Sydänperäisten äkkikuolemien ennaltaehkäisemiseksi vaaditaan tehokkaampia toimia
Vaikka kardiologian alalla on edistytty merkittävästi viime vuosikymmeninä, maailmanlaajuisesti yhä noin 4–5 miljoonaa ihmistä kuolee äkillisesti vuosittain, ja suurin osa näistä kuolemista johtuu sydänsairauksista. Kaksi kolmasosaa sydänpysähdyksistä tapahtuu kotioloissa, ja puolessa tapauksista paikalla ei ole silminnäkijää. Siksi myös eloonjäämisprosentti on erittäin huono, suurimmassa osassa maailmaa alle 10 prosenttia. Asiantuntijoiden mukaan tulevaisuudessa sepelvaltimotauti lisääntyy erityisesti matalan ja keskitulotason maissa.
Lancetin komissioon kuuluvat 30 lääketieteen asiantuntijaa vaativat nyt rohkeampaa ja innovatiivisempaa maailmanlaajuista yhteistyötä äkillisten sydänkuolemien ehkäisemiseksi. He esittävät muun muassa tekoälyn ja suurten tietoaineistojen analysointimenetelmien integroimista osaksi haitallisten sydäntapahtumien ennaltaehkäisyä ja riskien tunnistamista.
Raportissa ehdotetaan myös sydänpysähdyspotilaiden sairausrekistereiden perustamista eri puolille maailmaa. Rekisterit edistäisivät tutkimusta ja tukisivat terveyspoliittisia päätöksiä. Asiantuntijaryhmä korostaa myös ensiaputoimien nopeaa käynnistämistä sydänpysähdyksen sattuessa sekä kokonaisvaltaista kuntoutusta sydänkohtauksen jälkeen.
Työryhmän suomalaisjäsenen, Oulun yliopiston professorin Juhani Junttilan mukaan sydänperäinen äkkikuolema on monitekijäinen tapahtuma, jonka ehkäisemisessä sydänsairauksien ennaltaehkäisyllä on merkittävä rooli aina nuoruudesta alkaen. ”Useimmissa äkkikuolemiin liittyvissä ruumiinavauksissa havaitaan sydänlihaksen sairautta, joka ei ole tullut ilmi henkilön eläessä.”
Suomi edelläkävijä äkkikuolemien syiden selvittämisessä
Komissio painottaa ruumiinavausten merkitystä äkkikuolemiin liittyvien tietojen keräämisessä, ja Suomi on tässä suhteessa ollut edelläkävijä jo pitkään. "Suomen lain mukaan äkillisesti menehtyneelle suoritetaan kuolemansyyn selvittämiseksi oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus, kun taas suurimmassa osassa maailmaa tätä käytäntöä ei ole. Siksi äkkikuoleman taustalla vaikuttavat tekijät, kuten periytyvät sairaudet, jäävät usein löytymättä”, Junttila kertoo.
Suomessa sydänperäinen äkkikuolema aiheuttaa noin 10–20 prosenttia kaikista kuolemantapauksista. Suurin osa näistä tapauksista liittyy sepelvaltimotautiin. Vuosittain Suomessa tapahtuu 4000–5000 äkkikuolemaa, jotka ovat seurausta sepelvaltimotaudista. Noin kolme neljäsosaa sydänperäisistä äkkikuolemista johtuu sydämen valtimoiden pettämisestä, kun taas loput liittyvät sydänlihaksen tai sähköisten kanavien poikkeavuuksiin, jotka ovat yleisempiä nuoremmilla ja todennäköisesti perinnöllisiä.
”Edelleen on haastavaa tunnistaa ne henkilöt, jotka kuuluvat äkillisen sydänpysähdyksen riskiryhmään. Tällä hetkellä perinteisiin sepelvaltimotaudin ja sydänkohtausten riskitekijöihin, kuten kohonneeseen kolesteroliin tai verenpaineeseen, tupakointiin ja diabetekseen puuttuminen on luultavasti tehokkaimpia keinoja vähentää äkillisiä kuolemantapauksia”, Junttila sanoo.
Junttilan johtama kardiologian tutkimusryhmä on hyödyntänyt työssään Oulun yliopistollisessa sairaalassa kerättyä ainutlaatuista Fingesture-aineistoa, joka koostuu oikeuslääketieteellisessä ruumiinavauksessa todetuista sydänperäiseen äkkikuolemaan menehtyneistä vainajista Pohjois-Suomessa vuosina 1998–2017. Yhteensä Fingesture-tutkimuksessa on kerätty tietoja lähes 6000:sta sydänperäisen äkkikuoleman uhrista.
Lancetin julkaisu: The Lancet Commission to Reduce the Global Burden of Sudden Cardiac Death: A Call for Multidisciplinary Action and International Collaboration
Aiempia uutisiamme aiheesta:
Harvinaiset geenimuutokset voivat lisätä lievään sepelvaltimotautiin liittyvän äkkikuoleman riskiä (18.1.2022)
Lisätietoa aihepiiristä:
Vuonna 2021 Suomessa julkaistiin päivitetty elvytyksen Käypä hoito -suositus.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Juhani Junttila
Medical Research Center (MRC) Oulu
Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala
050 544 4367
juhani.junttila@oulu.fi
Meri RovaViestintäasiantuntija, FT
Tiedeviestintä: lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Hubble-avaruusteleskooppi paljastaa ensimmäiset kuvat meneillään olevista ydintähtijoukkojen sulautumisista9.4.2025 18:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus raportoi ensimmäisestä suorasta havainnosta sulautuvista tähtijoukoista galaksien keskustoissa. Sulautuminen tapahtuu pienten tähtijoukkojen valuessa galaksien keskustaan, jolloin ne voivat yhdistyä tultuaan tarpeeksi lähekkäin.
Korkeakoulujen ja lukioiden välisen yhteistyön odotukset korkealla mutta eivät aina kohtaa9.4.2025 06:47:00 EEST | Tiedote
Filosofian maisteri Joni Rajala on väitöskirjatutkimuksessaan tarkastellut oppilaitosten kiinnostusta osallistua vuoden 2018 voimaan astuneen lukiolain velvoittamaan yhteistyöhön sekä oppilaitosten yhteistyölle asettamia tavoitteita.
Moniammatillinen hoito voi vähentää alaselkäpotilaiden sairauspoissaoloja ilman lisäkustannuksia9.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Fysioterapeuttien roolia selkäpotilaiden hoidossa voidaan vahvistaa ja sairauspoissaoloja vähentää uudenlaisella hoitomallilla.
Maailman terveyspäivänä huomio äitien ja vauvojen hyvinvointiin – Oulun yliopiston tutkimus valottaa ennenaikaisen synnytyksen mekanismeja7.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkimuksessa on saatu lupaavia tuloksia spontaanien ennenaikaisten synnytysten ehkäisemiseksi. Ennenaikainen synnytys on merkittävä riski sekä äideille että vauvoille, ja siihen liittyvät komplikaatiot ovat yksi suurimmista vastasyntyneiden kuolleisuuden syistä.
Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa juhlaluennoilla ti 8.4.2025 klo 13–152.4.2025 12:16:00 EEST | Tiedote
Kuinka semanttinen viestintä määrittelee tietoliikenteen? Millainen on ohjelmistoarkkitehtuurin tulevaisuus, tai entäpä resilienssi yksilöllisesti ja alueellisesti? Kuulemme myös teräksen laatukysymyksistä, kun uudet professorimme johdattelevat kuulijoita ajankohtaisten tutkimusteemojensa äärelle kaikille avoimilla juhlaluennoilla Linnanmaan Tellus Stagella tiistaina 8.4.2024 kello 13–15. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteyksin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme