Suomen riistakeskus Pohjanmaan alueelle myönnetyt hirvieläinluvat
Suomen riistakeskus Pohjanmaan alueella vahvin hirvikanta on Etelä-Pohjanmaalla Suupohjan alueella. Myönnetyillä hirvenpyyntiluvilla alueen hirvikanta tulee pienenemään. Vastaavasti Etelä-Pohjanmaan sisäosissa sekä Keski-Pohjanmaalla tavoitteena on kasvattaa maltillisesti hirvikantaa.
Valkohäntäpeuralle myönnetyillä pyyntiluvilla tavoitteena on vakaa kannanhoito. Alkavalle metsästyskaudelle Pohjanmaan alueelle on myönnetty 1 430 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Määrä on hiukan pienempi kuin edellisvuonna, jolloin myönnettiin 1 490 pyyntilupaa. Tosin viime vuoden pyyntiluvista käytettiin vain 799, joten nyt myönnetyillä pyyntiluvilla on mahdollista saavuttaa viime vuotta suurempi saalismäärä. Pyyntilupia on myönnetty Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla kaikkiin kuntiin. Vahvin vakohäntäpeurakanta on Etelä-Pohjanmaan eteläosissa, jonne on myönnetty eniten pyyntilupia.
Suomen riistakeskus on myöntänyt metsäpeuralle 15 pyyntilupaa Suomenselän keskeisimmille alueille. Vuosittainen pyyntilupamäärä on ollut samansuuruinen viimeiset 10 vuotta. Suomenselän metsäpeurakannan suuruudeksi arvioidaan 2 000 yksilöä ja viimesyksyisen vasalaskennan perusteella kanta on kasvava. Myönnetyillä pyyntiluvilla ei vaaranneta kannan kasvua tai levittäytymistä, joka on esitetty keskeisimmäksi päätavoitteeksi juuri lausunnolla olleessa uudessa metsäpeurakannan hoitosuunnitelmassa.
Hirvenmetsästys alkaa lokakuun toisena lauantaina
Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla hirvenmetsästys alkaa lokakuun toisena lauantaina ja kestää tammikuun 15 päivään asti. Hirvien pellolta tapahtuva vahtimispyynti on mahdollista 1.9. alkaen. Valkohäntäpeuran metsästys voidaan aloittaa vahtimalla syyskuun alusta ja metsästys muilla menetelmillä alkaa syyskuun viimeisenä lauantaina, päättyen helmikuun 15 päivänä. Metsäpeuran metsästysaika on 30.9.–31.1.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Janne KotanenRiistasuunnittelija, Pohjanmaa
Puh:0294312272janne.kotanen@riista.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus – Pohjanmaa
Etelä-Pohjanmaalla voidaan tulevana syksynä metsästää yksi karhu2.6.2023 14:10:00 EEST | Tiedote
Suomen riistakeskus on myöntänyt Etelä-Pohjanmaan alueelle poikkeusluvan yhden karhun metsästykseen. Poikkeuslupa kohdennettiin Suomen riistakeskuksen harkinnan perusteella Ähtärin, Alavuden, Kuortaneen ja Soinin kuntien alueelle, joilla karhukanta on tihein ja lisääntyvä.
Metsäpeurat aloittivat vaelluksen kesälaitumille – tarkkana liikenteessä14.4.2023 08:29:46 EEST | Tiedote
Suomenselän metsäpeurat ovat aloittaneet vaellukset talvilaitumilta kohti kesälaitumia. Vaellusreitin tieosuuksilla liikennekolaririski kasvaa.
Impediment blir våtmarker för sjöfåglar längs västkusten – nya objekt söks31.1.2023 09:00:00 EET | Pressmeddelande
I vår väntar 43 restaurerade våtmarker runtom i Finland på sjöfåglarna. I takt med att våtmarksprojektet SOTKA fortsätter utvidgas livsmiljöarbetet. Nu söks nya objekt för planering av restaurering.
Joutomaista kosteikkoja vesilinnuille länsirannikolla – uusia kohteita etsitään31.1.2023 09:00:00 EET | Tiedote
Keväällä vesilintuja odottaa 43 kunnostettua kosteikkoa ympäri Suomen. SOTKA-kosteikot-hankkeen jatkon myötä elinympäristötyö laajenee. Nyt etsitään suunnitteluun uusia kunnostettavia kohteita.
Ilmoita suurpetohavainnosta petoyhdyshenkilölle1.12.2022 10:30:00 EET | Tiedote
Suomen suurpetokantojen kehitystä seurataan petoyhdyshenkilöverkoston avulla. Verkoston varmentamat havainnot muodostavat suurpetokantojen arvioinnin perustan. Ilmoittamalla oman havaintosi alueesi petoyhdyshenkilölle autat tarkentamaan kannanarviointia.