Auringon aktiivisuus vaikuttaa tarkkaan paikannukseen
Auringon aktiivisuus vaihtelee 11 vuoden sykleissä. Aktiivisuudella on vaikutuksia muun muassa satelliittien toimintaan ja satelliittipaikannukseen. On arvioitu, että tässä syklissä aurinko on aktiivisimmillaan ensi vuoden alussa. Maanmittauslaitos varautuu lähestyvän aktiivisuushuipun vaikutuksiin.
![Kuvateksti: Auringon ollessa aktiivinen roihupurkaukset ja massapurkaukset lisääntyvät. Voimakkaan purkauksen tuttu merkki on revontulien näkyminen Etelä-Suomessa saakka. Kuva: AdobeStock](/data/images/public/69817990/69986017/dabc24ce-21eb-4065-abee-089234b494d6-w_720.jpeg)
Auringon ollessa aktiivinen roihupurkaukset ja massapurkaukset lisääntyvät. Tällöin auringosta lähtee suuria määriä varautuneita hiukkasia. Purkausten osuessa maahan, ne voivat aiheuttaa merkittäviä vaikeuksia esimerkiksi radioliikenteeseen, satelliitteihin, sähköverkkoihin ja satelliittipaikannukseen. Voimakkaan purkauksen tuttu merkki on revontulien näkyminen Etelä-Suomessa saakka.
Maanmittauslaitokselle satelliittipaikannuksen toimivuudella on suuri merkitys, koska suuri osa toimitus- ja kartoitustöistä tehdään käyttäen tarkkaa satelliittipaikannusta.
– Auringosta purkautuneet varautuneet hiukkaset vaikuttavat ionosfäärissä eli ilmakehän ylimmässä osassa siten, että satelliitista lähetettävä paikannusignaali vääristyy. Tällöin käyttäjän laite ei pysty seuraamaan signaalia luotettavasti. Tämä voi johtaa huonompaan paikannustarkkuuteen, tai jopa siihen, että laite ei voi paikantaa lainkaan, kertoo johtava asiantuntija Topi Rikkinen Maanmittauslaitokselta.
Loppusyksystä alkaen alkuvuoteen saakka on odotettavissa aikoja, jolloin tarkkojen sijaintiratkaisujen saaminen ja niiden luotettavuus voi heikentyä myös keskellä päivää. Tämä voi vaikuttaa esimerkiksi tarkkaa paikannusta hyödyntävien koneohjausjärjestelmien toimintaan.
Keinoja varautumiseen useita
Edellinen auringon aktiivisuushuippu koettiin vuosina 2013–2015. Kuluneiden vuosien aikana satelliittipaikannusjärjestelmät ja -laitteet ovat kehittyneet huimasti, mikä voi auttaa auringon aiheuttamiin ongelmiin. Kaikissa globaaleissa järjestelmissä on käytössä kolme taajuutta, mikä mahdollistaa paremman ionosfäärin mallintamisen niin laitteessa kuin paikannuspalveluissa. Parempaa mallintamista tukee myös paikannuspalveluiden käyttämien tukiasemien kasvanut määrä.
– Tarkkaa paikannusta käyttävä pystyy varautumaan esimerkiksi tarkistamalla avaruussään sitä kuvaavista palvelusta ja arvioimaan mittausten luotettavuutta. Mahdollisuuksien mukaan mittauksia kannattaa myös toistaa, jotta saa paremman varmuuden siitä, että mitattu sijainti on varmasti oikea, vinkkaa Rikkinen.
Paikannuksen luotettavuutta tutkitaan
Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus (FGI) tutkii parhaillaan sitä, millaista tilannekuvatietoa satelliittipaikannuksen luotettavuudesta on saatavilla ja voidaan tuottaa. Ionosfäärin tilan mallintamisessa hyödynnetään koneoppimismenetelmiä.
– Koneoppimismallimme pyrkii yhdistämään kaksi eri arviota ionosfäärin vaikutuksesta, jotta saadaan tarkempi, koko Suomen kattava malli. Tulokset vaikuttavat lupaavilta ja tulevaisuuden kehittämistyö näyttää, miten tarkkaan ennusteeseen pääsemme. Jos onnistumme, voidaan menetelmää myöhemmin hyödyntää GNSS-Finland tilannekuvapalvelussa ja tarjota tarkempaa paikannuspalvelua, kertoo vanhempi tutkija Mika Saajasto.
– Satelliittipaikannuksen luotettavuuteen tehtävä tutkimus on yhteiskunnan toiminnan kannalta olennaista, sillä esimerkiksi teleoperaattorit ja sähköverkot tarvitsevat tarkkaa GNSS-aikatietoa, jotta eri järjestelmät voivat toimia tehokkaasti, Saajasto jatkaa.
Lisätietoja:
Suomen avaruussäästä lisätietoa:
https://www.ilmatieteenlaitos.fi/revontulet-ja-avaruussaa
Ruotsin ja Norjan mittalaitosten avaruussäätä esittävät palvelut:
Yhteyshenkilöt
Johtava asiantuntija Marko Ollikainen, 040 779 3726, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Vanhempi tutkija Mika Saajasto, 046 923 7174, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Kuvat
![Auringon aktiivisuutta voidaan seurata laskemalla auringonpilkkujen määrää. Kuvaaja esittää kuukausittaiset auringonpilkut – mitä enemmän pilkkuja, sitä aktiivisempi on aurinko. Kuvalähde: NOAA, National Oceanic And Atmospheric Administration https://www.swpc.noaa.gov/products/solar-cycle-progression](/data/images/public/69817990/69986017/8fe3b88c-b69b-482c-9cd6-d253c42fe24d-w_240.png)
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Tilasto: kiinteistökaupassa isot alueelliset erot – loppuvuonna kauppa virkistyi hieman6.2.2025 08:57:44 EET | Tiedote
Kiinteistökauppojen tilastot osoittavat, että asuinkiinteistöihin Suomessa vuonna 2024 käytetty rahamäärä laski 8,7 prosenttia ja alueelliset erot olivat suuria. Haja-asutusalueella pientalokiinteistöjen kauppahintojen mediaani laski seitsemän prosenttia, kun taas kaikkien suurten kaupunkien asemakaava-alueiden rakennettujen pientalokiinteistöjen kauppahintojen mediaanit nousivat tai säilyivät vuoden 2023 tasolla. Maanmittauslaitos kokosi kiinteistöjen kauppahintarekisteristä vuoden 2024 kiinteistöjen kauppahinnat ja kauppojen lukumäärät.
Suomen 30. vuosi Euroopan avaruusjärjestössä: maan havainnointi kasvussa Suomessa arktisen satelliittikeskuksen ja uusien avaruusyritysten myötä4.2.2025 16:14:46 EET | Tiedote
Suomella on Euroopan avaruusjärjestön (ESA) avaruusohjelmissa mahdollisuus tehdä huippututkimusta ja luoda kasvua yrityksille. Suomen vahvuuksina ovat korkeatasoinen tutkimus yliopistoissa ja valtion tutkimuslaitoksissa sekä avaruusliiketoimintaan erikoistuneet yritykset, joita on perustettu Suomessa viime vuosina kasvavasti. Näin näkee Euroopan avaruusjärjestön kaukokartoituskomitean (ESA PB-EO) puheenjohtaja, Maanmittauslaitoksen ylijohtaja Jarkko Koskinen. ESA PB-EO kokoaa 4.–5.2. Saariselälle eurooppalaisten avaruusjärjestöjen edustajat valmistelemaan linjauksia siitä, millaisiin aiheisiin kaukokartoituskomitean ohjelmat tulevalla kolmivuotisella rahoituskaudella suuntautuvat. Kokouksen ohessa julkistetaan ESAn ja Ilmatieteen laitoksen yhteispanostus: Sodankylään perustettava Arktinen satelliittien kalibrointi- ja validointikeskus.
Lakiesitys etenee: Maanmittauslaitos tehostamaan itärajan aidan korvausmenettelyä 1.4. alkaen23.1.2025 14:18:32 EET | Tiedote
Hallitus antoi eduskunnalle Valtioneuvoston yleisistunnossa 23.1. esityksen, jonka mukaan Maanmittauslaitos saisi roolin myös itärajan aidan lunastuksiin liittyvissä korvauskysymyksissä vastaavasti kuten muissakin lunastuksissa Suomessa.
Alla äger inte strandlinjen vid sin stuga − i Vasa är landhöjningen en centimeter om året15.1.2025 07:45:09 EET | Pressmeddelande
Alla äger idag inte strandlinjen vid sin havsstrandtomt, och de kanske inte är medvetna om det. Till sommaren kan man få ägande ända till stranden med hjälp av Lantmäteriverket genom att köpa den landremsa som det saknas ägande till, det vill säga lösa in tillandningen från det samfällda vattenområdets skifteslag.
Kaikki eivät omistakaan mökkinsä rantaviivaa − Vaasassa maa kohoaa sentin vuodessa15.1.2025 07:42:51 EET | Tiedote
Kaikki eivät tällä hetkellä omista oman merenrantatonttinsa rantaviivaa, eivätkä he välttämättä tiedä sitä. Omistuksen saa rantaan asti ensi kesäksi Maanmittauslaitoksen avulla ostamalla omistuksesta puuttuvan maakaistaleen eli lunastamalla vesijätön yhteisen vesialueen jakokunnalta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme