Datahuone: Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on vaikuttanut Venäjän-kauppaa käyneiden yritysten liiketoimintaan vain vähän
Venäjän-tavarakauppaa harjoittaneiden suomalaisten yritysten kokonaistavaravienti ja -tuonti laskivat lähes välittömästi Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022, mutta kokonaisuutena sodan taloudelliset vaikutukset näiden yritysten liiketoimintaan ovat jääneet vähäisiksi.
Tämä on päähavainto Datahuoneen vasta julkaistussa raportissa Russian Invasion of Ukraine: Effect on Finnish Companies Trading with Russia.
Venäjän-vientiä harjoittaneiden yritysten kokonaisvienti on laskenut sodan takia kohtalaisesti, mutta sodalla ei ole ollut vaikutuksia näiden yritysten liikevaihtoon ja työntekijämäärään. Venäjältä tuoneilla yrityksillä on ollut enemmän vaikeuksia ja niiden liikevaihto ja kokonaistuonti ovat laskeneet verrattuna muihin tuontiyrityksiin. Tästä huolimatta myöskään tuontiyritykset eivät ole joutuneet pienentämään työntekijämääräänsä. Suomen ja Venäjän välisen kaupan romahtamisesta huolimatta taloudelliset vaikutukset Venäjän-kauppaa harjoittaneisiin suomalaisyrityksiin ovat olleet vähäisiä.
”Venäjän-markkinat eivät luultavasti ole olleet suomalaisille yrityksille kovin tärkeitä, tai sitten yritykset ovat kyenneet korvaamaan Venäjän-kauppaa suuntautumalla muille markkinoille, sanoo yksi raportin kirjoittajista, tutkija Max Toikka Datahuoneesta:
”Sota on vaikuttanut eniten yrityksiin, jotka harjoittivat Venäjän-tuontia – ja niiden joukossa sellaisiin yrityksiin, joiden riippuvuus Venäjästä on ollut suuri. Nämä yritykset ottivat merkittäviä liiketoimintariskejä, jotka ovat nyt realisoituneet”, sanoo Max Toikka.
Raportti ei suosittele valtiontukien maksamista Venäjän-kauppaa harjoittaneille yrityksille.
“Tutkimustulostemme mukaan ei ole tarvetta tukea yrityksiä, jotka harjoittivat Venäjän-kauppaa, koska sodan taloudelliset vaikutukset näihin yrityksiin ovat olleet keskimäärin vain pieniä.”
Kyseessä on Datahuoneen ensimmäinen raportti englannin kielellä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Max ToikkaTutkijaVATT/Datahuone
Puh:+358 295 519 454max.toikka@vatt.fiHenna LaasonenJohtajaVATT / Datahuone
Puh:+358 295 519 504henna.laasonen@vatt.fiLiitteet
Datahuone on kansainvälisestikin ainutlaatuinen tietopohjaista päätöksentekoa edistävä yksikkö. Kolmivuotisen rahoituksen saanut Datahuone on VATT:n itsenäinen yksikkö, joka toimii kiinteässä yhteistyössä Taloustieteen keskus Helsinki GSE:n ja Tilastokeskuksen kanssa. Datahuoneen tavoitteena on tuottaa ajantasaisia rekisteritietoja hyödyntävää aikaisempaa tarkempaa ja nopeatempoisempaa analyysiä yhteiskunnallisten ja poliittisten ratkaisuiden vaikutuksista. Datahuoneen sivut löytyvät osoitteesta https://datahuonepilotti.fi/
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Datahuone
Datahuone suorista yritystuista: Yli miljardin euron tukijärjestelmä on pirstaleinen ja tukien vaikuttavuutta on hankala arvioida21.11.2024 01:00:00 EET | Tiedote
Suoria yritystukia maksettiin vuonna 2022 noin 20 000 yritykselle, selviää Datahuoneen tuoreesta yritystukiraportista. Datahuoneen laaja raportti käy läpi lähes kaikki vuonna 2022 maksetut, noin 1,37 miljardin euron yritystuet erityisesti siitä näkökulmasta, miten tuet kohdentuvat vientiyrityksille. ”Sirpaleisen tukijärjestelmän hallinnolliset kustannukset suhteessa mahdollisiin yhteiskunnallisiin hyötyihin voivat olla suuret”, toteaa Datahuoneen tutkija Max Toikka.
Datahuoneen verkkosivujen osoite vaihtuu – uudeksi osoitteeksi vattdatahuone.fi14.11.2024 13:34:08 EET | Uutinen
Datahuoneen verkkosivujen osoite on päivitetty vakinaistamisen myötä. Uusi domain heijastaa Datahuoneen siirtymää pilottihankkeesta vakinaiseksi toiminnaksi. Verkkosivujen vanha osoite ohjaa kävijät automattisesti Datahuoneen uuteen osoitteeseen.
Datahuone: Työperusteisesti Suomessa oleskelevien joukossa työttöminä myös erityisasiantuntijoita30.8.2024 01:00:00 EEST | Tiedote
Työperusteisesti Suomessa oleskelevien reilun 20 000 palkansaajan joukossa työsuhde loppuu vuosittain noin joka kymmenennellä. Työttömäksi työnhakijaksi rekisteröityminen on harvinaisempaa. “Työperusteisesti Suomessa olevien työttömyysjaksot kestivät usein kauemmin kuin kolme tai kuusi kuukautta”, kertoo erikoistutkija Juho Alasalmi Datahuoneelta.
Datahuone vakinaistetaan – rahoitus lisättiin valtiontalouden kehyksiin25.4.2024 15:55:22 EEST | Tiedote
Nopeatempoista data-analyysia päätöksenteon tueksi tuottavan Datahuoneen rahoitus on lisätty valtiontalouden kehyksiin vuosille 2025–2028. Asiasta päätti valtioneuvosto tänään. Alun perin Datahuone käynnistettiin vuonna 2023 kolmevuotisena pilottiprojektina. Käytännössä päätös tarkoittaa Datahuoneen toiminnan vakinaistamista.
Prosentti suomalaisista omistaa yli puolet yksityishenkilöiden metsien hiilivarastosta3.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Metsät ovat merkittäviä hiilinieluja. Lähes puolet Suomen kaikesta metsäpinta-alasta on yksityishenkilöiden omistuksessa, joten metsänomistajien päätökset ja niille luodut kannustimet ovat ilmastonmuutoksen hillinnässä keskeisiä. Datahuoneen tuore selvitys kartoittaa metsänomistuksen jakautumista Suomessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme