Höyrylaiva s/s Saimaa Suomen merimuseon kokoelmiin

S/s Saimaa on rakennettu Turussa Crichton Vulcanin telakalla vuonna 1893. Se toimi Saimaan vesistön alueen laivaväylien hoitotehtävissä 1980-luvulle saakka ja sen jälkeen muun muassa valtion edustuskäytössä. Aluksella on ollut erityisiä tehtäviä talvi- ja jatkosotien aikana, ja sen kyydissä on matkannut niin Venäjän tsaariperheen jäseniä kuin Suomen presidenttejä.
S/s Saimaa edustaa jo 1600-luvulla syntyneiden valtion merenkulun tukitoimintojen historiaa ja myös Suomen valtiollista historiaa. Aluksen kulttuurihistoriallinen lähde- ja dokumenttiarvo on huomattava, johtuen sen merkittävän pitkästä historiasta yhden omistajan hallussa. Jo 1980-luvun lopulla Aatos Erkon johdolla työskennellyt Laivamuseotoimikunta määritteli mietinnössään s/s Saimaan merenkulun historian kannalta kansallisesti arvokkaaksi alukseksi.
Vuodesta 2010 alkaen s/s Saimaata hallinnoi museoaluksena Liikennevirasto, sittemmin Väylävirasto. Nyt tapahtunut hallinnansiirto Museovirastolle perustui liikenne- ja viestintäministeriön selvitykseen liikenne- ja viestintäalan museotoiminnan järjestämisestä vuodelta 2020. Tästä eteenpäin Suomen merimuseo vastaa aluksen hoidosta ja restauroinnista sille osoitetulla vuotuisella määrärahalla.
Alkuperäisen höyrykoneen voimalla toimiva Saimaa on pidetty liikkuvana, jotta sen kunto säilyisi hyvänä, ja sama periaate jatkuu edelleen. Miehityksestä vastaa ostopalveluna Meritaito. Vuoden 2023 purjehduskaudelle on suunniteltu noin 20 ajopäivää, ja liikkuvan aluksen ylläpidossa yksi tavoitteista on myös höyrylaivojen käyttöön liittyvien taitojen ylläpito ja siirtäminen uusille sukupolville. Yleisölle ei voida järjestää liikennöintiä, mutta Suomen kansallismuseo on tehnyt sopimuksen Savonlinnan kaupungin kanssa siitä, että kansallisaarteeseen voi jatkossa tutustua kesäisin Riihisaaren museon museoaluslaiturissa, Olavinlinnan naapurissa.
S/s Saimaa on mukana Saimaan höyrylaivaregatassa Mikkelissä 7.7.2023, ja sen jälkeen se kiinnittyy Savonlinnan museon Riihisaaren laituriin. Museossa on 10.9.2023 saakka esillä aluksen historiaa esittelevä näyttely Luotsilaiva Saimaa 130-vuotta. Riihisaaressa ovat nähtävänä myös s/s Salama, s/s Savonlinna ja s/s Mikko. Suomen merimuseon museoalukset jäänmurtaja Tarmo ja majakkalaiva Kemi ovat puolestaan kesäisin nähtävänä Kotkassa, Merikeskus Vellamon laiturissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Museopalvelujohtaja Tiina Mertanen, Suomen kansallismuseo, puh. 029 533 6481, tiina.mertanen@kansallismuseo.fi (lomakaudella parhaiten tavoitettavissa 6.–8.7.)
Museotoimenjohtaja Nikke Kaartinen, Riihisaari – Savonlinnan museo, puh. 044 417 4460, nikke.kaartinen@savonlinna.fi
Intendentti Timo Kunttu, Suomen merimuseo / Suomen kansallismuseo, puh. 029 533 6488, timo.kunttu@kansallismuseo.fi
Kuvat



Linkit
Tietoja julkaisijasta
Museovirasto
Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Museovirasto avasi avustushakuja kulttuuriympäristökentän toimijoille3.4.2025 10:47:01 EEST | Tiedote
Museoviraston maaliskuussa avautuneet vuoden 2025 avustushaut on tarkoitettu maailmanperintökohteiden hoitoon, rakennusten ja kulttuuriympäristökohteiden entistämiseen, muinaisjäännösalueiden hoitoon sekä liikenteelle. Avustuksia haetaan valtionhallinnon yhteisessä haeavustuksia.fi-palvelussa.
Museoviraston hankeavustukset Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaan ovat haettavissa 17.3.2025 alkaen17.3.2025 10:24:26 EET | Tiedote
Hankeavustuksilla vahvistetaan Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa tukevia yhteistyö- ja kehittämishankkeita. Jaossa on yhteensä enintään 117 000 euroa. Avustuksen hakuaika päättyy 12.5.2025 klo 15.00. Avustusta haetaan valtionhallinnon yhteisessä haeavustuksia.fi-palvelussa.
Museovirasto jakoi 259 000 euroa toiminta-avustuksina kulttuuriperintöalan toimijoille25.2.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Vuoden 2025 toimintaan jaettiin yhteensä 259 000 euroa 12 eri toimijalle. Yleisavustuksen tavoitteena on edistää kulttuuriperinnön merkitystä, arvostusta ja vaikutusta yhteiskunnassa sekä kulttuuriperintöalan kehittymistä, osaamista ja kansainvälistymistä. Avustusta saaneiden toimijoiden työssä painottui sosiaalisesti, ekologisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti kestävä ja vastuullinen kulttuuriperintötyö.
Museovirasto avasi avustushaun kuvataiteilijoiden näyttelypalkkioihin – hae 1.4.2025 klo 15 mennessä20.2.2025 09:41:40 EET | Tiedote
Museovirasto avasi 18.2.2025 avustushaun kuvataiteilijoiden vuosien 2025–2026 näyttelypalkkioiden kattamiseen. Ammatillisten museoiden lisäksi myös eräät muut näyttelynjärjestäjät voivat hakea avustusta näyttelypalkkioiden maksamiseen ammattikuvataiteilijalle. Avustuksia haetaan Haeavustuksia.fi-palvelun kautta 1.4.2025 klo 15 mennessä.
Uusi palvelu helpottaa Museoviraston arkiston käyttöä5.2.2025 09:43:09 EET | Tiedote
Museovirasto on avannut verkkoon uuden arkistopalvelun, joka kokoaa yhteen tietoja Museoviraston laajan arkiston asiakirja-aineistosta. Aiemmin eri muodoissa säilytetty aineisto on nyt helpommin saavutettavissa. Osaa aineistosta voi katsella suoraan palvelussa, osan voi tilata tutkittavaksi tutkijasaliin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme