Pakasta oikein ja vältä ruokahävikki – nappaa asiantuntijoiden hävikkivinkit arkeesi!
Pakastin on oiva paikka pelastaa ruokaa hävikiltä. Ruoat eivät säily pakkasessakaan ikuisesti. Lue asiantuntijoiden vinkit siihen, kuinka oikeaoppisella pakastamisella voi pidentää ruoan käyttöikää ja vähentää turhaa hävikkiä. Tiedote kuuluu Kuluttajaliiton Hävikkiviikolla 11.-17.9. julkaisemaan vinkkisarjaan.
Ruoan pelastaminen pakkaseen on suosittu tapa vähentää syömäkelpoisen ruoan heittämistä hukkaan.
Pakastamisella saa ruoan hyödyntämiseen lisäaikaa, kun arjen ruokasuunnitelmat yhtäkkiä muuttuvat tai ruokaa on tullut tehtyä liikaa. Pakastetut ruoat ja tähteet voivat olla kiireisen arjen keskellä myös oikea arjen helpotus.
”Tämän vuoden Hävikkiviikolla olemme puhuneet erityisesti kasvisten ja leivän fiksusta hyödyntämisestä. Pakastaminen on helppo ratkaisu kummankin hävikin vähentämiseen”, kertoo Kuluttajaliiton vastuullisuusasiantuntija Jenni Vainioranta. ”Kun esimerkiksi jääkaappiin ostetut kasvikset uhkaavat nahistua, kuori, pilko ja pakaste ne. Kasvikset on helppo heittää pakastimesta pannulle, keittoon tai kastikkeeseen”, hän vinkkaa.
Ruoat eivät säily pakkasessakaan ikuisesti, vaikka pakastimessa mikrobien toiminta pysähtyy. Ruoassa voi tapahtua fysikaalisia tai kemiallisia muutoksia, kuten kuivumista tai rasvojen hapettumista. ”Kyseessä on ennemmin kuitenkin laatu-, kuin turvallisuusasia”, sanoo Ruokaviraston erityisasiantuntija Elina Leinonen.
Kun tuote sulaa, mikrobit voivat jatkaa lisääntymistä. Sulaminen myös rikkoo tuotteen rakennetta, mikä voi tehdä siitä herkemmin pilaantuvan. Siksi pakasteiden sulatusta ei tulisi tehdä hitaasti huoneenlämmössä.
Pakastaminen avuksi ruokahävikin vähentämisessä – asiantuntijoiden vinkit oikeaan säilytykseen
- Merkitse pakastepusseihin ja –rasioihin mitä ne sisältävät ja milloin ruoka on pakastettu. Näin pakastin ei täyty tunnistamattomista raaka-aineista ja osaat paremmin arvioida niiden syömäkelpoisuutta.
- Pakasteita voi usein käyttää Parasta ennen -päivän jälkeenkin. Jos pakasteet ovat aisteilla (haju, maku, ulkonäkö) arvioituina hyvälaatuisia, voi niitä vielä käyttää.
- Sulata pakasteet kylmässä. Sulata pakasteet esimerkiksi jääkaapissa, ei pitkään huoneenlämmössä seisottamalla. Pakasteita voi myös sulattaa mikrossa tai lisätä ne jäisinä suoraan kattilaan, pannulle tai uuniin.
- Vältä pakasteiden uudelleen sulattamista. Jos hieman sulamaan päässeen pakasteen laittaa uudelleen pakastimeen, uudelleen jäätyminen itsessään ei ole haitallista. Sulaminen ja jäätyminen voivat kuitenkin ”huonontaa” tuotteen rakennetta. Mikrobit voivat jatkaa lisääntymistä aina, kun tuote (tai sen pinta) pääsee sulamaan.
- Pidä pakastin järjestyksessä. Älä ylitäytä pakastinta. Näin ruoat eivät unohdu sinne.
- Muista sulattaa pakastin säännöllisesti. Pidä pakastin puhtaana ja muista ylläpitää pakastimen toimintaedellytyksiä sulattamalla pakastin tarvittaessa käyttöohjeiden mukaisesti. Mikäli käyttöohjeet ovat päässeet hukkumaan, netistä voi kurkata vastaavaa tietoa.
- Pyri käyttämään pakastetut ruoat mahdollisimman pian.
Tarkista myös, kuinka kauan ruoka säilyy pakastimessa ja mitä tuotteita voi pakastaa hävikkivinkkisivulta!
Tiedote on tehty yhteistyössä Ruokaviraston kanssa osana Kuluttajaliiton koordinoimaa valtakunnallista Hävikkiviikko-kampanjaa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Hävikkiviikkoa vietetään 11.-17.9.2023.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jenni VainiorantaVastuullisuusasiantuntijaKuluttajaliitto ry
Puh:040 419 8962jenni.vainioranta@kuluttajaliitto.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen ainoa yleinen kuluttajien ja julkisten palvelujen käyttäjien edunvalvonta-, koulutus- ja neuvontajärjestö.
Finlands enda allmänna intressebevaknings-, utbildnings- och rådgivningsorganisation för konsumenterna och användare av offentliga tjänster.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kuluttajaliitto
Tapahtumavinkki: Vaasassa asiaa viherpesusta ja mahdollisuus haastatella Kuluttajaliiton pääsihteeriä13.11.2023 12:11:34 EET | Kutsu
Miten oikeasti vastuullisen tuotteen voi tunnistaa perättömien viherväittämien joukosta? Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell puhuu teemasta Vaasan kaupunginkirjastossa tiistaina 21.11. klo 14 alkaen. Tilaisuuden järjestää paikallinen kuluttajayhdistys Merenkurkun Kuluttajat ry yhteistyössä Kuluttajaliiton kanssa.
Lude vai kuoriainen? Tunnista kodin tuholainen oikein8.11.2023 05:00:00 EET | Tiedote
Tunnistamalla tuhohyönteisen oikein voi välttyä turhalta riidalta ja säästää pitkän pennin. Viime aikoina mediassa on keskusteltu vilkkaasti luteista ja niiden torjunnasta. Kodin erilaiset ötökät ovat jo pitkään olleet vakioaihe Kuluttajaliiton asumisneuvonnassa. Kuluttajaliitto muistuttaa, että tuholaisten haitallisuudessa ja torjuntatoimissa on eroja. Tuholaisen varma tunnistaminen ennen toimenpiteitä onkin paras keino edetä asiassa. Kuluttajaliiton juristi kertoo vinkit mitä tehdä, jos huomaa kodissa ylimääräisiä ötökkävieraita.
Vesipullojen viherväitteissä parannettavaa – kuluttajajärjestöt tekivät valituksen harhaanjohtavista käytännöistä7.11.2023 15:51:11 EET | Tiedote
Vesipullojen kierrätettävyys- ja kierrätysväitteistä löytyy parannettavaa, selvisi eurooppalaisten kuluttajajärjestöjen yhteisestä selvityksestä. Selvityksen mukaan vesipulloista löytyy harhaanjohtavia väitteitä, jotka ovat EU-lainsäädännön vastaisia. Lue tiedotteesta, mitkä viherväitteet osoittautuivat ongelmallisimmiksi.
Luentokiertue Kainuussa: Tiedätkö oikeutesi potilaana?10.10.2023 08:41:10 EEST | Kutsu
Kuluttajaliitto ja Kainuun Kuluttajat yhteistyökumppaneineen järjestävät tällä viikolla luentokiertueen potilaan oikeuksista Kajaanissa, Paltamossa ja Sotkamossa. Tilaisuuksien yhteydessä median ja yleisön on mahdollista esittää kysymyksiä kouluttajana toimivalle potilaan oikeuksien asiantuntijalle Hanna Manniselle.
Kuluttajilta vastausvyöry kutistuneista tuotteista – kuinka yleistä ”shrinkflaatio” on?27.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Kuluttajaliitto selvitti, kuinka yleistä tuotteiden pienentyminen vaivihkaa oikein on. Shrinkflaatiosta puhutaan yleensä silloin, kun tuotteen sisältö pienenee ilman myyntihinnan vastaavaa alentumista. Yli 700 kuluttajaa ilmoitti havaintonsa pienentyneestä tuotteesta Kuluttajaliiton verkkosivuilla olleen kyselylomakkeen kautta. Vastauksissa toistuivat selvästi tietyt tuotteet ja tuoteryhmät. Kuluttajaliitto peräänkuuluttaa selkeää ja avointa viestintää pakkauskokojen muutoksista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme