitus kasvoi ja tutkintomäärät nousivat kaikilla koulutusasteilla27.3.2025 15:55:38 EET | Tiedote
Tampereen yliopiston saama kansainvälinen kilpailtu tutkimusrahoitus jatkoi kasvuaan vuonna 2024. Kymmeneltä koulutusalalta suoritettiin kaikkiaan 4 809 tutkintoa, mikä oli 400 edellisvuotta enemmän. Yliopisto valittiin mukaan Euroopan unionin sirusäädöksen pääinstrumentteihin. Liikevaihto kasvoi 367,5 miljoonaan euroon ja varsinaisen toiminnan tulos tasapainottui tavoitellusti. Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus hyväksyi säätiön vuoden 2024 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen torstaina 27.3.2025.
Väitös: Kuoleman julkiseen käsittelyyn liittyvät talous, vaikuttaminen ja lohduttaminen, mutta kerrosten avaaminen vaatii historian tuntemusta27.3.2025 08:28:45 EET | Tiedote
FM Anna Huhtalan historia-alan väitöskirjatutkimus perehtyy 1920–1930-lukujen Suomen väkivalta- ja onnettomuuskuolemien eli poikkeuksellisten kuolemien julkiseen käsittelyyn ja osoittaa, että monet nykypäivän uutisten sisällöt pohjaavat vuosikymmeniä vanhoihin tapoihin ja käytänteisiin. Samaan aikaan kun uutisarvolla ja poliittisilla ja kaupallisilla tavoitteilla on merkityksensä, vaikuttaa kuolemasta kertovien uutisten sisältöön myös tarve ymmärtää tapahtunutta ja löytää lohdutusta.
Tampereen yliopisto kiinnostaa hakijoita – hakijamäärä kasvoi26.3.2025 13:12:56 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa Tampereen yliopistoon haki yhteensä 34 000 hakijaa. Yhteishaun kanssa samaan aikaan järjestettiin yliopistojen avoimen väylän haku, jossa Tampereen yliopiston hakukohteisiin jätettiin 315 hakemusta. Opiskelupaikkoja syksyllä alkavaan koulutukseen on tarjolla yli 3 600.
Tampereen yliopistosta valmistuu 135 uutta lääkäriä26.3.2025 08:40:00 EET | Tiedote
Tampereen yliopistosta valmistuvat lääketieteen lisensiaatit vannovat lääkärinvalansa perjantaina 28.3.2025. Tutkintotodistuksen kuusivuotisesta koulutuksesta saa 135 nuorta lääkäriä. Nyt valmistuvat mukaan lukien Tampereen yliopistosta on valmistunut kaikkiaan 4428 lääketieteen lisensiaattia. Yliopisto aloitti lääkärikoulutuksen vuonna 1972.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme