Lähisuhdeväkivalta ei näytä vähenevän Suomessa – väkivaltaa käyttävien auttaminen voisi olla ratkaisu
Väkivaltaa kokeneille tarjottavien palveluiden saatavuus on lisääntynyt. Tilastojen mukaan lähisuhdeväkivalta ei silti näytä vähentyvän. Suomessa tulisi panostaa väkivallan tekijöiden auttamiseen, jotta väkivalta voidaan saada loppumaan.
Ensi- ja turvakotien liitto auttaa myös väkivaltaa käyttäviä irtautumaan väkivallasta. Ammattiapu väkivaltaisen käyttäytymisen lopettamiseksi on tehokas keino ehkäistä väkivaltaa.
– Väkivalta ei lopu ilman tekijöiden auttamista. Väkivaltatyöhön tarvitaan lisää resursseja, jotta väkivaltaa kokeneiden auttamisen lisäksi voidaan auttaa tehokkaasti myös väkivaltaa käyttäneitä. Tekijätyöstä on hyviä tuloksia, mutta tarvitaan myös lisää tutkimusta, sanoo väkivaltatyön asiantuntija Jaana Autto.
Varhainen puuttuminen väkivallan käyttämiseen on ensisijaisen tärkeää. Mitä aiemmin väkivalta saadaan katkaistua, sen parempi se on kaikille osapuolille. Tekijän auttamisella on suuri merkitys myös ylisukupolvisten ketjujen katkaisemisessa. Väkivaltaiset käytösmallit periytyvät helposti, jos apua ei ole saatavilla kaikille väkivallan osapuolille.
– Tämänhetkinen epävarma ja vaikea taloustilanne lisää väkivaltaa perheissä. Tarvitaan lisää resursseja sekä ennaltaehkäisevään työhön että väkivallan katkaisemiseen. Nyt ongelmana on, ettei saatava apu ole tarpeeksi pitkäkestoista. Apuun täytyy myös usein hakeutua itse, mikä tarkoittaa, että oman käytöksen ongelmallisuus tulisi ensin havaita ja hyväksyä. Tarvittaisiin lisää yhteistyötä, jotta väkivalta otettaisiin matalalla kynnyksellä puheeksi esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Tällä hetkellä esimerkiksi Ensi- ja turvakotien liiton palveluissa apua hakenut väkivallan tekijä on nykyisellä rahoituksella oikeutettu vain viiteen tapaamiskertaan. Apua tulisi saada pitkäkestoisemmin, jotta pysyvä muutos on mahdollinen.
Kehitetty ja testattu Turvallisille raiteille-ohjelma on jo olemassa ja sen käyttämiseen kannattaa suunnata resursseja, jotta väkivalta saadaan vähenemään tai kokonaan loppumaan.
Suomi on Euroopan unionin perusoikeusviraston tutkimuksen mukaan EU:n toiseksi turvattomin maa naisille. Lähes joka toinen nainen Suomessa on kokenut parisuhdeväkivaltaa eikä merkkejä väkivallan vähenemisestä näy. Ensi- ja turvakotien liitossa autettiin viime vuonna entistä suurempaa määrää väkivaltaa kokeneita. Yli 11 000 autetusta suurin osa oli naisia.
Matkalla väkivallattomuuteen: Turvallisilla raiteilla –hankkeen päätösseminaari 27.9.
Turvallisille raiteille-hankkeessa (2020-2023) edistetään lähisuhdeväkivallan tekijöiden kanssa tehtävää työtä. Hankkeessa kehitetty väkivallan katkaisuohjelma on suunnattu lähisuhteessaan väkivaltaa käyttäneille tai väkivaltarikokseen syyllistyneille sekä omasta käyttäytymisestään huolestuneille henkilöille. Ohjelmassa kiinnitetään erityistä huomiota väkivallan uhrin, lasten ja läheisten palveluohjauksen sekä riskien arviointiin. Turvallisille raiteille-hankkeen on rahoittanut Oikeusministeriö.
Hankkeen päätösseminaari 27.9. tarjoaa ajankohtaista tietoa väkivaltaa käyttävien auttamisesta sekä Turvallisille raiteille -lähisuhdeväkivallan katkaisuohjelman menetelmistä ja siihen liittyvästä tutkimuksesta.
Lisätiedot:
Jaana Autto, väkivaltatyön asiantuntija, Ensi- ja turvakotien liitto
050 303 5132
jaana.autto@etkl.fi
Senni Puustinen, viestinnän asiantuntija, Ensi- ja turvakotien liitto
050 5568516
senni.puustinen@etkl.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto
Kysely: Suomalaiset uskovat alkoholin kotiinkuljetuksen uhkaavan lasten ja perheiden hyvinvointia25.3.2025 11:31:44 EET | Tiedote
A-klinikkasäätiön, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ja Ensi- ja turvakotien liiton tuore kysely osoittaa, että suomalaiset kokevat alkoholin kotiinkuljetuksen uhkaavan perheiden ja lasten hyvinvointia. Valtaosalle suomalaisista (77 %) yleisin alkoholin käyttöympäristö on koti. Entistä väkevämmän alkoholin myynti päivittäistavarakaupoissa, kioskeilla ja huoltamoilla sekä mahdollinen kotiinkuljetuksen salliminen altistavat lapsia ja nuoria alkoholin haitoille ja markkinoinnille.
Järjestöt eduskunnassa: Suurin osa suomalaisista vastustaa alkoholin saatavuuden kasvattamista21.3.2025 14:15:25 EET | Kutsu
Järjestöt haluavat kiinnittää huomiota alkoholin kotiinkuljetuksen aiheuttamiin haittoihin lapsiperheissä. Tiistaina 25.3. klo 11 luovutetaan eduskunnan varapuhemies, kansanedustaja Tarja Filatoville (sdp) vetoomus, jossa vaaditaan lapsen oikeuksien ja kansanterveyden asettamista etusijalle. Vetoomuksen on allekirjoittanut jo yli 14 000 suomalaista.
Lähisuhdeväkivaltaan haetaan apua ennätyksellisen paljon5.3.2025 08:11:44 EET | Tiedote
Lähisuhdeväkivaltaan apua hakevien määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosien aikana. Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten väkivaltatyön palveluihin hakeutui viime vuonna yli 12 700 henkilöä, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Määrä on tällä hetkellä niin suuri, että kaikki eivät saa tarvitsemaansa apua.
Uusi ohjelma puuttuu nuorten miesten väkivaltaisuuteen25.11.2024 08:50:30 EET | Tiedote
Uusi ohjelma auttaa nuoria miehiä lopettamaan väkivallan käyttämisen. Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ei saada loppumaan ilman väkivallan tekijöiden auttamista.
Nepsy-piirteet haastavat vauvan vanhempia15.11.2024 11:17:51 EET | Tiedote
Vauva-arkea ja vanhemmuutta voivat haastaa pulmat sosiaalisissa suhteissa, vaikeudet toiminnanohjauksessa, keskittymisessä tai tarkkaavaisuudessa sekä tunteiden säätelyssä. Nepsy-oireet, kuten ADHD ja autismikirjon piirteet, voivat vaikuttaa jaksamiseen, rutiinien luomiseen ja tunneyhteyden rakentamiseen vauvan kanssa. Neurologista monimuotoisuutta tunnistetaan yhä paremmin ja on tärkeää, että vauvan vanhemmat saavat tukea selviytyäkseen vauva-ajasta. Vauvafoorumi kokoaa vauvaperheitä kohtaavia ammattilaisia Jyväskylään 20.-21.11. syventämään ymmärrystä teemasta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme