Kadulta labraan -tutkimuksen näytteissä merkkejä kokaiinin polttamisesta
A-klinikkasäätiön koordinoimaan Kadulta labraan -tutkimukseen on alkuvuoden ajalta kertynyt havaintoja sekä kokaiinin että katinonien polttamisesta. Tutkimushankkeen tänään julkaistu katsaus sisältää laboratoriotuloksia 12.1.-3.5.2023 välillä kerätyistä näytteistä, joita kertyi 77 kappaletta. Yleisimmin tutkimukseen tuodut näytteet oli myyty amfetamiinina, kokaiinina, bentsodiatsepiineina tai katinonistimulantteina.
Kadulta labraan -tutkimukseen alkuvuonna tuoduissa näytteissä amfetamiini on edelleen yleisin, mutta kokaiinia ja katinoneja löytyy suhteessa yhä enemmän. Tuodut näytteet heijastelevat THL:n kevään 2023 jätevesitutkimuksen havaintoja pääkaupunkiseudulta, jossa kokaiinia käytettiin enemmän kuin amfetamiinia ja alfa-PVP:n käyttö oli ennätyksellisen korkealla tasolla.
Viidenneksessä kokaiininäytteistä käyttötapa oli polttaminen tai näytemuoto viittasi siihen. Lisäksi tutkimukseen tuotiin muutamia näytteitä crack-kokaiinia, jotka eivät sisältäneet kokaiinia vaan katinoneja alfa-PVP, alfa-PHP ja alfa-PHiP.
”Polttaminen ei ole ollut Suomessa tyypillinen tapa käyttää stimulantteja. EMCDDA:n julkaisemasta Euroopan huumausaineraportista 2023 voidaan tulkita, että Suomi kuuluu kärkimaihin pistämällä huumeita käyttävien väkilukuun suhteutetussa määrässä. Tämä voisi liittyä siihen, että Suomessa pistokäytössä yleisiä buprenorfiinia (Subutex) ja amfetamiinia ei käytetä polttamalla, kun taas muissa maissa yleisemmät heroiini ja kokaiini saadaan poltettavaan muotoon. Polttamisessa ei ole pistokomplikaatioihin liittyviä riskejä, mutta kynnys käyttämiseen voi toisaalta olla matalampi.” toteaa tutkimuksen käytäntöjen toteutuksesta vastaava Janne Nahkuri.
Stimulanttien jälkeen eniten tutkittavaksi tuotiin erilaisia bentsodiatsepiinejä. Aiemmissa katsauksissa bentsonäytteet ovat painottuneet Ksalol-nimellä tuotuihin näytteisiin, mutta nyt bentsonäytteitä oli useamman nimisiä ja diatsepaamia sisältäneitä näytteitä oli enemmän kuin alpratsolaamia sisältäneitä näytteitä.
Kadulta labraan -tutkimushankkeen taustoja
Kadulta labraan -tutkimushankkeen tänään julkaistussa katsauksessa on käyty läpi laboratoriotuloksia alkuvuodelta 2023. A-klinikkasäätiön koordinoimassa tutkimushankkeessa ihmiset voivat tuoda huumausaineiden jäämiä sisältäviä näytteitä laboratoriossa tutkittavaksi sekä saada niistä tulokset matalan kynnyksen toimipisteissä tai etäyhteydellä.
Kadulta labraan -tutkimushanke kestää vuoden 2024 huhtikuun loppuun ja sitä rahoittaa Koneen säätiö. Jäämänäytteiden laboratorioanalyyseista vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen oikeuskemiayksikkö.
Hankkeen varsinaisia tutkimustuloksia julkaistaan myöhemmin tutkimusartikkeleissa. Katsauksissa julkaistaan nostoja viimeaikaisista laboratoriotuloksista. Tämä katsaus on järjestyksessä kolmas. Neljän kuukauden välein julkaistavat katsaukset antavat esimerkkejä, minkälaisia löydöksiä näytteistä voidaan tehdä, mutta ne eivät ole edustava otos Helsingin huumemarkkinatilanteesta. Katsausten toivotaan innoittavan huumeita käyttäviä tuomaan omia näytteitään tutkittavaksi. Hankitun aineen sisältöä ei voi päätellä katsauksista, vaan aineen sisällöstä saa tietoa tuomalla siitä jäämän tutkittavaksi.
Aiemmat katsaukset ja ohjeet tutkimukseen osallistumiseksi
Kadulta labraan -hanke (2023). Kadulta labraan: huumejäämäanalyysien löydöksiä. Katsaus 1/2023 (pdf)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Janne NahkuriProjektikoordinaattoriA-klinikkasäätiö
Puh:050 5981 241janne.nahkuri@a-klinikkasaatio.fiTarja VirolainenViestintäjohtajaA-klinikkasäätiö
Puh:+ 358 50 4435 116tarja.virolainen@a-klinikkasaatio.fiTeemu KaskelaTutkijaA-klinikkasäätiö
teemu.kaskela@a-klinikkasaatio.fiTietoja julkaisijasta
A-klinikkasäätiö on addiktioiden asiantuntijaorganisaatio, jonka tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihde- ja riippuvuushaittoja. Rakennamme inhimillisempää yhteiskuntaa ja keskitymme toiminnassamme etenkin kohtaavaan työhön, verkkoauttamiseen ja addiktiotutkimukseen. A-klinikkakonserniin kuuluu säätiön omistama A-klinikka Oy, joka tuottaa päihde- ja mielenterveyspalveluja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta A-klinikkasäätiö
Suomessa tutkitaan ensimmäistä kertaa kuntoilijoiden ravintolisien käyttöä ja niiden dopingriskejä18.12.2024 08:15:29 EET | Tiedote
A-klinikkasäätiö osallistuu ainoana suomalaisena toimijana kansainväliseen IRIS-tutkimushankkeeseen. Tavoitteena on edistää ravintolisien turvallista käyttöä ja ehkäistä niiden aiheuttamia terveyshaittoja ja dopingriskejä niin kilpa- kuin kuntourheilijoiden keskuudessa.
Lahjoita lämpöä -kampanja ylitti odotukset: 8300 neuletta ja 134 keräyspistettä ympäri Suomen17.12.2024 09:18:21 EET | Tiedote
Suomalaisten yhteisöllisyys ja auttamisenhalu pääsivät oikeuksiinsa Lahjoita lämpöä -kampanjassa, jonka järjestivät A-klinikkasäätiö ja EHYT ry. Valtakunnallisessa keräyksessä vastaanotettiin 8300 neulottua asustetta, jotka jaettiin asunnottomille ja vähävaraisille eri puolilla maata.
Riippuvuudet NYT -seminaari – Ajankohtaisia näkökulmia ja asiantuntijoiden puheenvuoroja8.11.2024 08:02:58 EET | Kutsu
A-klinikkasäätiö järjestää Riippuvuudet NYT -seminaarin keskiviikkona 4.12. klo 9–12 Helsingin keskustakirjasto Oodissa (tapahtumatila Kuutio) sekä verkossa. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille, ja se tarjoaa medialle tilaisuuden kuulla riippuvuusalojen johtavien asiantuntijoiden näkemyksiä ja uutta tutkimustietoa.
Tutkimus: Tosielämän pettymyksiä paetaan raha- ja digipelaamiseen23.10.2024 10:16:10 EEST | Tiedote
Tuore pitkittäistutkimus tarjoaa uutta tietoa todellisuuspakoisen käyttäytymisen taustatekijöistä ja auttaa ymmärtämään niiden yhteyttä raha- ja digipelaamisen riskeihin.
A niin kuin addiktio -podcastin uusi kausi: vahva kannanotto päihdepolitiikkaan26.9.2024 08:03:39 EEST | Tiedote
A-klinikkasäätiön A niin kuin addiktio -podcastsarjan toinen kausi pureutuu ajankohtaisiin päihdepolitiikan kysymyksiin. Kaudella käsitellään alkoholisääntelyn vaikutuksia lapsiin, valvottujen käyttöhuoneiden roolia nuorten huumekuolemien ehkäisyssä sekä psykedeelejä riippuvuushoitona. Keskusteluissa mukana alan asiantuntijat ja kokemusasiantuntijat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme