Korjaamisen jalo taito - suunnitteletko vanhan rakennuksesi korjausta?
Tervetuloa 10.10.2023 Turussa järjestettävään Korjaamisen jalo taito -seminaariin (etäosallistumismahdollisuus). Seminaarissa pureudutaan korjausrakentamisen taidon tarpeisiin ja uhanalaisuuteen. Tapahtuma on suunnattu valtakunnallisesti kaikille rakentamisen ja kiinteistönhuollon parissa toimiville ja alalle aikoville sekä koulutuksen parissa työskenteleville.
Ympäristöministeriö osoittaa ELY-keskuksille vuosittain määrärahaa jaettavaksi avustuksina rakennusperinnön hoitoon. Tänä vuonna rakennusperinnön hoidon avustusten haku käynnistyy 17.10.2023.
Korjaamisen jalo taito -seminaari tiistaina 10.10.2023 klo 12-16
Löydät seminaarin alustavan ohjelman ELY-keskuksen tapahtumakalenterista:
Korjaamisen jalo taito -seminaari, Turku 10.10.2023
Ympäristöministeriö osoittaa ELY-keskuksille vuosittain määrärahaa jaettavaksi avustuksina rakennusperinnön hoitoon
Määrärahaa voidaan myöntää avustuksena yksityisille omistajille, yhteisöille, yrityksille, kunnille ja kuntayhtymille. Hakuaika vuoden 2024 avustuksille on 17.10. - 30.11.2023.
Avustukset rakennusperinnön ja saariston ympäristön hoitoon jälleen haettavissa
Avustuksia myönnetään korjauksiin, joissa edistetään kulttuurihistoriallisten tai maisemallisesti arvokkaiden rakennusten säilymistä. Tyypillisiä avustettavia toimenpiteitä ovat esimerkiksi katon, julkisivujen, ikkunoiden tai ulko-ovien korjaustyöt ja kantavien rakenteiden korjaustyö. Korjaustyö tulee tehdä siten, että rakennuksen alkuperäinen luonne ja ominaispiirteet sekä historiallinen aitous säilyvät ja rakennusosien tarpeetonta uusimista vältetään. Alueellinen vastuumuseo ohjaa ja neuvoo korjaustöiden tekemisessä.
Vuoden 2024 avustusten hakuaika päättyy 30.11.2023
Päätökset tehdään kevään 2024 aikana ja myönteisistä päätöksistä ilmoitetaan hakijoille kesäkuun alkuun mennessä.
Ensisijaisesti suosittelemme kaikkia avustusta hakevia tahoja tekemään hakemuksensa Aluehallinnon asiointipalvelun kautta (kts. linkit tiedotteen lopussa).
Sähköinen hakemus on joustava työkalu, koska hakija voi seurata ja täydentää omaa hakemustaan tarvittaessa. Myös muut hakutavat ovat edelleen käytössä. Tarkemmat tiedot ja hakulomakkeet löytyvät ELY-keskuksen verkkopalvelusta.
Saariston ympäristön hoidon avustusta voidaan myöntää Varsinais-Suomessa:
Kemiönsaareen, Kustaviin ja Paraisille. Saariston ympäristön hoidon avustusta voidaan myöntää myös seuraavissa kunnissa sijaitseviin saariin, joihin ei ole kiinteää tieyhteyttä, sekä näissä kunnissa sijaitseviin muihin saariin ja alueisiin, vaikka niihin on kiinteä tieyhteys: Kaarina (myös Harvaluoto), Naantali (myös Airismaa, Lempisaari, Livonsaari, Otavan saari ja Teersalo), Salo (myös Angelniemi, Angelansaari, Isoluoto ja Kaukassalo), Taivassalo (myös Aasamaa, Leikluoto, Kahiluoto, Kaitainen, Kuusisto, Kuustenmaa, Lehtinen, Mussalo ja Naurisluoto) sekä Uusikaupunki (myös Pyhämaa, Lepäinen ja Kittamaa).
Satakunnassa saariston ympäristön hoidon avustusta voidaan myöntää:
niihin Porin saariin, joihin ei ole kiinteää tieyhteyttä sekä Reposaareen.
Avustuksia on aiemmin myönnetty monenlaisiin kohteisiin
Varsinais-Suomessa avustusta myönnettiin viime vuonna mm. asuinrakennuksen korjaustoimenpiteiden suunnitteluun (Turku); päärakennuksen piippujen korjausmuuraukseen ja juurien pellittämiseen (Aura); päärakennuksen viereisen portin restaurointiin sekä Uuteenkaupunkiin, rakennuksen huopakaton uusimiseen (Turku).
Satakuntaan avustusta myönnettiin viime vuonna mm. asuinrakennuksen julkisivurappauksen paikkakorjaukseen ja maalaukseen (Kokemäki); asuinrakennuksen ja aitan betonitiilikattojen kunnostukseen (Pomarkku); päärakennuksen alapohjan ja hirsivaurioiden paikkakorjaukseen sekä Säkylään, maakellarin tiilikaton korjaukseen (Eura).
Saariston ympäristön hoidon avustusta on viime vuosina myönnetty Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueille mm. aitan alimpien hirsivaurioiden kunnostukseen ja siihen liittyen maanmuokkaukseen sadevesien johtamiseksi poispäin rakennuksesta (Kaarina), asuinrakennuksen ikkunoiden korjaamiseen (Kemiönsaari); asuinrakennuksen julkisivun kunnostamiseksi punamullalla maalaten (Kustavi), sekä rakennuksen ulkoverhouksen, ulkoportaiden ja terassin lahovaurioiden paikkakorjaukseen ja maalaamiseen perinteisellä pellavaöljymaalilla (Porin Reposaari).
Lisätietoa:
- Ympäristöön ja kalatalouteen liittyvien valtionavustusten hakemisessa käytettävä valtuusasia muuttui 25.9.2023 (uutinen)
- Rahoitus ja avustukset - Ympäristövastuualue (ely-keskus.fi)
- Avustukset rakennusperinnön hoitoon (ely-keskus.fi)
- Ohjeita hakulomakkeen täyttäjälle (pdf)
-
Suositeltava hakutapa:
Ympäristöavustukset - Avustukset rakennusperinnön hoitoon (sahkoinenasiointi.ahtp.fi)
Yhteyshenkilö
Karolina Jalarvo, p. 0295 022 501,
karolina.jalarvo@ely-keskus.fi
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Hailuodon liikennejärjestelyt normaalin lauttaliikenteen estyessä jäätilanteen vuoksi lauttaväylällä19.12.2024 14:12:09 EET | Tiedote
Hailuodon lauttaliikenne saattaa keskeytyä talven aikana lauttaväylällä jääolosuhteista johtuen. Jääolosuhteiden ennustaminen on vaikeaa, mutta mahdolliseen poikkeustilanteeseen on tärkeä varautua ennakolta. ELY-keskus on selvittänyt vaihtoehtoisia tapoja järjestää liikenne poikkeustilanteessa. Palvelutaso olisi merkittävästi normaalitilannetta heikompi, mihin saaren ja mantereen välillä kulkevien on hyvä varautua. Lähiviikkojen liikenne näyttää toistaiseksi kuitenkin sujuvan normaalisti ja säistä riippuu, joudutaanko poikkeusjärjestelyyn turvautumaan lainkaan. ELY-keskus seuraa jäätilanteen kehittymistä.
Kainuun kuuden kunnan viisaan liikkumisen suunnitelma on valmistunut19.12.2024 13:12:26 EET | Tiedote
Hyrynsalmen, Paltamon, Puolangan, Suomussalmen ja Ristijärven kuntien sekä Kuhmon kaupungin ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kanssa yhteistyössä laadittu viisaan liikkumisen suunnitelma on valmistunut. Suunnitelman tavoitteena on lisätä kävelyn ja pyöräliikenteen kulkumuoto-osuutta sekä edistää koko suunnittelualueen liikenneturvallisuutta.
Kontaktpunktsmyndigheten för förnybar energi har uppdaterat handboken för sökande18.12.2024 10:00:00 EET | Pressmeddelande
En reviderad version av handboken om tillståndsförfaranden och andra administrativa förfaranden i samband med produktionsanläggningar för förnybar energi har publicerats 26.11.2024. Den första versionen som gavs ut år 2021 har uppdaterats i stor utsträckning med avsikt ändringar i lagstiftningen och praxis. Den svenskspråkiga uppdaterade versionen av handboken kommer ut i början av år 2025.
Uusiutuvan energian yhteyspisteviranomainen on päivittänyt menettelykäsikirjan18.12.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Uusiutuvan energian tuotantolaitosten lupa- ja muut hallinnolliset menettelyt -käsikirjasta on julkaistu päivitetty versio 26.11.2024. Ensimmäistä, vuonna 2021 ilmestynyttä versiota, on päivitetty laajasti muuttuneen lainsäädännön ja käytäntöjen osalta.
Hailuodon lauttaliikenteessä on varauduttava hankaliin talvikuukausiin17.12.2024 13:30:04 EET | Tiedote
Hailuodon kiinteä yhteys -hankkeessa rakennetulla työpenkereellä on ollut vaikutuksia virtausolosuhteisiin Perämerellä. Muuttuneet virtausolosuhteet ja jäämassojen patoutuminen pengertien eteläpuoliselle merialueelle sekä lauttaväylälle vaikeuttavat merkittävästi lauttaliikennettä. Lisäksi ne käytännössä estävät Hailuodon ja Oulunsalon välisen jäätien turvallisen toteuttamisen tänä talvena. Hailuotolaisten onkin syytä varautua merkittäviin liikenteen poikkeusjärjestelyihin. Parhaillaan selvitetään Hailuodon liikenteen vaihtoehtoisia toteutusmalleja tilanteeseen, jossa lauttaliikenne varsinaisella lauttaväylällä on kokonaan keskeytynyt. Asiasta tiedotetaan lisää lähipäivinä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme