EHYT

Alkoholipolitiikan tulee olla ensi sijassa terveyspolitiikkaa

Jaa
Hyvässä alkoholipolitiikassa ei pitäisi olla kyse vain yksittäisistä päätöksistä, vaan ennen kaikkea siitä, mitä sillä tavoitellaan. Samalla pitää katsoa pitkälle tulevaisuuteen.

Alkoholinkäytöstä aiheutuu mittavia haittoja yksilölle, yhteisöille ja yhteiskunnalle. Alkoholin kulutuksen tiedetään olevan yhteydessä ainakin 200 sairauteen, kuten syöpäsairauksiin, sydänsairauksiin, maksasairauksiin ja verenpainetautiin.

Alkoholi on merkittävimpiä ennenaikaisten kuolemien aiheuttaja. Suomessa on kuollut vuosien 2011–2021 aikana lähes 20 000 ihmistä alkoholiperäisiin tauteihin ja tapaturmaisiin alkoholimyrkytyksiin. Kuolemat, kuten onnettomuudet, sydän- ja verisuonitaudit ja syövät, joissa alkoholi on ollut osittain myötävaikuttavana tekijänä, eivät ole alkoholimyrkytyksiä koskevassa tilastossa mukana. Lisäksi alkoholi voi sekä aiheuttaa että syventää mielenterveysongelmia kuten masennusta ja ahdistusta.

Alkoholia runsaasti käyttävän lähiympäristö, esimerkiksi puoliso, lapset ja työkaverit, voivat kärsiä alkoholihaitoista. On arvioitu, että Suomessa 65 000–70 000 lasta elää perheessä, jossa vähintään toisella vanhemmalla on vakava päihdeongelma. Työyhteisöissä työntekijän haitallinen alkoholinkäyttö heikentää työtehoa ja työn tuottavuutta ja aiheuttaa haittoja niin työntekijälle, työnantajalle kuin työtovereille. 

Sosiaali- ja terveyspalvelut kantavat suurta taakkaa päihdehaittojen vuoksi. Alkoholin käyttö on yhä useammin pääsyynä tai vähintään merkittävänä taustasyynä terveydenhuollon vastaanotto- ja hoitokäynneillä.

”Alkoholi heikentää monella eri sektorilla Suomen kilpailukykyä. Menetykset ovat merkittäviä sekä kansantaloudelle että kansanterveydelle, puhumattakaan inhimillisestä kärsimyksestä”, kuvaa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen.

Elinkeinon etu ei voi jyrätä yksilön etua

Valtion tehtävänä on vähentää sote-sektorin kuormitusta. Sen tulee tehdä päätöksiä, joilla vältettävissä olevat sairaudet ja ennenaikaiset kuolemat saadaan laskuun. Samalla väestön työkykyä pitää parantaa, jotta hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus voidaan turvata ja Suomi pysyy kilpailukykyisenä maana.

”Tästä syystä valtiolle alkoholipolitiikan tulee olla ensisijaisesti terveyspolitiikkaa eikä elinkeinopolitiikkaa”, huomauttaa Mikkonen.

Päätöksentekijöiden tehtävänä on ajaa yhteiskunnan kokonaisetua, ei kasvattaa yksittäisen elinkeinosektorin, kuten esimerkiksi kaupan, voittoja suomalaisten terveyden kustannuksella.

”Nykyisen alkoholia koskevan lainsäädännön epäselvyyksiä kannattaa varmasti selkeyttää, mutta alkoholipolitiikan ohjaus kuuluu sosiaali- ja terveysministeriölle. Tämän pitäisi olla itsestään selvää vastuulliselle päättäjälle.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toiminnanjohtaja Juha Mikkonen
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
juha.mikkonen@ehyt.fi
p. 050 527 4780

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 17-19
00510 Helsinki

050 344 7930http://www.ehyt.fi

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen ehkäisevän päihde- ja pelihaittatyön asiantuntija- ja kansalaisjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Hallitus tuo uuden rahapelilain eduskuntakäsittelyyn – EHYT ry varoittaa lisääntyvistä rahapelihaitoista20.3.2025 14:11:21 EET | Tiedote

Hallitus on tuomassa eduskuntaan esityksensä uudeksi rahapelilaiksi. Kyseessä on historiallinen lakimuutos, jonka seurauksena Veikkauksella ei olisi enää yksinoikeutta verkossa pelattaviin rahapeleihin, vaan ne avautuisivat ulkomaalaisille toimijoille ja yksityiselle voitontavoittelulle. Esityksen mukaan uuden lain tarkoituksena on ”taata rahapeleihin osallistuvien oikeusturva, estää rahapeleihin liittyvät väärinkäytökset ja rikokset sekä ehkäistä ja vähentää rahapelihaittoja.”

Tiedote: Uusi tupakkalaki tarvitaan – 16,6 mg/g nikotiiniraja lisää myrkytysten riskiä16.1.2025 08:31:04 EET | Tiedote

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on antanut lausuntonsa hallituksen esityksestä laiksi tupakkalain muuttamisesta. Uusi tupakkalaki tulee saattaa voimaan mahdollisimman pian, mutta lakia pitäisi kiristää. Tunnusomaiset maut ja tuoksut, myös minttu ja mentoli, tulisi kieltää säännönmukaisesti kaikissa tuotteissa. Lisäksi uusien tuotteiden nikotiiniraja tulisi laskea lääkelain piirissä olevien korvaustuotteiden tasolle ja kaikkien nikotiinituotteiden ostoikäraja pitäisi nostaa 20 ikävuoteen. Tuotteisiin tulee asettaa lapsiturvalliset sulkimet.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n muutosneuvottelut ovat ohi: 7 työsuhdetta päättyy13.1.2025 15:44:46 EET | Tiedote

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n syyskuussa alkaneet koko organisaatiota koskevat muutosneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelut jouduttiin aloittamaan tuotannollisten ja taloudellisten sekä toiminnallisten syiden vuoksi. Taustalla oli Suomen hallituksen päätös leikata sosiaali- ja terveysalan järjestöille myönnettäviä avustuksia. Neuvotteluiden tuloksena 7 työsuhdetta päättyy sekä usean henkilön toimenkuvissa tapahtuu muutoksia. Neuvotteluiden alussa alustava arvio henkilöstön vähennys- ja muutostarpeesta oli 16 työntekijää. Säästöt kohdistuvat myös ympärivuorokautiseen neuvontapuhelimeen, jonka seurauksena Päihdeneuvonnan keskeytymättömästä vuorotyöstä joudutaan luopumaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye