POP Pankkikeskus osk

POP Pankki -ryhmä: Maataloutta rasittaa parhaillaan poikkeuksellisen monta ulkoista haittatekijää, nyt olisi oikea aika miettiä yhteisiä ratkaisuja asiaan

Jaa

POP Pankki -ryhmä on lähestynyt maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahia ja esittänyt, että maatalouden rahoitukseen tulisi miettiä nykyistä joustavampi keinovalikoima rahoittaa kotimaisia maanviljelijöitä, joita on rasittanut viimeisen parin vuoden sisään poikkeuksellinen määrä yhtäaikaisia toimialan ulkopuolisia haasteita. POP Pankki -ryhmän näkemyksen mukaan toimialan maksukyky on edelleen olosuhteisiin nähden hyvä, mutta esimerkiksi loppuvuoden muuttunut tukimaksuaikataulu aiheuttaa toimialalle hyvin todennäköisesti tilapäisiä maksuviivästyksiä.

POP Pankki -ryhmä näkee, että valtiontakaukset maksuvalmiuslainoihin tai Finnveran takausten ulottaminen maatalousluottoihin mahdollistaisivat kokonaisvaltaisempien rahoitusratkaisujen tarjoamisen alkutuotannon yrittäjyyden sekä investointisuunnitelmien tueksi.  

”POP Pankki -ryhmän pankit ovat aktiivisessa keskusteluyhteydessä viljelijöiden kanssa. Maanviljelijät ymmärtävät yritys- ja elinkeinotoimintaansa liittyvät riskit ja haluavat hoitaa velvollisuutensa. Pankit haluavat tarjota yksilöllisiä rahoitusratkaisuja huomioiden asiakkaan olosuhteet. Toivomme, että yhdessä valtiovallan kanssa pystyisimme laajentamaan tätä keinovalikoimaa huomioimaan entistä paremmin toimialakohtaiset erityisolosuhteet”, toteaa POP Pankki -ryhmän puolesta maa- ja metsätalousministeriä tavannut POP Pankkikeskuksen hallituksen puheenjohtaja Timo Kalliomäki.  

”Koronakeväältä on hyviä esimerkkejä siitä, miten esimerkiksi laajoilla yleisillä lainanhoitojoustoilla on voitu auttaa yksityissektoria. Tällöin pankit kantoivat koronapandemian aiheuttaman taloudellisen shokin suurimman iskun ja lievensivät sen vaikutusta yhteiskuntaan merkittävästi. Toivomme, että tämän mahdollisuuden hyödyntämistä voitaisiin selvittää ministeriötasolla. Lisäksi kannatamme valtiontakausten myöntämistä toimialan tulevaisuutta tukeviin hankkeisiin, kuten sukupolven vaihdoksiin. Vaikka lähestyimme maa- ja metsätalousministeriä tässä asiassa, toivomme että eri ministeriöt kävisivät keskustelua aiheesta myös suomalaisen ruokahuoltovarmuuden näkökulmasta. Maatalouteen kohdistuu tällä hetkellä tilapäisiä ulkoisia rasitteita, joiden ei tulisi vaikuttaa koko toimialan kehityskulkuun”, täydentää tapaamiseen osallistunut POP Pankkikeskuksen toimitusjohtaja Jaakko Pulli. 

Lisätietoja:  

Timo Kalliomäki, hallituksen puheenjohtaja, POP Pankkikeskus, puh. 040 523 2068

Jaakko Pulli, toimitusjohtaja, POP Pankkikeskus via Maija Hyötyläinen, viestintä,
POP Pankkikeskus, puh. 050 572 9679

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

POP Pankki -ryhmä on yli 700 asiantuntijaa työllistävä suomalainen pankkiryhmä, johon kuuluu 18 POP Pankkia, POP Pankkien keskusluottolaitos Bonum Pankki Oyj, POP Asuntoluottopankki Oyj ja POP Pankkikeskus osk. POP Pankki -ryhmän visiona on olla henkilökohtaisen ja digitaalisen palvelun yhdistävä, parhaan asiakastyytyväisyyden sekä nopean päätöksenteon pankki, joka on vakavarainen ja kasvaa kannattavasti markkinoita nopeammin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta POP Pankkikeskus osk

Vakavaraisen POP Pankki -ryhmän positiivinen kehitys jatkui vuonna 202414.2.2025 10:00:00 EET | Tiedote

Vuonna 2024 POP Pankki -ryhmä teki jälleen vahvan tuloksen. Tulos ennen veroja oli 89,8 miljoonaa euroa, joka ylitti puolella miljoonalla edellisvuoden jatkuvien toimintojen tuloksen. Liiketoiminnan tuotot olivat 240,9 miljoonaa euroa, missä oli kasvua 16,4 miljoonaa edelliseen vuoteen. Ryhmän ydinvakavaraisuus nousi 22,0 prosenttiin. POP Pankki -ryhmä julkisti tilinpäätöstiedotteensa tänään 14.2.2025.

POP Pankin ennuste: yksityiset ja yritysten investoinnit siivittävät taloutta ensi vuonna17.12.2024 07:15:00 EET | Tiedote

POP Pankin kansalaissuhdanne-ennusteen mukaan Suomen talous elpyy ensi vuonna alhaisempien korkojen, lisääntyneen yksityisen kulutuksen ja rakentamisen kasvun ansiosta. Suomen talous supistuu vielä tänä vuonna 0,3 prosenttia, mutta ensi vuonna talous kääntyy 1,7 prosentin kasvuun. Vaihtotaseen alijäämä on tänä vuonna 0,2 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen, mutta ensi vuonna vaihtotase on tasapainossa. Kokonaisuutena investoinnit supistuvat tänä vuonna 6,5 prosenttia ja kääntyvät ensi vuonna 5,6 prosentin kasvuun, erityisesti rakentamisen elpymisen ansiosta. Inflaatio on laskenut Suomessa selvästi alemmalle tasolle kuin euroalueella keskimäärin. Ensi vuonna inflaatiota nostavat monien hyödykkeiden verojen korotukset ja palkankorotukset. Kuluttajahinnat nousevat arviolta 2,5 prosenttia. Kuluvana vuonna 12 kuukauden Euriborin keskiarvon arvioidaan olevan noin 3,3 prosenttia, kun taas ensi vuodelle odotetaan keskimäärin 2 prosentin tasoa. Yksityinen kulutus laskee vielä tänä vuon

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye