Oulun erityisosaaminen Parkinson-potilaiden syväaivostimulaatiohoidossa on mahdollistanut myös lasten liikehäiriöiden hoidon
Tuoreessa väitöstutkimuksessa tarkasteltiin Oulun yliopistollisessa sairaalassa (OYS) syväaivostimulaatiolla hoidettujen Parkinson-potilaiden hoitotuloksia vuosina 2014-2018 ja 2017-2021 sekä verrattiin tuloksia aiempaan Oulun yliopiston tutkimustietoon vuodelta 2006.
Tutkimustulos osoittaa, että Parkinson-potilaiden DBS-hoidon tulokset ovat merkittävästi parantuneet viimeisen 15 vuoden aikana. Vaikka potilasvalinta DBS-hoitoon on pysynyt samana, ovat kuvantaminen, laitetekniikka, hoidon kohdentaminen ja leikkauksen jälkeinen seuranta merkittävästi edistyneet OYSissa tehdyn kehitystyön seurauksena. Uusia kuvantamismenetelmiä, kuten esimerkiksi valkoisen aivoaineen radastokuvantamista, voidaan käyttää apukeinona DBS-hoidon yksilöllisessä kohdentamisessa.
OYSissa leikattujen Parkinson-potilaiden liikehäiriöiden määrä väheni vuoden aikana keskimäärin 62 % ja päivittäinen toimintakyky parani 41 % stimulaatiohoidon aloituksen jälkeen vuoden seuranta-aikana. Levodopa-lääkitystä päästiin keventämään 62-74 % verrattuna lähtötilanteeseen, ja siten lääkityksen aiheuttamat haittavaikutukset lievittyivät. Viidesosa Parkinson-potilaista ei tarvinnut levodopa-lääkitystä, kun vuosi leikkauksesta oli kulunut.
OYSissa tehty pitkäjänteinen DBS-hoidon kehitystyö on mahdollistanut myös lasten ja nuorten syväaivostimulaatioleikkaukset Oulussa vuodesta 2016 lähtien. OYSin lasten- ja nuorten DBS-hoitokäytäntö on julkaistu ja tunnustettu kansainvälisesti, ja hoitotulokset ovat rohkaisevia kannustaen lasten ja nuorten vaikeiden liikehäiriöiden aktiiviseen hoitoon sekä hoitojen kansalliseen keskittämiseen.
"Tämän tutkimustyön juuret ulottuvat Oulun vahvaan erityisosaamiseen DBS-kirurgiassa sekä aiempaan kansallisesti ainutlaatuiseen tutkimustyöhön. Tutkimus osoittaa, kuinka yksilöllisesti räätälöity DBS-hoito, oikean potilasvalinnan ohella, toimii avaimena erinomaisiin hoitotuloksiin. Erityisen merkityksellistä on se, kun potilaat ja heidän läheisensä kertovat, miten DBS-hoito on antanut heille uuden elämän", sanoo väittelijä, neurokirurgian erikoislääkäri Maija Lahtinen.
Lahtinen väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 8. syyskuuta. Väitöstä on mahdollista seurata myös etäyhteydellä. Lisätietoa väitöksestä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Väittelijä, neurokirurgian erikoislääkäri, LL Maija Lahtinen
Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala
p. 08 315 2667
maija.lahtinen@ppshp.fi
Pääohjaa ja kustos, dosentti Jani Katisko
Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala
p. 044 509 09 72
jani.katisko@ppshp.fi
Meri RovaViestintäasiantuntija, FT
Tiedeviestintä: lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Kädellisten evoluutio tarkentuu – uusi radioisotooppinen ajoitus käänteentekevä askel vulkaanisten kerrostumien tutkimuksessa14.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote
Vulkaanisten fossiiliesiintymien uudet radioisotooppiset ajoitukset auttavat tutkijoita selvittämään nisäkkäiden evoluutiota. Oulun yliopisto on mukana tutkimuksessa, jonka odotetaan tuovan lisävalaistusta varhaisen ihmisen kehitykseen.
Hubble-avaruusteleskooppi paljastaa ensimmäiset kuvat meneillään olevista ydintähtijoukkojen sulautumisista9.4.2025 18:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus raportoi ensimmäisestä suorasta havainnosta sulautuvista tähtijoukoista galaksien keskustoissa. Sulautuminen tapahtuu pienten tähtijoukkojen valuessa galaksien keskustaan, jolloin ne voivat yhdistyä tultuaan tarpeeksi lähekkäin.
Korkeakoulujen ja lukioiden välisen yhteistyön odotukset korkealla mutta eivät aina kohtaa9.4.2025 06:47:00 EEST | Tiedote
Filosofian maisteri Joni Rajala on väitöskirjatutkimuksessaan tarkastellut oppilaitosten kiinnostusta osallistua vuoden 2018 voimaan astuneen lukiolain velvoittamaan yhteistyöhön sekä oppilaitosten yhteistyölle asettamia tavoitteita.
Moniammatillinen hoito voi vähentää alaselkäpotilaiden sairauspoissaoloja ilman lisäkustannuksia9.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Fysioterapeuttien roolia selkäpotilaiden hoidossa voidaan vahvistaa ja sairauspoissaoloja vähentää uudenlaisella hoitomallilla.
Maailman terveyspäivänä huomio äitien ja vauvojen hyvinvointiin – Oulun yliopiston tutkimus valottaa ennenaikaisen synnytyksen mekanismeja7.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkimuksessa on saatu lupaavia tuloksia spontaanien ennenaikaisten synnytysten ehkäisemiseksi. Ennenaikainen synnytys on merkittävä riski sekä äideille että vauvoille, ja siihen liittyvät komplikaatiot ovat yksi suurimmista vastasyntyneiden kuolleisuuden syistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme