Museovirasto

Uusi palvelu helpottaa Museoviraston arkiston käyttöä

Jaa

Museovirasto on avannut verkkoon uuden arkistopalvelun, joka kokoaa yhteen tietoja Museoviraston laajan arkiston asiakirja-aineistosta. Aiemmin eri muodoissa säilytetty aineisto on nyt helpommin saavutettavissa. Osaa aineistosta voi katsella suoraan palvelussa, osan voi tilata tutkittavaksi tutkijasaliin.

Valokuva riveistä vanhoja, ruskeankirjavia pöytäkirjakansioita hyllyssä.
Museoviraston edeltäjän, Muinaistieteellisen toimikunnan pöytäkirjojen tietoihin voi nyt tutustua uudessa arkistopalvelussa. Kuva: Soile Tirilä / Museovirasto

Aiemmin Museoviraston arkistoaineisto on ollut hajaantuneena useampaan järjestelmään ja arkistoluetteloihin. Nyt kaikki on keskitetty yhteen palveluun, jossa aineistoa on helppo hakea. Järjestelmällä hallitaan Museoviraston analogista arkistoa, digitoituja aineistoja ja asiakkaiden aineistotilauksia.

”140 vuoden aikana muodostunut arkistoaineisto on Suomen kansallista kulttuuriperintöä, joka on nyt helpommin kaikkien saatavilla. Samalla aineistojen säilyttäminen ja arkistointi on turvattua pitkälle tulevaisuuteen,” kertoo projektipäällikkö Tiina Levo Museovirastosta.

Arkistoaineistojen luettelointi on siirtynyt uuteen järjestelmään noin vuosi sitten, ja nyt palvelu avataan myös asiakkaiden käyttöön.

”Uusi keskitetty arkistopalvelu tehostaa Museoviraston arkistoaineistojen logistiikkaa ja tietopalvelua, mikä parantaa aineistojen saatavuutta ja käytettävyyttä merkittävästi. Tämä muuttaa omaa työskentelyämme ja pystymme myös palvelemaan asiakkaitamme aiempaa paremmin,” kuvailee Levo.

59 000 digitoitua tiedostoa ja yli 11 000 luetteloitua arkistoyksikköä

Arkistoaineistot alkavat pääosin vuodesta 1884, jolloin Museoviraston edeltäjä, Muinaistieteellinen toimikunta perustettiin. Arkistossa on jonkin verran myös tätä vanhempaa aineistoa. Arkistopalvelussa on aineistoa pääsääntöisesti vuoteen 2013 asti, jolloin Museovirasto siirtyi sähköiseen asianhallintaan ja arkistointiin.

Arkistopalvelun aineistot liittyvät pääasiassa kulttuuriympäristöön ja -perintöön sekä sen tutkimiseen, hoitamiseen ja hallintaan. Palvelu sisältää esimerkiksi

  • Museoviraston arkistoluettelon
  • Muinaistieteellisen toimikunnan arkistoluettelon
  • Henkilöittäin arkistoituja aineistoja
  • arkeologisia tutkimusraportteja
  • rakennetun ympäristön tutkimuksia
  • kansatieteen käsikirjoituksia ja kyselytutkimuksia

Saatavilla on tällä hetkellä noin 59 000 digitoitua tiedostoa ja yli 11 000 luetteloitua arkistoyksikköä. Yksi digitoitu tiedosto saattaa sisältää jopa satoja asiakirjoja. Arkistoyksikkö taas tarkoittaa esimerkiksi arkistokoteloa tai laatikkoa.

Digitoituihin aineistoihin voi tutustua suoraan arkistopalvelun kautta verkossa tai Museoviraston tutkijasalin asiakaspäätteillä. Digitoimattomia aineistoja voi tilata tutkijasaliin tarkasteltavaksi arkistopalvelussa.

Jotkin asiakirjoista ovat käyttö- tai näyttörajoituksen alaisia, joten niitä ei ole avattu julkiseen verkkoon. Esimerkiksi asiakirjojen sisältämät yksityishenkilöiden tunnistetiedot voivat rajoittaa asiakirjojen avaamista.

Uudessa arkistopalvelussa on aiempaa paremmat hakuominaisuudet. Suurimpaan osaan digitoiduista, konekirjoitetuista aineistoista on tehty tekstintunnistus (OCR), jolloin haku löytää tietoa myös asiakirjojen sisällöstä. Vanhoissa järjestelmissä on ollut mahdollista kohdistaa hakuja vain metatietoihin, ei digitoitujen asiakirjojen sisältöihin. Parempi haku helpottaa aineistojen käyttöä ja mahdollistaa uudenlaisen tutkimuksen tekemisen, kun tietomassat ovat aiempaa helpommin hyödynnettävissä.

Arkistopalvelun hankinta ja käyttöönottoprojekti on toteutettu Museoviraston siirto- ja haltuunottohankkeessa (SIHA), osana Museoviraston arkiston projektia. Projektin aikana on toteutettu useita migraatioita aiemmista arkistoluetteloista ja järjestelmistä. SIHA-hankkeessa Museoviraston nykyisissä tiloissa Sturenkatu 2a:ssa sijaitsevat kokoelmat ja arkisto siirretään Kokoelma- ja konservointikeskukseen Vantaalle syyskuun 2025 loppuun mennessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Tiina Levo, tiina.levo@museovirasto.fi, p. 0295 33 6083

Linkit

Museovirasto Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Museoviraston LIVIND-hanke kokosi yhteen aineettoman kulttuuriperinnön ammattilaiset Pohjolasta31.1.2025 13:55:14 EET | Tiedote

Museoviraston johtaman kolmevuotisen LIVIND – Luova ja elävä kulttuuriperintö Pohjoisen ulottuvuuden voimavarana -hankkeen kumppaneina toimi yhdeksän maata Pohjois-Euroopasta, Pohjolan itsehallinnollisilta alueilta sekä Saamenmaalta. Osallistujia hankkeen tapahtumissa oli yhteensä 36 maasta. Hankkeen tuloksena syntyi kansainvälisen toimijakentän yhteinen verkkoalusta, tutkimusta elävästä perinnöstä kestävyyden näkökulmasta ja politiikkasuositus. Hankkeessa toteutettiin 20 monialaista pilottiprojektia. LIVINDin rahoituksesta vastasi pääosin ulkoministeriö Itämeren, Barentsin ja arktisen alueen yhteistyön IBA-varoista, ja hankkeen kokonaisbudjetti oli 463 000 euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye