Växt- och fiskbetonad kost bra för människors hälsa och miljön – ändringar i kosten kan stödjas på många sätt
Finländarna borde äta mer grönsaker och fullkorn samt fisk som fångats och odlats på ett hållbart sätt. Däremot vore det bra att dra ner på konsumtionen av rött kött, köttprodukter och mat som innehåller rikligt med salt, fett eller socker. En ändring av kosten skulle inte bara främja människors hälsa utan också miljöns hälsa och välfärd.
Riktlinjerna kommer från de nya nordiska näringsrekommendationerna som publicerades i juni 2023 och som Statens näringsdelegation (VRN) utgår från i sitt arbete med att utarbeta nationella näringsrekommendationer.
"Vi bör alla öka konsumtionen av växtbaserade produkter, såsom grönsaker, fullkornsspannmål, nötter och frön. Även måttliga förändringar har betydande hälso- och miljöfördelar om majoriteten av befolkningen genomför dem", konstaterar specialforskare Niina Kaartinen vid THL.
Rådet för strategisk forsknings (RSF) projekt En rättvis matrevolution (Just food) och Baljväxter för ett hållbart livsmedelssystem och hälsosamt liv (Leg4Life) har utarbetat en policyrekommendation om hur man i samhället kan stödja övergången till en mer växt- och fiskbetonad kost.
Den policyrekommendation som publiceras i dag är särskilt avsedd för beslutsfattare, folkhälsofrämjare och aktörer inom livsmedelsbranschen.
Ändringar i kosten ska stödjas med ett brett urval av metoder
Det finns mångsidiga metoder för olika aktörer: a) stärka matfostran b) utveckla bespisningen c) åtgärder inom livsmedelsindustrin och handeln för att skapa en hälsosam och hållbar matmiljö d) beskattning av livsmedel samt e) mångsidig och positiv diskussion om mat.
"Sund och hållbar näring berör oss alla. Hela samhället måste stödja förändringarna så att alla kan äta hållbart", säger forskningsprofessor Minna Kaljonen vid Finlands miljöcentral.
Få finländare äter tillräckligt med grönsaker, frukt och bär
Rekommendationen är att man ska äta grönsaker, frukt och bär flera gånger om dagen. Enligt THL:s enkät Hälsosamma Finland 2022 är det bara en liten del av finländarna som uppnår detta mål. Det finns tydliga skillnader mellan olika befolkningsgrupper i hur målet uppnås. Till exempel äter endast 17 procent av männen under 65 år grönsaker, frukt och bär flera gånger om dagen, bland kvinnorna gör 37 procent det.
De kommande uppdateringarna av nationella näringsrekommendationer måste bli grunden för en hållbar livsmedels- och näringspolitik
I de nordiska näringsrekommendationerna har de senaste vetenskapliga bevisen på sambanden mellan kost och hälsa kombinerats med information om matkonsumtionens miljökonsekvenser. Över 400 experter har deltagit i utarbetandet av rekommendationerna. Statens näringsdelegation (VRN) utgår från dessa rekommendationer när de nationella näringsrekommendationerna utarbetas.
Det centrala i de nordiska rekommendationerna är att minska konsumtionen av animaliska livsmedel och öka konsumtionen av vegetabiliska livsmedel. Rekommendationerna uppmuntrar till en mer måttfull konsumtion av kött och mjölkprodukter. Baljväxter, fullkornsspannmål samt hållbart fångad och odlad fisk är bra alternativ till kött.
"I grund och botten handlar det om att göra kosten mer allsidig. En hälsosam och hållbar kost kan se ut på många olika sätt", berättar biträdande professor Anne-Maria Pajari vid Helsingfors universitet.
Projekten Just food och Leg4Life uppmuntrar till att använda näringsrekommendationerna som grund för en hållbar livsmedels- och näringspolitik.
Evidensbaserad information om övergången till ett mer hållbart livsmedelssystem
Projekten En rättvis matrevolution (Just food) och Baljväxter för ett hållbart livsmedelssystem och hälsosamt liv (Leg4Life) som finansieras av rådet för strategisk forskning har sedan 2019 undersökt möjligheter och metoder för livsmedelssystemet att bli hälsosammare och hållbarare.
I projekten deltar Institutet för hälsa och välfärd (THL), Berns universitet, E2 Forskning, Helsingfors universitet, Jyväskylä universitet, Naturresursinstitutet (Luke) och Finlands miljöcentral (Syke).
Projektens gemensamma policyrekommendation presenterades i dag på ett öppet webbinarium: Publicering av policyrekommendationen.
Hållbar kost främjar planetär hälsa och välfärd
Planetär hälsa och välfärd innebär att människans och naturens hälsa bildar en helhet och att de oundvikligen är beroende av varandra. THL föreslår i sina påverkansmål att den planetära hälsan och välfärden ska placeras i centrum för beslutsfattandet för att man samtidigt ska kunna främja både människors och hela jordklotets hälsa och välfärd.
Källa:
Kaartinen N, Paalanen L, Bäck S, Kortetmäki T, Lamminen M, Maukonen M, Männistö S, Sares-Jäske L, Selänniemi M, Kaljonen M, Pajari A-M. Ruokavaliot ovat osa terveys- ja ympäristöhaasteiden ratkaisua – uudet ravitsemussuositukset tukevat kestävyyssiirtymää (på finska) Stöd för beslut 9/2023, THL.
Mer information
Niina Kaartinen
specialforskare
THL
tfn 029 524 7384
fornamn.efternamn@thl.fi
Laura Paalanen
specialforskare
THL
tfn 029 524 8816
fornamn.efternamn@thl.fi
Minna Kaljonen
forskningsprofessor
Finlands miljöcentral
tfn 0295 251252
fornamn.efternamn@syke.fi
Anne-Maria Pajari
biträdande professor
Helsingfors universitet
tfn 029 4158 203
anne-maria.pajari(at)helsinki.fi
Projektsidor för En rättvis matrevolution (Just food) (på finska)
Resultaten av undersökningen Hälsosamma Finland
Nordic Nutrition Recommendations 2023. Integrating Environmental Aspects
Nyckelord
Institutet för hälsa och välfärd (THL)
Institutet för hälsa och välfärd THL
Mannerheimvägen 166
00270 Helsingfors
Följ Institutet för hälsa och välfärd THL
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Institutet för hälsa och välfärd THL
Nytt om de studerandes levnadsvanor: Allt fler högskolestuderande motionerar tillräckligt, men tillbringar för mycket tid på internet25.11.2024 01:59:00 EET | Pressmeddelande
Under de senaste tre åren har det skett positiva förändringar i högskolestuderandenas levnadsvanor. Mängden motion har ökat och den dagliga rökningen och snusningen har minskat.
Högskolestuderandenas psykiska belastning har minskat14.10.2024 02:00:00 EEST | Pressmeddelande
Den psykiska belastningen bland högskolestuderande har minskat under de senaste tre åren, särskilt bland kvinnor. Resultaten framgår av Hälso- och välfärdsundersökning av högskolestuderande (KOTT), som genomfördes förra våren.
Allt fler högskolestuderande har försörjningssvårigheter – en femtedel har en knapp försörjning1.10.2024 01:59:00 EEST | Pressmeddelande
Under de senaste tre åren har försörjningssvårigheter blivit vanligare bland högskolestuderande. Andelen studerande som upplevt att deras försörjning är mycket knapp och osäker har under denna period ökat från 13 procent till 19 procent.
THL bjuder in 64 000 vuxna till en omfattande undersökning som utreder hälsa, välfärd och serviceupplevelser10.9.2024 02:00:00 EEST | Pressmeddelande
Institutet för hälsa och välfärd (THL) utreder på hösten hur vuxna som bor i Finland mår och deras erfarenheter av social- och hälsovårdstjänsterna.
Europeiska badvattenrapporten: Vattnet vid de allmänna badstränderna i Finland håller hög kvalitet28.5.2024 13:52:00 EEST | Pressmeddelande
Det är säkert att bada i vattnen vid de allmänna badstränderna i Finland. Detta framgår av Europeiska miljöbyråns nyligen publicerade rapport om badvattenkvaliteten. Största delen av Finlands badvatten, cirka 94 procent, var klassat som utmärkt eller god kvalitet. Detta är en procentenhet mindre än under föregående uppföljningsperiod. Rapporten innehåller uppgifter om badvattnets kvalitet från alla allmänna badstränder. Sommaren 2023 fanns det sammanlagt 304 allmänna badstränder i Finland, varav 226 fanns vid inlandsvatten och 78 vid kusten. Till klassen tillfredsställande, dvs. lägsta godtagbara badvattenklassen hörde nio stränder (3 %), vilket är fyra badstränder fler än under föregående uppföljningsperiod. Kvaliteten på badvattnet på fem badstränder (1,6 %) klassificerades som dåligt, vilket är två badstränder färre än under föregående uppföljningsperiod. Av badvattnen i inlandet klassificerades nästan 97 procent till utmärkt eller god kvalitet. Vid kusten klassificerades nästan 86
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum