Väitös: Digitaalisella musiikkiteknologialla lupaavia mahdollisuuksia terveydenhuollossa ja opetuskäytössä

Jaa

Terveydenhuollon, musiikkiterapian ja musiikin opetuksen välinen yhteistyö on saavuttanut merkittäviä edistysaskelia digitaalisen musiikkiteknologian integroinnin myötä. Kuitenkin näiden teknologioiden tehokkuus ja vaikutus ammatilliseen käytäntöön puhuttavat tutkijoita.

Andrew Danso Adu
Andrew Danso Adu

FM Andrew Danso Adun väitöskirja valottaa digitaalisen musiikkiteknologian soveltamista terveyteen liittyvissä ja opetuksellisissa ympäristöissä.

Väitös koostuu neljästä osatutkimuksesta, jotka käsittelevät kattavasti digitaalisen musiikkiteknologian potentiaalin.

  • Millaisia mahdollisuuksia nämä teknologiat tarjoavat musiikkiterapiassa ja opetuksellisissa ympäristöissä?
  • Miten palautemekanismeja voidaan tehokkaasti hyödyntää musiikkiterapiassa ja opetuksessa?
  • Millaisia käytännön tapoja musiikkiterapeutit ja opettajat voivat hyödyntää digitaalista ja musiikkiteknologiaa?
  • Kokeellisen intervention testaaminen

Ensimmäinen pandemian aikana toteutettu osatutkimus selvittää, miten teknologia helpotti musiikkiterapian toteutusta ja tarjosi arvokkaita näkemyksiä etähoitovaihtoehdoista.

Toinen tutkimus syventyy lupaaviin tuloksiin, joita Virtual Reality (VR) ja musiikkiterapiainterventioiden avulla saatiin aikaiseksi tapauksissa, joissa kuntoutus oli laiminlyöty. VR:n ja musiikkiterapian intersektionaalisuus avaa uusia mahdollisuuksia kuntoutuskäytäntöihin.

Lisäksi tutkimus korostaa musiikillisen järjestelmän kehitystä, jossa hyödynnetään innovatiivista suunnittelua fyysisen aktiivisuuden stimuloimiseksi. Järjestelmä tarjoaa mahdollisuuksia musiikkiteknologian integroimiseen fyysisen kunto-ohjelmien yhteyteen.

Viimeinen tutkimus suoritettiin suomalaisessa luokkahuoneessa. Siinä vertailtiin innovatiivista KAiKU Music Glovea vakiintuneeseen iPad-teknologiaan.

Tulokset osoittavat merkittäviä eroja testituloksissa. iPad-teknologia havaittiin suotuisammaksi.

FM Andrew Danso Adun musiikkiterapian väitöskäsikirjoituksen "The use of technology in music-based interventions for health and education" tarkastustilaisuus pidetään 29.6.2023 alkaen klo 12.00 salissa S212. Vastaväittäjänä toimii assistant professor, PhD Kathleen Agres (Yong Siew Toh Conservatory of Music, National University of Singapore) ja kustoksena yliopistotutkija Marc Thompson (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Linkki julkaisuunhttp://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9652-9 

Taustatietoja:

Andrew Danso Adu on musiikkiterapian tohtoritutkija Jyväskylän yliopistossa. Hän on kotoisin Iso-Britanniasta. Danson työ keskittyy interventiotutkimukseen, jossa hyödynnetään virtuaalitodellisuutta, musiikkiteknologiaa ja musiikkiterapiaa aivohalvaus- ja laiminlyöntipotilaiden parissa.

Lisätietoja:

Andrew Danso, Jyväskylän yliopisto

+358 40 664 3034

andrew.a.dansoadu@jyu.fi

https://www.researchgate.net/profile/Andrew-Danso

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote

Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.

Uudenlainen kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja havaitseva kannettava ilmaisin parantaa säteilyturvallisuutta15.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopisto on yhteistyössä Säteilyturvakeskuksen (STUK) kanssa kehittänyt uudenlaisen kannettavan monikäyttösäteilyilmaisimen, joka havaitsee käytännössä kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja. Laitteesta voivat hyötyä mm. teollisuuden ja lääketieteen säteilynkäyttäjät, viranomaiset, ydinenergia-ala, ensivasteen toimijat sekä sotilaskäyttäjät. Teknologialle on haettu patenttia, ja seuraavaksi selvitetään sen kaupallistamismahdollisuuksia.

Tutkimustieto ei puolla perusopetuksen kansallisia kokeita14.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote

Perusopetuksen kansallisia kokeita ei ole koskaan käytetty Suomessa. Kansallisilla kokeilla tarkoitetaan koko ikäluokalle toteutettavia pakollisia kokeita tavallisimmin matematiikassa ja kielissä. Kokeiden käyttöönottoa on viime aikoina pohdittu vastauksena koululaisten oppimistulosten heikentymiseen ja arvioinnin yhdenvertaisuuden ongelmiin. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, ettei valtakunnallisten kokeiden käyttöönottoa voida suositella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye