Merkittäviä muutoksia mikroyrityskentässä – Mikroyritysten tilastollinen katsaus MY Tilastot päivitetty

Päivitetyn MY Tilastot -katsauksen mukaan Suomessa kaikkien yritysten työpaikoista 22 % on mikroyrityksissä. Mikroyrityksistä yli puolet on luonteeltaan osa-aikaisia, ja niissä tehtiin vähemmän kuin puoli henkilötyövuotta.
Mikroyritysten kappalemääräisesti suurimmat päätoimialat vuonna 2021 olivat maa-, metsä- ja kalatalous (22,7 %), ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta (13,3 %) sekä tukku- ja vähittäiskauppa (12,4 %). Kaikkien yritysten ja mikroyritysten kappalemäärä kasvoi vuosien 2020 ja 2021 välillä.
Mikroyritysten työpaikat vähenivät merkittävästi vuosien 2020 ja 2021 välillä
Mikroyrityksistä alle puoli henkilötyövuotta työllistävien yritysten määrä nousi, ja samaan aikaan tätä suurempien mikroyritysten määrä pieneni.
"Yrittäjyys on kasvava osa monimuotoistuvaa työelämäämme. Yrittäjinä toimitaan yhä useammin esim. palkkatyön, opiskelun tai eläkkeen ohella. Yritysten kasvun näkökulmasta työnantajamikroyritysten määrän lasku puolestaan on huolestuttava kehitystrendi", toteaa kehittämispäällikkö Martti Saarela Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutista.
Samaan aikaan työpaikkojen määrä mikroyrityksissä kääntyi laskuun, ja mikroyrityksiin tehdyt henkilötyövuodet vähenivät 15 % vuosien 2020 ja 2021 välillä. Mikroyritysten suurilla toimialoilla tehty työ väheni merkittävästi: tukku- ja vähittäiskaupan alan mikroyrityksissä henkilötyövuodet vähenivät 15 % ja maa-, metsä- ja kalatalousalan mikroyrityksissä jopa 30 %.
"Näin suuri vähentyminen mikroyritysten henkilötyövuosissa on merkittävää. Todennäköisesti laskun takana ei ole yhtä ainoaa syytä, vaan ilmiötä selittävät osittain korona-ajan aikana työntekijämäärää vähentäneet, toimintansa lopettaneet tai muualle palkkatyöhön siirtyneet yrittäjät sekä maatalousalan työpaikkojen vähentyminen. Pidemmällä aikavälillä yksinyrittäjyys ylipäänsä on kasvattanut suosiota. Yksittäisen yrityksen henkilötyövuosien määrä ei siis kasva, jolloin yhteiskunnallisesti ratkaisevaa on mikroyritysten kokonaismäärä", toteaa tutkimusjohtaja Anna-Mari Simunaniemi Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutista.
Myös voimakasta kasvua
Vaikka yleinen trendi henkilömäärän suhteen on vähenevä, mikroyritysten joukossa on myös voimakkaasti kasvavia yrityksiä. Eniten henkilömäärään perustuen voimakkaasti kasvaneita mikroyrityksiä oli suurimmissa kaupungeissa Helsingissä, Espoossa, Tampereella ja Oulussa, mutta niitä on myös pienemmissä kunnissa.
Suuremmat yritykset kasvattivat liikevaihtoaan mikroyrityksiä enemmän. Samaan aikaan mikroyritysten liikevaihto asukasta kohden on vähentynyt koko maan tasolla vuosien 2020 ja 2021 välillä vain noin yhden prosenttiyksikön verran. Kaikenkokoisten yritysten yhteenlaskettu liikevaihto asukasta kohden on kuitenkin kasvanut lähes 10 %. Mikroyritysten liikevaihto kasvoi eniten sähkö- kaasu-, lämpö- ja jäähdytyshuollon sekä tieteellisen tutkimuksen ja kehittämisen toimialoilla. Liikevaihto väheni eniten matkatoimistojen, matkanjärjestäjien ja varauspalveluiden toiminnassa sekä rahapeli- ja vedonlyöntipalveluissa.
MY Tilastoja pääset tutkimaan osoitteessa https://www.oulu.fi/my_tilastot
Lue blogi mikroyritysten tilastokatsauksesta 2020-2021
Yhteystiedot, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin asiantuntijat:
Matti Muhos, johtaja, professori
matti.muhos@oulu.fi
0400 407590
Pauliina Björk, projektitutkija, Alueellinen erinomaisuus, MY Tilastot
pauliina.björk@oulu.fi
050 4450096
Martti Saarela, kehittämispäällikkö, MicroENTRE
martti.saarela@oulu.fi
050 4735470
Anna-Mari Simunaniemi, tutkimusjohtaja, MicroENTRE
anna-mari.simunaniemi@oulu.fi
050 4662832
Ossi Kotavaara, tutkimusjohtaja, Alueellinen erinomaisuus, MY Tilastot
ossi.kotavaara@oulu.fi
050 5739124
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna KilpeläinenviestintäasiantuntijaOulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti
Puh:0403523608minna.kilpelainen@oulu.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti tuottaa näyttöön perustuvaa tietoa ja osaamista mikroyrityksistä ja yritysten toimintaedellytyksistä. Mikroyrittäjyyteen, tulevaisuuden tuotantoteknologioihin ja alueelliseen erinomaisuuteen keskittyvänä tutkimusinstituuttina tuotamme kansainvälisesti vaikuttavaa tietoa. Vastaamme mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja koulutuksen valtakunnallisesta tehtävästä. Tutkimuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus on Kerttu Saalasti Instituutin vahvuus.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.
Yläkoulun opettajat jäävät yksin oppimisen tuen kanssa – tukimalli kaipaa selkeyttä ja resursseja23.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote
Yläkoulun oppimisen tuessa on vakavia puutteita. Erityisopettajien työnkuva on laajentunut hallitsemattomaksi, aineenopettajat jäävät toisinaan oppilaiden ainoaksi tueksi eikä kaikille tarvitsijoille riitä tukea. Yläkoulu tarvitsee selkeämmän ja paremmin resursoidun oppimisen tuen, jotta oppilaat saisivat tarvitsemansa avun eivätkä opettajat jäisi asiassa yksin, Oulun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa.
Kansainväliset opiskelijat arvostavat opetuksen laatua Oulun yliopistossa – työpaikkoja vaikea löytää22.4.2025 05:54:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto tarjoaa vahvan akateemisen perustan ja Oulu turvallisen asuinympäristön, ajattelevat yliopiston kansainväliset opiskelijat. Asuntomahdollisuudet ovat erittäin kilpailukykyisiä verrattuna muihin kaupunkeihin maailmanlaajuisesti.
6G-testikeskuksen ensimmäinen yritysasiakas kehittää luodinkestävää lasia, joka suojaa myös RF-signaaleilta17.4.2025 07:15:27 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston 6G-testikeskus on päässyt aloittamaan yritysasiakkaiden testaustoiminnan. Ensimmäinen asiakas on kotimainen lasinjalostustehdas Tambest, mikä saattaa tuntua yllättävältä.
Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta16.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme