Kotimaisten kasvisten sesonki on parhaimmillaan elo-lokakuussa
Elokuu on kiistatta kesäkuukausi, vaikka sitä leimaa väistämätön arjen alku. Samalla elokuussa on aimo ripaus sadonkorjuun juhlaa, sillä kotimaisten kasvisten satokausi on nyt parhaimmillaan. Kotimaisia kasviksia on tarjolla runsaasti ja varsin edulliseen hintaan, joten niistä kannattaa nauttia päivittäin ja myös säilöä kesän parhaat maut talteen talven varalle.

Kaalit ja kurpitsat kierivät hevi-osastoille
Satokausi käynnistyy toden teolla elokuussa, jolloin on tarjolla muun muassa erilaisia kaaleja, kuten kerä-, puna-, kukka-, parsa- ja kyssäkaalia. Ihan pian käynnistyy myös käärylekaalin kausi, mikä suorastaan houkuttelee järjestämään porukalla kaalikääryletalkoot, joista jokaiselle riittää myös kotiinviemisiä.
Kaalien lisäksi kannattaa muistaa kotimainen kurpitsa. Edullinen ja satoisa kesäkurpitsa on ilahduttanut niin kotipalstoilla kuin markettien hedelmä- ja vihanneshyllyillä jo kesästä asti, ja elokuussa sen seuraan liittyvät esimerkiksi hokkaido-, spagetti- ja halloween-kurpitsa. Syyskuun puolella pääsemme nauttimaan myös kotimaisesta myskikurpitsasta.
Kotimaisten marjojenkin satokausi on elokuussa kohdallaan. Metsän mustikoiden ja pian ilmoille pukkaavien puolukoiden ja karpaloiden lisäksi tarjolla on mansikkaa, vadelmaa ja karhunvatukkaa kausihuoneista syyskuun lopulle saakka, joten nyt on oiva hetki raivata pakastimesta tilaa, puhdistaa hillopurkit ja antaa mehumaijan laulaa.
Sadonkorjuukauden varma merkki ovat myös kotimaiset omenat, jotka säilyvät hyvänä viileässä helposti muutamia viikkoja. Omenoita voi rouskutella sellaisenaan tai hyödyntää ruoanlaitossa. Perinteisten piirakoiden, soseiden ja mehujen lisäksi omenaa kannattaa kokeilla suolaisissa ruoissa, sillä ne antavat hyvää makua esimerkiksi possu- tai broilerikastikkeelle ja salaatteihin.
4 x säilöntävinkkiä kotimaisille kasviksille
Kotimaisten kasvisten satokausi on nyt kuumimmillaan, joten niistä kannattaa nauttia päivittäin. Helpoimmalla pääsee, kun noudattaa viisaiden vanhempien vinkkiä: pese ja pilko kasa tuoreita kasviksia, esimerkiksi porkkanoita, paprikoita, parsakaalia ja kyssäkaalia, valmiiksi rasioihin jääkaappiin. Kun kasvikset on esikäsitelty, niitä tulee napsittua pitkin päivää sellaisenaan, minkä lisäksi valmiiksi pilkottuja kasviksia on kätevä sujauttaa tavallisen arkiruoan kuten pastakastikkeiden, keittojen ja kiusausten sekaan tai ihan vain voileivän päälle.
Puuhastelijalle satokausi suo mitä mainioimman tilaisuuden pilko ja pakasta -projektille. Jos kotimaisia kasviksia sattuu saamaan isomman satsin hyvään hintaan, ne voi puhdistaa, pilkkoa ja pakastaa annospusseissa, jotka voi mitoittaa oman kotitalouden tarpeiden mukaan. Pakastaa voi ihan yhtä hyvin niin yksittäisiä kasviksia kuin valmiiksi sekoitettuja kimaroitakin, esimerkiksi keittojuureksia, jotka nopeuttavat kätevästi syksyn arkikokkausta.
Pakastamisen lisäksi kannattaa pitää mielessä perinteiset kasvisten säilöntäkikat kuten hapatus ja pikkelöinti. Hapatus ei ole hankalaa, se tosin vaatii jonkin verran aikaa ja vaivannäköä, mutta kun prosessin opettelee kerran kunnolla, se jää selkäytimeen ja saattaa johtaa hauskaan ja palkitsevaan hapatusharrastukseen. Hapankaalista on hyvä aloittaa.
Pikkelöinti sen sijaan on helppo homma, ja etenkin pikapikkelöinti tuo pikanttia rouskuteltavaa pöytään vikkelää vauhtia. Nauti lisukesalaattina, sellaisenaan, voileipien tai hodareiden kanssa, munakkaan seurana tai piristämässä kasvis- tai lihapyöryköitä.
Katso pikkelikasvisten reseptit täältä: https://www.mtk.fi/-/pikkelointi
Lisätietoja kaaleista ja kaalireseptejä: https://satokausi.fi/raaka-aineet/valkokaali-kerakaali/
Lisätietoja kurpitsasta ja kurpitsareseptejä: https://satokausi.fi/raaka-aineet/kurpitsa/
Lisätietoja omenasta ja omenareseptejä: https://satokausi.fi/raaka-aineet/omenat/
Tutustu suomalaisten maataloustuottajien työhön ja ajankohtaisiin uutisiin MTK:n verkkosivuilla. Muista myös seurata MTK:ta Instagramissa @mtk.ry.
Lisätietoja:
Mika Virtanen, asiantuntija, kasvikset, MTK, 040 054 4728
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote
Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Hallitus ottaa vastuuta huoltovarmuudesta ja ruokaturvasta24.4.2025 11:24:15 EEST | Tiedote
Petteri Orpon (kok.) hallitus sai valtion tulevien vuosien taloutta linjaavan kehysriihensä valmiiksi keskiviikkoiltana. Hallitus on lupaustensa mukaisesti keventämässä elinkeinotoiminnan kasvua rajoittavaa normitaakkaa. MTK pitää tärkeänä, että hallitus nosti riihessään keskeiseen osaan myös Suomen huoltovarmuuden ja ruokaturvan.
MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote
Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.
MTK:n Säätiö myöntää 10 000 euron ympäristöpalkinnon – ehdota saajaa15.4.2025 13:42:08 EEST | Tiedote
MTK:n Säätiö juhlistaa satavuotista historiaansa myöntämällä 10 000 euron ympäristöpalkinnon henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti edistänyt maa- ja metsätalousmaan kunnon ja tuottavuuden parantamista. Esityksiä palkinnonsaajiksi otetaan vastaan 9. toukokuuta 2025 saakka.
Juha Marttila ei hae syksyllä jatkoa MTK:n puheenjohtajana9.4.2025 17:13:34 EEST | Tiedote
MTK:n puheenjohtaja vaihtuu vuodenvaihteessa. Järjestön pitkäaikainen puheenjohtaja Juha Marttila ei asetu enää ehdolle tehtävään. Marttila kertoi päätöksestään järjestön valtuuskunnan kokouksessa keskiviikkona.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme