Jyväskylän yliopisto

Tarunhohtoinen keskiaikainen ritaritrilogia nyt suomeksi

Jaa

IngressiEufemian laulut (ruotsiksi Eufemiavisorna) on yhteisnimike kolmelle 1300-luvun alussa ruotsiksi käännetylle ritarirunoelmalle: Herra Ivan, leijonaritari (1303), Herttua Fredrik Normandialainen (1308) sekä Flores ja Blanzeflor (1312).

Teossarjan suojelija, Norjan saksalaissyntyinen kuningatar Eufemia (k. 1312), käännätti teokset Oslossa ranskalaisten, alasaksalaisten ja norjalais-islantilaisten lähteiden pohjalta. Näin mannermainen ritarirunous ja tarinat kuningas Arthurin pyöreän pöydän ritareista saavuttivat myös Pohjolan perukat.

Kuningatar Eufemia on erittäin mielenkiintoinen naishahmo sydänkeskiajan Pohjolasta. Hän oli keskeinen hahmo Oslon norjalais-ruotsalaisessa hovikulttuurissa, ja hänen vaikutuksensa näkyy sekä norjalaisessa että ruotsalaisessa kulttuurihistoriassa.

Teokset ilmentävät Euroopassa 1100–1200-luvuilla vallalla olleita ritari-ihanteita, ja ne on alun perin laadittu loppusoinnulliseen runomuotoon. Keskiaikaisen kirjallisuuden merkkiteoksiin lukeutuvat kertomukset ovat ajatonta maailmankirjallisuutta. Ne kuuluvat Ruotsin, ja näin ollen myös Suomen, kaikkein varhaisimpaan kirjallisuuteen.

Teokset on muinaisruotsista suomentanut Jyväskylän yliopiston pohjoismaisten kielten professori Harry Lönnroth, joka on myös kirjoittanut suomennoksen johdannon.

Suomennos julkaistaan Turun keskiaikamarkkinoilla 30.6.2023.

Julkaisun tiedot:

Eufemian laulut. Suomentanut Harry Lönnroth. Sastamala: Warelia 2023.

Lisätietoja:

Harry Lönnroth, +358408055086, harry.h.lonnroth@jyu.fi

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote

Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.

Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote

Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye