100 miljoonan rahoitusleikkaus ammattikorkeakouluilta johtaa koulutuspaikkojen vähentämiseen - Ammattikorkeakoulujen rooli soveltavassa tutkimuksessa vahvistuu
Ammattikorkeakoulujen rahoitus leikkautuu hallituksen päätöksillä noin 100 miljoonaa euroa hallituskauden aikana. Tämä on pöyristyttävää tilanteessa, jossa Suomen koulutustasoa pitäisi nostaa avaamalla kymmeniä tuhansia uusia opiskelupaikkoja.
- Hallitusohjelmassa ei ole uskottavia päätöksiä Suomen koulutustason nostamiseksi. Työpaikat saavat jäädä odottamaan korkeasti koulutettua työvoimaansa, sanoo toiminnanjohtaja Ida Mielityinen Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenesta.
Ammattikorkeakoulut sen sijaan iloitsevat tutkimusta- ja kehittämistoimintaa koskevista yleisistä linjauksista. Ammattikorkeakoulujen paikka ja potentiaali soveltavassa tutkimuksessa ja Suomen elinvoiman tekijänä tunnustetaan vihdoin. Erityisesti kireässä taloudellisessa tilanteessa rahoituksen kohdentaminen määrittää sen vaikuttavuuden. Soveltavan tutkimuksen painottaminen on oikea päätös Suomelle. Ammattikorkeakouluilla on luovuttamaton paikka kysyntä- ja työelämälähtöisten tutkimusekosysteemien kokoamisessa ja yrityksiä palvelevien tutkimusinfrastruktuurien rakentamisessa. Osa rahoituksesta on kohdennettava suoraan ammattikorkeakoulujen perusrahoitukseen, jotta kyky osallistua ja hakea rahoitusta yhdessä työelämän kanssa esimerkiksi EU-puiteohjelmarahoituksista olisi mahdollista.
Ammattikorkeakoulut petettiin sote-alan harjoittelulainsäädännön kanssa
Arene on täysin tyrmistynyt sosiaali- ja terveysministeriön välinpitämättömyydestä ammattikorkeakoulujen sote-alan koulutusta kohtaan. Päätös ottaa juuri saadut harjoittelumäärärahat ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta on käsittämätöntä tässä työvoimatilanteessa. Uskomattominta on, että nyt ammattikorkeakouluilta leikattaisiin lähes tuplamäärä rahoitusta siihen nähden, mitä ne ovat maksaneet harjoittelukorvausta ennen lainsäädäntöä. Tähän ammattikorkeakoulut eivät aio suostua.
- Ammattikorkeakoulut haluavat, että juuri tehty lainsäädäntö puretaan ammattikorkeakouluja ja sieltä valmistuvia vahingoittavina ellei rahoituksen siirrosta luovuta, vaatii Arenen puheenjohtaja Mervi Vidgrén.
Kansainvälisiltä opiskelijoilta perityt maksut eivät oikeuta leikkauksiin korkeakouluilta
Hallitusohjelmassa esitetään EU/ETA-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden siirtämistä kokonaan valtion korkeakouluille maksaman rahoituksen piiristä. Toisin kuin kaavaillaan, esitetty muutos ei vapauta ammattikorkeakoulujen rahoitusta ja opiskelupaikkoja suomalaisten opiskelijoiden tutkintokouluttamiseen.
Ammattikorkeakoulut perivät jo nyt EU/ETA-maiden ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta vähintään 7000 euron lukuvuosimaksut, joista reilusti yli puolet käytetään koulutuksen kustannuksiin, suuri osa käyttää merkittävästi enemmän. Kansainvälisten opiskelijoiden tutkinnoista saatava julkinen rahoitus käytetään jo nyt suomalaisten opiskelijoiden kouluttamiseen.
Avoimen maksujen korotus ei ratkaise jatkuvan oppimisen haasteita
Hallitusohjelmassa esitetään, että avoimen korkeakouluopetuksen roolia voidaan kasvattaa nykyisestä. Ehdotus avoimen korkeakoulun opintojen hinnoittelun monipuolistamisesta on järkevää.
Arene kuitenkin muistuttaa, ettei jatkuvan oppimisen haasteita voida rahoittaa pääasiassa julkisrahoitteisella avoimen korkeakoulun tarjonnalla. Yksilöille ja työnantajille on luotava kannusteet hankkia tarvitsemansa koulutus. Erityisesti nykyisessä rahoitustilanteessa korkeakoulut eivät voi kasvattaa tai kehittää jatkuvan oppimisen tarjontaa perusrahoituksella.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ida MielityinenToiminnajohtajaAmmattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry
Puh:0505940731ida.mielityinen@arene.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry
Lisäleikkaukset ammattikorkeakouluista olisivat täysin kohtalokkaita koulutuksen laadulle26.3.2025 10:59:23 EET | Tiedote
Ammattikorkeakoulujen perusrahoitusta leikattiin heti hallituskauden alussa merkittävästi. Ammattikorkeakoulujen tilanne on erityisen tukala, sillä niiden rahoitusta on leikattu rajusti jo aiemmin. Reaalinen perusrahoitus on laskenut vuodesta 2011 yli 200 miljoonalla eurolla ja samaan aikaan tutkintotavoitteet ovat lähes kaksinkertaistuneet.
Laaja joukko järjestöjä: Suomen talouden kasvu vaatii lisää korkeakoulutettuja osaajia28.2.2025 12:03:43 EET | Tiedote
Hallituksen puoliväliriihessä on kova paine löytää toimia talouskasvun vahvistamiseksi Suomelle. Järjestöt toteavat yhteiskannanotossaan, että koulutustason nosto on yksi ilmiselvä keino kasvun vauhdittamiseksi, jota tulisi pikaisesti hyödyntää. Järjestöt vaativat, että koulutus- ja osaamistason nostamiseksi muodostetaan hallituskaudet ylittävä, pitkäjänteinen suunnitelma, jolla sitoudutaan vahvistamaan pysyvästi koulutuksen rahoitusta ja resursseja.
Suomen talouskasvu ja tuottavuus pysähtyvät ilman lisäpanostuk-sia korkeakoulutukseen – ammattikorkeakouluilla on erityinen rooli Suomen osaamistason nostajana14.2.2025 09:51:55 EET | Tiedote
Suomi tarvitsee nopeita toimia kasvun ja tuottavuuden parantamiseksi. Panostukset osaamispääomaan lisäävät tutkitusti kasvua, työllisyyttä ja tuottavuutta. Ammattikorkeakoulujen tutkintotavoitteita nostetiin 20 prosenttia vuosille 2025–2028 vaikka samaan aikaan rahoitusta on leikattu. Puoliväliriihessä tulee vahvistaa ammattikorkeakoulujen perusrahoitusta. Tämä edistää myös yksityisen sektorin kasvumahdollisuuksia. T&K-rahoitusta tulee kanavoida suoraan ammattikorkeakouluille parlamentaarisen vahvan tahdon mukaisesti. Pelkkä hankerahoitus ei mahdollista ammattikorkeakoulujen T&K-toiminnan kehittämistä ja uusien yritysten tukemista tutkimuksessa, kehittämisessä ja kasvussa. Kasvu ja hyvinvointi syntyvät vain korkealla osaamisella. Sitä tuotetaan kustannustehokkaimmin korkeakouluissa tutkimuksella ja koulutuksella.
Järjestöt: Pysyvän oleskeluluvan muutosten koskettava myös AMK-tutkinnon suorittaneita6.2.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet kansainväliset osaajat jäämässä eriarvioiseen asemaan ulkomaalaislain uudistuksessa.
Eduskunnan TAKKI-verkosto: Suomi tarvitsee parlamentaarisen sitoumuksen koulutus- ja osaamistason nostamiseksi3.2.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Korkeakoulutettujen määrä maassamme on jäänyt auttamattomasti jälkeen keskeisistä kilpailijamaistamme. Suomi on sitoutunut koulutuspoliittisessa selonteossa ja hallitusohjelmassa koulutustason nostoon. Korkeakoulujen tutkintotavoitteita nostettiin taas merkittävästi seuraavalle sopimuskaudelle tavoitteen saavuttamiseksi. Tavoitteiden toteuttaminen ei kuitenkaan ole nyt kestävällä pohjalla. Suomi tarvitsee koulutus- ja osaamistason nostoon parlamentaarisen sitoutumisen ja suunnitelman T&K-rahoituslain tapaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme