Keppiä ja porkkanaa: rakentamisen kiertotalous kaipaa selkeitä sääntöjä ja kannustimia

Kesäkuun lopulla SuomiAreenalla Porissa keskustellaan muun muassa rakentamisen kiertotaloudesta. Tampereen yliopiston tutkijoiden ideoimassa keskustelussa ytimessä ovat politiikkatoimet; miten lainsäädännöllä, sen tulkinnalla ja erilaisilla kannustimilla voidaan edistää kiertotaloutta.
Tampereen yliopistossa korjausrakentamisen tenure track -professorina työskentelevän Satu Huuhkan mukaan teknologinen kehitys on ajanut monien säädösten ohi. Huuhka johtaa mittavaa kansainvälistä ReCreate-hanketta, jossa tutkijat kehittävät käytöstä poistuvista rakennuksista irrotettaville betonielementeille uusia käyttötapoja uudisrakentamisessa.
– EU:n ja valtion säädökset luovat kehykset kiertotalousrakentamiselle. Kunnat tulkitsevat näitä säädöksiä kukin omalla tavallaan rakennuslupia myöntäessään. Keskeistä olisi, ettei lainsäädäntöön ole sisäänrakennettu esteitä kiertotalouden toteuttamiselle. Kaikilla tasoilla voitaisiin lisäksi tarjota kannustimia, jotka auttaisivat tekemään kiertotalousratkaisuista kannattavia siirtymävaiheessa lineaarisesta taloudesta kiertotalouteen, Huuhka toteaa.
Yritysten ja päättäjien näkökulmia kiertotaloudesta
Perspektiiviä SuomiAreenan kiertotalouskeskusteluun tuo se, että siihen osallistuu niin kiertotaloutta toteuttavia yrityksiä kuin EU:n, valtion ja kuntien päättäjiä. Kaikilla on kiertotalouteen oma lähestymiskulmansa ja omat keinonsa sen edistämiseen.
Keskustelun aluksi ReCreate-hankkeeseen osallistuvien yritysten edustajat kertovat, mitä hyötyä betonielementtien uudelleenkäytöstä on ja miten se käytännössä tapahtuu. Tämän jälkeen lavalle nousevat päättäjät.
Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen vastaa esimerkiksi EU:n rakennustuoteasetusta koskeviin kysymyksiin. Asetuksen ongelmana on ollut, että se on kirjoitettu neitseellisten materiaalien näkökulmasta. Uudelleenkäytön kokeiluja on hidastanut vetoaminen siihen, ettei säädöksiä ole olemassa. Huuhkan mielestä asetusta pitäisi päivittää niin, että se toisi uudet ja uudelleenkäytettävät rakennusmateriaalit samalle viivalle.
Yliarkkitehti Harri Hakaste ympäristöministeriöstä kertoo, mitä elinkaarinäkökulmaa painottava Suomen uusi rakentamislaki, joka tulee voimaan vuoden 2025 alussa, mahdollistaa tai edellyttää kiertotalouden suhteen. Huuhka toivoo kuulevansa myös Hakasteen näkemyksiä EU-säädösten kansallisesta täytäntöönpanosta.
Elinvoima- ja työllisyysjaoston johtaja Milla Bruneau Lahden kaupungista valottaa kaupunkien konkreettisia keinoja edistää kiertotaloutta. Huuhka arvioi, että kannustimena voisivat toimia esimerkiksi tontinluovutuskilpailut.
Onko uudelleenkäytetty betonielementti jätettä vai ei?
Kiertotalous on talousmalli, joka auttaa vähentämään ilmastopäästöjä ja hillitsemään luontokatoa. Kiertotaloussiirtymää voi tässä mielessä pitää välttämättömänä, mutta se tarjoaa edelläkävijöille myös merkittäviä mahdollisuuksia kasvattaa liiketoimintaa. Talouden lisäksi kokonaisuutta värittävät geopolitiikka ja jätepolitiikka.
– Kiertotaloushan on paikallista, siinä tavoitellaan materiaaliomavaraisuutta ja sitä, että ei olla riippuvaisia rakennusmateriaalien tuonnista muista maista, Huuhka tähdentää.
EU:ssa määritellään parhaillaan, millainen teollinen toiminta on kestävän kehityksen mukaista, jotta investoinnit voidaan ohjata tällaisiin kohteisiin.
– Samanaikaisesti keskustelua käydään siitä, onko uudelleenkäytetty betonielementti jätettä vai ei. Meidän tutkimuksemme auttaa luomaan uusia sääntöjä nimenomaan uudelleenkäytettäville betonielementeille Suomessa ja EU:ssa, hän painottaa.
SuomiAreenan keskustelu Rakentamisen ympäristövaikutukset kuriin kiertotaloudella käydään tiistaina 27.6.2023 klo 16 Eetunaukion lavalla Porissa. Keskustelua voi seurata suorana tai tallenteena MTV Katsomosta.
Katso SuomiAreenan rakentamisaiheisen keskustelun ohjelma 27.6.2023.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Satu Huuhka
050 300 9263
satu.huuhka@tuni.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Oikea-aikainen ohjaus luo turvallisuutta lennonjohtajien koulutuksessa23.4.2025 10:59:36 EEST | Tiedote
Lennonjohtajat ovat vastuullisia ammattilaisia, joiden tehtävänä on varmistaa lentoliikenteen sujuvuus ja turvallisuus. Yhteiskuntatieteiden maisteri Inka Koskela tarkastelee väitöskirjassaan lennonjohtajien koulutusta ja siihen liittyvää ohjaustoimintaa vuorovaikutuksen näkökulmasta. Tutkimus osoittaa ohjauksen merkityksen koulutustilanteissa, joissa harjoitellaan monimutkaisia työtehtäviä turvallisuuskriittisissä olosuhteissa.
Väitös: Valta-asema selittää presidentin kansansuosiota Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa23.4.2025 10:18:54 EEST | Tiedote
YTM Maarika Kujanen tutki väitöskirjassaan presidentin suosiota ja julkista asemaa Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa. Kujasen tutkimustulokset osoittavat, että presidentin heikompi valta-asema selittää paitsi presidentin korkeampaa suosiota suhteessa muihin poliittisiin instituutioihin myös sitä, missä määrin presidentin suosio reagoi poliittisessa ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Toisaalta myös puoluepoliittisella ulottuvuudella sekä presidentin ja pääministerin välisellä vuorovaikutuksella on merkitystä, eikä presidentin suosiollinen asema päivänpolitiikan ulkopuolella suojele valtaoikeuksiltaan heikompiakaan presidenttejä loputtomasti.
Väitös: Opettajat ovat keskeisessä roolissa oppilaiden opiskeluinnon tukemisessa – myös vertaisilla ja vanhemmilla on vaikutusta23.4.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Kasvatustieteen maisteri Pihla Rautanen tutki väitöskirjassaan alakoululaisten opiskeluunsa kokemaa sosiaalista tukea opettajalta, vertaisilta ja vanhemmilta sekä tuen yhteyksiä oppilaiden opiskeluintoon. Koulutyön kokeminen itselle tärkeäksi ja innostavaksi vahvistaa oppimista ja myönteisiä suhteita opettajiin ja vertaisiin koulussa. Sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia myös myöhempään osallisuuteen yhteiskunnassa aikuisena.
Altistuminen myrkyllisille metalleille sota-alueilla vaarantaa lapsen varhaista kehitystä22.4.2025 11:05:04 EEST | Tiedote
Edistynyt sotateknologia altistaa siviilejä useille myrkyllisille metalleille. Uusi psykologian alan tutkimus antaa näyttöä siitä, että äidin ja vastasyntyneen altistuminen myrkyllisille metalleille sotaoloissa vaarantaa lasten motorista, kognitiivista ja emotionaalista kehitystä. Koska imetystä ensimmäisten kuukausien aikana pidetään yleisesti suotuisana lapsen terveydelle, tutkijoita kiinnosti myös imetyksen rooli metallialtistuksessa ja sen yhteydessä kehitysongelmiin.
Pasi Toivonen Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessoriksi16.4.2025 13:07:09 EEST | Tiedote
Toimittaja ja tuottaja Pasi Toivonen on valittu Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessoriksi lukuvuodelle 2025–2026. Pitkän uran Yleisradiossa tehnyt Toivonen aloittaa tehtävässä elokuussa 2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme