Tutki kiinteistösi tietoja kotisohvalla – kiinteistöjen käyttöoikeudet ja rajoitukset nyt maksutta
Syysiltojen pimentyessä voi istahtaa tutkailemaan Maanmittauslaitoksen asiointipalvelusta oman kiinteistösi tietoja. Saattaa vaikka paljastua, että mökkisi alueella on luonnonmuistomerkki.

Kiinteistön omistajat näkevät nyt Maanmittauslaitoksen sähköisestä asiointipalvelusta omiin kiinteistöihinsä kohdistuvat käyttöoikeudet ja rajoitukset maksutta. Omistajat ja perikunnat ovat yleensä hyvin tietoisia venepaikoista ja muista kiinteistön omistukseen kuuluvista käyttöoikeuksista, mutta yllätyksiäkin voi löytyä.
Käyttöoikeudet ja rajoitukset kiinteistöillä monenkirjavia
Käyttöoikeudet voivat koskea esimerkiksi tien käyttämistä tai yhteisen alueen hyödyntämistä.
- Kiinteistön omistajana voit hyödyntää näitä oikeuksia. Osa oikeuksista tosin on hyvin vanhaa perua ja niiden merkitys on nykypäivänä hävinnyt, sanoo Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Outi Peltola.
Poistuneita historiallisia merkintöjä ovat esimerkiksi pellavanlikopaikat ja karjanajo-oikeudet. Historia näkyy kuitenkin palvelussa esimerkiksi puhelinjohdon pitäminen merkintänä.
Kiinteistöjä voivat koskea myös erilaiset rajoitukset, joista omistajan on syytä olla tietoinen. Kiinteistöllä voi olla sopimus toisen osapuolen kanssa kiinteistön hallinnasta tai vuokraoikeus, jolla sijaitsee vuokralaisia.
- Tieoikeudet voivat nimestä huolimatta rajoittaa kiinteistön käyttöä, sillä kiinteistöllä sijaitseva tie voi olla myös muiden kiinteistöjen käytössä. Näitä kaikkia oman kiinteistön tietoja voi tutkailla kartasta asiointipalvelussa, Peltola kertoo.
Asiointipalvelusta voi ladata myös kirjaamisasioiden päätösasiakirjat
Asiointipalvelun uudessa versiossa on nyt myös mahdollisuus ladata kirjaamisasioiden päätösasiakirjoja. Lainhuutoon, kiinnitykseen tai erityiseen oikeuteen liittyvää rekisteröintiä koskevat tiedot näytetään asiointipalvelun aloitusnäkymässä. Päätösasiakirja tulee ladattavaksi päätöstä seuraavana päivänä ja on ladattavissa kuuden kuukauden ajan.
Kirjaudu asiointipalveluun ja katso mitä tietoja omista kiinteistöistäsi löytyy:
Lisätietoja
Johtava asiantuntija Outi Peltola, puh, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Kuvat

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Mökinomistajan muistilista – mistä näkee tontin rajat, kuka tiellä saa kulkea?29.4.2025 08:51:01 EEST | Tiedote
Kun kesä ja mökkikausi taas koittavat, mökkiin ja sen omistamiseen liittyvät asiat mietityttävät monia. Maanmittauslaitoksen muistilista antaa vastaukset tärkeimpiin mökinomistajien kysymyksiin.
Tulviiko Suomessa tänä keväänä? Tutkimus osoittaa, että tulvien ajankohdat ovat muuttuneet arvaamattomiksi28.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitos on mukana tutkimuksessa, jossa on saatu viitteitä siitä, että tulvat ovat alkaneet siirtyä keväästä muihin vuodenaikoihin. Tutkijat rakentavat Suomen joista digitaalista mallia, joka auttaa ennakoimaan tulvien vaikutuksia ja varautumaan sään ääri-ilmiöihin.
Laki muuttuu: Maanmittauslaitos hoitamaan itärajan esteaidan korvausmenettelyt 1.5. alkaen25.4.2025 13:34:20 EEST | Tiedote
Suomen itärajalle nousevaan esteaitaan liittyvää korvausmenettelyä tehostetaan siten, että Maanmittauslaitos ratkaisee 1.5. lähtien korvausasiat Rajavartiolaitoksen sijaan. Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutoksen perjantaina 25.4.
Tahallinen häirintä itärajalla piinaa lentoliikennettä ja yhteiskunnalle miljoonien arvoista aineistonkeruuta, nyt Maanmittauslaitoksen tutkijat testaavat ratkaisuja ongelmaan15.4.2025 07:56:54 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksen tutkijat kehittävät ja testaavat satelliittipaikannuksen häirinnän tunnistusta ja sen vahinkojen torjuntaa huhtikuussa käynnistyvän EU:n rahoittaman tutkimushankkeen avulla. Ratkaisuja tullaan testaamaan Pohjois-Karjalassa. Ongelmanratkaisulle on huutava pula, sillä paikannushäirintä aiheuttaa turvallisuusriskejä ja taloudellista vahinkoa viranomaisille ja yrityksille.
Kolme miljoonaa rajapyykkiä epätarkasti kartalla – epäselvät tapaukset ratkeavat rajankäynnissä8.4.2025 07:12:47 EEST | Tiedote
Suomen metsissä ja tonttien kulmilla on noin 12 miljoonaa rajapyykkiä, joista joka neljännen sijainti ei ole tarkasti tiedossa. Modernit, tarkat mittalaitteet on saatu maanmittarien käyttöön vasta tällä vuosituhannella. Epätarkkoja sijainteja mitataan tarkoiksi aina maanmittaustoimitusten yhteydessä sekä tarvittaessa erillisessä rajankäynnissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme