SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

Hallituksen leikkaukset pahentavat työnteon kannustinongelmia

Jaa

Hallituksen kaavailemat leikkaukset sosiaaliturvaan lisäävät merkittävästi pienituloisten ja osa-aikatyötä tekevien työn vastaanottamisen kannustinongelmia. Asumistuen leikkausten seurauksena ero peruspäivärahalla elävän ja pientä palkkaa saavan tuloissa kapenee.

SOSTEn tuoreet laskelmat osoittavat, että hallituksen leikkausten jälkeen pienipalkkaisen tai osa-aikatyötä tekevän käteen jäävä euromäärä pienenee merkittävästi. Esimerkkilaskelmassa Helsingissä asuvan pienipalkkaisen, vain 1 500 euroa kuukaudessa ansaitsevan työntekijän käteen jäävä summa pienenee 169 eurolla kuukaudessa. Helsingissä käteen jäävät reaaliansiot pienenevät 12,2 prosentilla ja Jyväskylässä vastaavassa tilanteessa elävällä henkilöllä 11,2 prosentilla.

Monissa kaupungeissa on jo ennestään suuri pula henkilöstöstä esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon sekä varhaiskasvatuksen aloilla. Hallituksen suunnittelemat leikkaukset voivat entisestään vaikeuttaa näiden alojen osaajien mahdollisuuksia muuttaa työn perässä tai asua lähellä työpaikkaa.

”On huolestuttavaa, että asumistukeen suunnitellut leikkaukset kohtelevat näin rankalla kädellä pienipalkkaisia palkansaajia. Tämä tarkoittaa todennäköisesti sitä, että pienipalkkaisen ihmisen ei ole enää mahdollista asua siellä, missä työpaikkoja on, kuten kasvukeskuksissa. Hallituksen tavoitteena on vahvistaa työllisyyttä ja varmistaa osaavan työvoiman saatavuus, mutta leikkausten takia saattaakin käydä päinvastoin”, pohtii SOSTEn erityisasiantuntija Emily Strohm.

Asumistuen leikkausten seurauksena ero peruspäivärahalla elävän ja pientä palkkaa saavan henkilön tuloissa kapenee. SOSTEn laskelmista käy ilmi, että Helsingissä työttömän peruspäivärahalla elävälle ihmiselle jää asumisen jälkeen käteen 588 euroa ja 1 500 euroa kuussa ansaitsevan käteen jää asumisen jälkeen 804 euroa. Lähes kokopäiväisesti matalapalkka-alalla työskentelevän käteen jää siis vain 216 euroa enemmän kuin peruspäivärahalla elävällä. Ennen leikkauksia palkansaajalle jäi vielä 384 euroa enemmän käteen kuukausittain.

”Kyllä tästä on selvästi nähtävissä, että kannustin työn vastaanottamiseen ja esimerkiksi työn perässä muuttamiseen vähenee. SOSTEn laskelmien valossa näyttää vahvasti siltä, että hallituksen markkinoima 'työlinja' ei ole sitä pientä palkkaa saaville”, jatkaa Strohm.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen 250 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja yli 70 muuta toimijaa. SOSTEn tavoitteena on sosiaalisesti eheä, terve ja aidosti osallistuva yhteiskunta, jossa järjestöillä on vahva rooli. Sosiaali- ja terveysjärjestöissä toimii 1,3 miljoonaa jäsentä, 0,5 miljoonaa vapaaehtoista, 260 000 vertaistukijaa ja 50 000 ammattilaista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

SOSTEn laskelmat: Näin sosiaaliturvan kumuloituvat leikkaukset vaikuttavat käteen jääviin tuloihin – köyhyys lisääntyy18.9.2023 08:18:54 EEST | Tiedote

SOSTEn tuoreet laskelmat osoittavat, että hallituksen suunnittelemat indeksijäädytykset sekä työttömyysturvaan ja asumistukeen kohdistuvat leikkaukset lisäävät köyhyyttä. Pienituloisten määrä tulee kasvamaan vuonna 2024 noin 40 000 henkilöllä. Heistä noin 12 700 on lapsia. Ensisijaisten etuuksien leikkaukset kasvattavat toimeentulotuen saajien määrää noin 47 000 henkilöllä. Toimeentulotuki on kaikkein byrokraattisin etuus ja siihen liittyy suurimmat kannustinloukut.

Sosiaalibarometri 2023: Kelassa palvelu pelaa, mutta etuuksien hakeminen on silti haastavaa13.6.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Tuoreen Sosiaalibarometrin mukaan Kelan esi- ja toimihenkilöt arvioivat lähes yksimielisesti (94 %) asiakkaiden saaman palvelun hyväksi, mutta suhtautuvat kriittisesti etuuksien hakuprosessiin. Melkein puolet (46 %) heistä arvioi, etteivät Kelan lomakkeiden sisällöt ja etuuksia koskevat päätökset ole asiakkaille selkeitä tai ymmärrettäviä. Etuuksia koskevia päätöksiä asiakkaille ymmärrettävinä piti vain neljä kymmenestä (40 %) Kelan vastaajasta, ja ainoastaan hieman yli kolmannes (35 %) heistä arvioi lomakkeiden sisältöjen olevan asiakkaille selkeitä.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye