Euroopan linnut muuttavat kohti kylmempiä alueita, mutta kohtaavat esteitä vuoristojen ja merien takia

Ilmastonmuutos vaikuttaa merkittävästi ekosysteemeihin ja lajiyhteisöjen koostumukseen maailmanlaajuisesti. Lajien reaktiot ilmastonmuutokseen eivät kuitenkaan aina vastaa odotuksia, mikä herättää kysymyksiä tulevaisuuden ennusteista. Helsingin yliopistossa tutkittiin, kuinka luonnonmaantieteelliset esteet, kuten vuoristot ja meret, ovat vaikuttaneet Euroopan lintuyhteisöjen siirtymiin ilmastonmuutoksen seurauksena viimeisten 30 vuoden aikana.
– Kaksi kolmesta lintuyhteisöstä siirtyi kylmemmille alueille 30 vuoden tutkimusjakson aikana. Siirtymä oli keskimäärin 100 kilometriä erityisesti kohti koillista, selittää tutkijatohtori Emma-Liina Marjakangas, yksi tutkimusta vetäneistä tutkijoista Helsingin yliopistosta.
Lintuyhteisöjen siirtymiä ohjasivat suuret maantieteelliset esteet. Erityisesti lintuyhteisöt siirtyivät kauemmas tutkimusjakson aikana, jos ne sijaitsivat kaukana rannikoista. Tämä viittaa siihen, että meret pysäyttävät lintujen siirtymät ja estävät niitä pysymästä ilmastonmuutoksen mukana.
– Rannikoiden lintuyhteisöt ovat erityisessä vaarassa kadota ilmastonmuutoksen seurauksena, sillä ne koostuvat usein harvinaisista ja ainutlaatuisista lajeista, korostaa tutkijatohtori Laura Bosco, toinen tutkimusta vetäneistä tutkijoista Helsingin yliopistosta.
Kaiken kaikkiaan lintuyhteisöt siirtyvät hitaammin kuin ilmasto lämpenee. Joillekin yhteisöille tämä tarkoittaa sitä, että paikalliset ilmasto-olosuhteet muuttuvat epäsuotuisiksi, mutta samaan aikaan ne eivät kuitenkaan pysty siirtymään paremmin sopiville alueille luonnonmaantieteellisten esteiden vuoksi. Tällaisessa tilanteessa olevat lintuyhteisöt saattavat hävitä kokonaan. Tutkimus siis osoittaa, että jopa erittäin liikkumiskykyiset eliöt, kuten linnut, kohtaavat haasteita yrittäessään seurata nopeaa ilmaston lämpenemistä Euroopassa.
– Suomalaisissa lintuyhteisöissä tutkimustulokset tarkoittavat käytännössä sitä, että lajit, kuten pähkinänakkeli, tammi- ja vihertikka tai viitatiainen eivät pysty siirtymään Ruotsista tai Baltian maista Suomeen, sillä Itämeri toimii esteenä alueiden välissä. Kun maantieteelliset esteet pysäyttävät yksittäisten lajien siirtymät, se vaikuttaa kokonaisten lintuyhteisöjen lajikoostumukseen, kuvailee Bosco.
Tutkimus perustuu pesimälintujen esiintymisaineistoon 1980- ja 2010-luvuilta koko Euroopasta. Tutkimus on julkaistu kansainvälisesti arvostetussa Proceedings of the National Academy of Sciences -tiedelehdessä.
Ecological barriers mediate spatiotemporal shifts of bird communities at a continental scale
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkijatohtori Emma-Liina Marjakangas, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsingin yliopisto, emmaliinamarjakangas@gmail.com, puh. +358 40 672 6716 ((suomi, englanti, etähaastattelut)
Tutkijatohtori Laura Bosco, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsingin yliopisto, laura.bosco@helsinki.fi, puh. +358 45 278 5058 (englanti, kasvokkain-haastattelut)
Tutkijatohtori Sanna Mäkeläinen, Luonnontieteellinen Keskusmuseo, Helsingin yliopisto, sanna.makelainen@helsinki.fi, puh. +358 400 972 037 (suomi, englanti, kasvokkain-haastattelut)
Marjaana LindyViestinnän asiantuntijaHelsingin yliopisto / Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
Puh:+358 (0)50 5186195marjaana.lindy@helsinki.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto teki positiivisen tuloksen vuonna 202416.4.2025 11:59:51 EEST | Tiedote
Operatiivinen tulos oli 1,1 miljoonaa euroa. Sijoitustoiminnan ylijäämä nosti kokonaistuloksen 99 miljoonaan euroon.
Uusi korjausopas auttaa kohentamaan digitaalista yhteiskuntaa15.4.2025 13:11:23 EEST | Tiedote
Potilastietojärjestelmä Apotti ei lunasta lupauksiaan ja tekoälyhankkeita kaatuu. Algoritmi syrjii, joten se pitäisi korjata. Tutkimushankkeessa koostettu opas kertoo, miten voimme tehdä parempia algoritmisia järjestelmiä.
Mielenterveyshäiriöt vähentävät todennäköisyyttä tulla vanhemmiksi15.4.2025 11:39:29 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus on havainnut yhteyden yleisten mielenterveyshäiriöiden, kuten masennuksen ja ahdistuksen, ja vanhemmaksi tulemisen todennäköisyyden välillä Suomessa.
Lihavuusleikkaus tuo pitkäaikaisia terveyshyötyjä9.4.2025 08:47:08 EEST | Tiedote
Merkittävä painonpudotus lihavuusleikkauksen avulla tuo terveyshyötyjä silloinkin, kun paino nousee osittain takaisin.
Opettajien työhyvinvointi parantunut8.4.2025 09:59:12 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston seurantatutkimus osoittaa opettajien työhyvinvoinnin lähteneen usean vuoden jälkeen nousuun. Kahdesti vuodessa OAJ:n jäsenille tehtävä kyselytutkimus aloitettiin viisi vuotta sitten, koronakeväänä 2020. Selvä käänne parempaan tapahtui viime vuonna.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme