Miljöskadliga stöd bedömdes – orsakandet av naturförlust bör identifieras i beskattningen
Genom att slopa statens ekonomiska stöd för verksamhet som förstör miljön kan man både förbättra miljöns och statsfinansernas tillstånd. Rapporten Miljöskadliga stöd i Finland. En översikt av stöd som påverkar klimatet och biologisk mångfald (på finska) som Finlands miljöcentral publicerat idag går igenom utvecklingen av bedömningsmetoderna för miljöskadliga stöd och bedömt de skadliga effekterna av stöden särskilt på klimatet och den biologiska mångfalden.
I rapporten identifierades endast några få direkta stöd inom energi- och trafiksektorerna som är skadliga för klimatet eller den biologiska mångfalden: det regionala transportstödet, stöden för flygverksamhet och stödet för arbetskraftskostnader för handelsfartyg. Direktstöd innebär egentliga penningöverföringar från den offentliga sektorn till företag och hushåll. Direktstöden är skadliga för miljön om det orsakas mer olägenheter på grund av stödet än utan det.
Även arealbaserade jordbruksstöd kan anses vara skadliga för miljön om de ökar röjningen av åkrar och ineffektiv användning av befintliga åkrar. Skogsbruksstöden har utvecklats i en mindre skadlig riktning, men de innehåller fortfarande element som potentiellt är skadliga för miljön.
”Det är utmanande att granska jordbruksstöden, eftersom de bildar en omfattande helhet och jordbruket har både positiva och negativa miljökonsekvenser”, säger specialforskare Sampo Pihlainen vid Finlands miljöcentral.
En del av de merkostnader som utsläppshandeln orsakar ersätts numera till energiintensiva industribranscher med elektrifieringsstöd. Elektrifieringsstödet är en lindrig förbättring jämfört med det tidigare kompensationsstödet för indirekta kostnader inom utsläppshandeln. En förutsättning för att få stöd är att stödet åtminstone delvis används för utsläppsminskningar, men detta villkor och övervakningen av det bör skärpas. Stöden för förnybar energi är nyttiga med tanke på klimatet, men i stödvillkoren borde man bättre än i nuläget beakta till exempel markanvändningens miljöolägenheter och effekter för den biologiska mångfalden.
Skattefrihet för trädbränslen det viktigaste skattestödet som är skadligt för klimatet och den biologiska mångfalden
Med skattestöd avses en beskattning som är lägre än jämförelsenivån. Det är svårare att identifiera skattestödens belopp och storlek än direktstöden, eftersom jämförelsenivån i olika bedömningsmetoder bestäms på olika sätt.
I Finlands miljöcentrals färska rapport om att identifiera skattestöd som är skadliga för klimatet utnyttjade man metoden för effektiv CO2-utsläppsstyrning för första gången i Finland. Forskarna ansåg att denna metod var mest motiverad, eftersom jämförelsenivån i den är det ekonomiska värdet av klimatolägenhetens omfattning. Om skattenivån är lägre än olägenhetens värde är det fråga om ett skattestöd som är skadligt för miljön. Rapportens upphovsmän rekommenderar att man vid identifieringen av skadliga skattestöd i större utsträckning beaktar miljöolägenheter såsom naturförlust, som för närvarande inte beskattas alls.
När man kartlade skattestöden för energi- och trafiksektorn gick det fram att priset som skapas av beskattningen och utsläppshandeln på verksamhet som orsakar olägenheter för klimatet i huvudsak är tillräckligt. Forskarna identifierade dock också brister inom dessa sektorer. Det viktigaste skattestödet som är skadligt för miljön i Finland är skattefriheten hos trädbränslen.
Vid bedömningen av de totala konsekvenserna av stöden ska man sträva efter att utreda om deras socioekonomiska mål uppnås på ett ekonomiskt och ekologiskt hållbart sätt. Utmaningar orsakas både av att få miljökonsekvenserna jämförbara och eventuella motstridigheter i fråga om påverkan på klimatet och mångfalden.
Rapporten presenteras vid ett evenemang för intressentgrupper 11.10. kl. 9.00–10.30.
Nyckelord
Kontakter
Sampo PihlainenSpecialforskare
Tel:0295 252 225fornamn.efternamn@syke.fiFinlands miljöcentrals medietjänst
Finlands miljöcentrals medietjänst ger information om forskning, hjälper journalister att hitta experter för intervjuer och tillhandahåller fotografier för mediabruk.
Kontakterna kommer att besvaras av kommunikationsexperter. Vi serverar vardagar från 9.00 till 16.00.
Länkar
Det är dags att övergå från att lösa enskilda miljöproblem till en hållbarhetsomställning som genomsyrar hela samhället. Finlands miljöcentral (Syke) påverkar byggandet av ett hållbart samhälle genom forskning, information och tjänster. Finlands miljöcentral är ett forskningsinstitut där cirka 700 experter och forskare arbetar i Helsingfors, Uleåborg, Jyväskylä och Joensuu.
Följ Suomen ympäristökeskus
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suomen ympäristökeskus
Kommunernas konsumtionsbaserade utsläpp långt ifrån en hållbar nivå17.12.2024 06:01:00 EET | Pressmeddelande
Finlands miljöcentral (Syke) har publicerat alla finländska kommuners konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp från 2019. Enligt resultaten är kommunerna i Finland mycket långt ifrån hållbar konsumtion.
Kuntien kulutusperäiset päästöt kaukana kestävästä tasosta17.12.2024 06:01:00 EET | Tiedote
Suomen ympäristökeskus (Syke) on julkaissut kaikkien Suomen kuntien kulutusperäiset kasvihuonekaasupäästöt vuodelta 2019. Tulosten mukaan Suomen kunnissa ollaan hyvin kaukana kestävästä kulutuksesta.
Hushållen behövs för klimattalko - Den förnyade räknaren Klimatdiet.fi hjälper till att bedöma det egna koldioxidavtrycket17.12.2024 06:00:00 EET | Pressmeddelande
Hushållens koldioxidavtryck har minskat betydligt under 2000-talet, från cirka 14 ton koldioxidekvivalenter (CO2e) till 7,7 ton. Orsaken är dock inte att finländarnas konsumtionsvanor skulle ha förändrats, utan att växthusgasutsläppen från produktionen minskat både i Finland och utomlands.
Kotitalouksia tarvitaan ilmastotalkoisiin - Uudistunut Ilmastodieetti.fi-laskuri auttaa arvioimaan oman hiilijalanjäljen17.12.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Kotitalouksien hiilijalanjälki on laskenut tuntuvasti 2000-luvulla noin 14 hiilidioksidiekvivalenttitonnista (CO2e) 7,7 tonniin. Syynä ei kuitenkaan ole suomalaisten kulutustottumusten muutos vaan tuotannon kasvihuonekaasupäästöjen väheneminen niin Suomessa kuin ulkomailla. Suomen ympäristökeskus on päivittänyt Ilmastodieetti.fi-työkalun, jolla kotitaloudet voivat laskea oman kulutuksensa hiilijalanjäljen.
Kysely: suomalaisilta vahva tuki puhtaalle energiasiirtymälle10.12.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Suomalaiset tukevat puhdasta energiasiirtymää, kertovat Suomen ympäristökeskuksen kyselytutkimukset. Tuuli- ja aurinkoenergiaan suhtaudutaan myönteisesti ja enemmistö vastanneista kannattaa myös ydinvoiman lisäämistä. Vesivoima ja puunkäyttö energiantuotannossa jakavat mielipiteitä. Hiili- ja turvevoiman perään kansalaiset eivät juurikaan haikaile.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum