Opiskelija-asuntotilanteesta tulossa tiukka
Opiskelija-asuntotilanteesta ennustetaan tänä vuonna tiukkaa.
”Korona-aikana ja parina vuonna sitä ennen monilla paikkakunnilla jokseenkin kaikille hakijoille oli mahdollista tarjota asunto, vaikkei välttämättä sitä ykkössuosikkia. Nyt tilanne on viime vuoden tapaan aiempaa tiukempi,” Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu kertoo.
Opiskelija-asuntojen kysyntää nostavat ainakin yleinen elinkustannusten nousu ja kansainvälisten opiskelijoiden määrä. Kansainvälinen opiskelijaliikkuvuus on koronan jäljiltä vilkastunut. Ulkomailta muuttavan opiskelijan on vaikea löytää asuntoa tavallisilta vuokramarkkinoilta.
Elinkustannusten nousu näkyy opiskelijan kukkarossa, joten vuokranmaksuun jää vähemmän rahaa. Opiskelija-asuntojen vuokrat määräytyvät markkinahinnan sijaan kustannusten perusteella ja ovat siksi usein selvästi markkinavuokria edullisempia. Kun opiskelijoiden toimeentulo on tiukoilla, edullisesta asunnosta pidetään hanakammin kiinni. Siksi asuntoja myös vapautuu vähemmän uusille opiskelijoille.
”Opiskelija-asunnossa jää rahaa muuhunkin elämiseen,” Lehtoruusu summaa.
Opiskelija-asuntoja vuokraavat säätiöt, yhtiöt, yhdistykset ja ylioppilaskunnat. Asunnot pyritään vuokraamaan eniten tarvitseville. Mitä uuden opiskelijan kannattaa tehdä, jotta asunto löytyisi?
”Asuntohakemus kannattaa laittaa vireille heti, kun saa tiedon opiskelupaikasta. Asuntoja vuokrataan kesän mittaan sitä mukaa kun niitä vapautuu edellisiltä asukkailta. Ei siis kannata hätääntyä, vaikkei asuntotarjous kolahtaisi heti sähköpostiin,” Lehtoruusu vinkkaa.
”Kannattaa myös rohkeasti kokeilla kämppisten kanssa asumista. Parhaimmillaan kämppiksestä saa elinikäisen ystävän.”
Synkkiä pilviä opiskelija-asuntorakentamisen yllä
Tiukkaan opiskelija-asuntotilanteeseen ei ole näköpiirissä nopeaa helpotusta. Uusi hallitus kaavailee leikkauksia opiskelija-asuntorakentamisen kannalta tärkeään erityisryhmien investointiavustukseen. Vuosittaisesta myöntövaltuudesta leikataan yli puolet.
”Opiskelija-asuminen päätettiin pitää investointiavustuksen piirissä, mikä on tietysti hyvä. Toisaalta leikkaus on roima ja rajallisia resursseja jaetaan monen erityisryhmän kesken. Aika näyttää, moniko opiskelija-asuntohanke lykkäytyy tai jää toteutumatta leikkauksen takia,” Lehtoruusu harmittelee.
Uusi hallitusohjelma näkyy opiskelijoiden asumisessa muutakin kautta. Asumistukeen kaavaillaan leikkauksia. Opiskelijat siirrettiin yleisen asumistuen piiriin vuonna 2017.
”Viime vuosina on valmistunut paljon vapaarahoitteista vuokra-asuntokantaa, mutta vuokra voi olla monelle opiskelijalle liian korkea etenkin, kun asumistuki supistuu. Sekin lisännee edullisen asumisen kysyntää,” Lehtoruusu arvioi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lauri LehtoruusuToiminnanjohtaja
Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
Tietoja julkaisijasta
Suomen opiskelija-asunnot SOA ry on opiskelija-asuntoyhteisöjen valtakunnallinen edunvalvonta- ja yhteistyöjärjestö. SOA:n jäsenyhteisöt ovat yleishyödyllisiä säätiöitä, yhtiöitä, yhdistyksiä ja ylioppilaskuntia, joiden tavoitteena on tarjota opiskelijoiden toiveita ja tarpeita vastaavia asuntoja kohtuulliseen hintaan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
Opiskelija-asuntojen rakentamisen esteitä halutaan purkaa - suositukset pikaisesti valmisteluun17.1.2025 14:05:28 EET | Tiedote
Ympäristöministeriön asettaman työryhmän toimenpidesuositukset antavat riittävät keinot uusien opiskelija-asuntojen rakentamiselle. SOA kuitenkin painottaa, että erityisryhmien investointiavustus tulee palauttaa julkisen taloustilanteen elpyessä. Esitykset tulee panna toimeen viiveettä, jotta tarpeelliset opiskelija-asuntojen rakennushankkeet saadaan käyntiin.
LOASin Joonas Grönlund pohjoismaisen opiskelija-asumisen yhteistyöjärjestön puheenjohtajaksi17.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Pohjoismaisten opiskelija-asuntoyhteisöjen yhteistyöjärjestö NSBO (The Nordic Association for Student Housing) valitsi vuosikokouksessaan Joonas Grönlundin yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi. Grönlund on Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiön (LOAS) toiminnanjohtaja.
Opiskelija-asuntojen käyttöasteet kipusivat viime vuonna ennätystasolle – lisärakentamisen yllä synkkiä pilviä27.6.2024 07:07:00 EEST | Tiedote
Opiskelija-asuntojen käyttöasteet ovat viime vuodet takoneet ennätyslukuja, käy ilmi Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n keräämästä tilastotiedosta. Mukana vertailussa on 12 opiskelija-asuntoyhteisöä, joilta on saatavissa yhtenäinen tilastosarja vuodesta 2016.
Nuorilla on realistiset odotukset asunnonhakuun – opiskelija-asumiseen kohdistuu vanhentuneita mielikuvia25.6.2024 07:06:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset nuoret muuttavat omilleen keskimäärin 18–20-vuotiaina. Monella asunnonhaku ajoittuu siis toisen asteen opintojen päättymisen ja mahdollisten jatko-opintojen välille.
Uusi opiskelija! Näillä vinkeillä asunnonhaku onnistuu12.6.2024 07:10:00 EEST | Tiedote
Korkeakoulujen opiskelijavalinnat ratkeavat viimeistään heinäkuun alussa. Kun opiskelupaikka on plakkarissa, monilla on seuraavana edessä asunnonhaku. Opiskelija-asunnot ovat monelle uudelle opiskelijalle ensisijainen valinta. Opiskelija-asuntoja tarjoavat säätiöt, yleishyödylliset yhtiöt, yhdistykset ja ylioppilaskunnat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme