Tekojen aika, kansa haluaa puurakentamista
Suomen talouden näkymät ovat vakavat, mutta myös mahdollisuuksia on paljon, mikäli päättäjät ovat hereillä ja tekevät aktiivisesti toimia. Suomen Omakotiliitto, RASI, Sahateollisuus, Hirsitaloteollisuus ja Pientaloteollisuus järjestivät 27. syyskuuta tilaisuuden päättäjille, jossa käsiteltiin ihmislähtöistä ja ilmastoystävällistä asuntopolitiikkaa ja ratkaisuja sen edistämiseen.
Tilaisuuden järjestäneiden etujärjestöjen mielestä tavoitteena tulee olla, että koko Suomessa voi asua mahdollisimman hyvin omia toiveita vastaavassa kodissa, kuten hallitusohjelmassakin todetaan. Ja monesti tämä koti on pientalo. Suurin osa suomalaisista haluaa asua pientaloissa, vaikka niiden rakennusmäärät ovat alle kolmannes uusista kodeista.
Pientalorakentamisen mahdollistaminen on järjestöjen mielestä myös yksinkertainen tapa lisätä puun käyttöä rakentamisessa. Jopa 90 prosenttia pientaloista rakennetaan nykyisin puusta.
Seuraavaksi päätöksentekijöiden tulisi keskittyä seuraaviin osa-alueisiin, jotta ihmislähtöisen ja ilmastoystävällisen asunto- ja rakentamispolitiikka toteutuisi aiempaakin paremmin.
Ensimmäiseksi, päätöksenteossa tulee huomioida ja arvioida aktiivisesti se, että niin kansalaisilla kuin yrityksilläkään kustannukset eivät karkaa käsistä. Järkevä kustannustaso mahdollistaa pientaloasumisen ja yritysten kilpailukyvyn sekä kansallisesti että kansainvälisesti.
Toiseksi haluamme kannustaa kuntasektoria entistä johdonmukaisempaan ja vaikuttavampaan työhön pientaloasumisen ja -rakentamisen puolesta. Tonttitarjontaa lisäämällä ja lupakäytäntöjä sujuvoittamalla kustannustehokas pientalorakentaminen saadaan parempaan vauhtiin.
Kolmanneksi hallitusohjelmassa luvattiin uudistaa rakentamisen sääntelyä puurakentamisen vauhdittamiseksi. Tämä tavoite tulee nostaa yhdeksi hallituksen kärkihankkeista ja viedä sääntelyn kehitystä mahdollisimman ripeästi tähän suuntaan.
Neljänneksi hallitusohjelmassa luvattiin myös lisätä TKI-rahoitusta puurakentamiseen. Taloudelliset kannustimet ovat aiemmin olleet vaatimattomia ja siten puurakentamisen edistämiseen tulee ohjata aiempaa huomattavasti enemmän rahoitusta.
Pientalojen rakentaminen ja niissä asuminen on suuri mahdollisuus niin hyvinvoinnin, ilmaston kuin kansantaloudenkin kannalta. Päätöksentekijöillä on nyt paikka edistää suotuisaa kehitystä edellä mainittujen ohjenuorien avulla. Päätösten aika on nyt, koska tällä hetkellä sekä rakennusalalla että sahateollisuudessa ovat erittäin haastavat ajat käsillä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marju Silander, Suomen Omakotiliitto ry marju.silander@omakotiliitto.fi puh. 045 7200626
Minna Liuksiala, RASI ry minna.liuksiala@rasi.net puh. 050 3834465
Tino Aalto, Sahateollisuus ry tino.aalto@sahateollisuus.com puh. 050 574 8713
Seppo Romppainen, Hirsitaloteollisuus ry info@hirsikoti.fi puh. 050 3765901
Kimmo Rautiainen, Pientaloteollisuus PTT ry kimmo.rautiainen@rt.fi puh. 0400 381444
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Omakotiliitto on Suomessa alan ainoa valtakunnallinen pientalo- ja vapaa-ajan asukkaiden edunvalvonta- ja palvelujärjestö, joka edistää pientalovaltaista elämänmuotoa. Olemme yleishyödyllinen ja poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, ja meillä on noin 230 jäsenyhdistystä, joissa yhteensä yli 70 000 henkilöjäsentä (kotitaloutta). Suomessa on noin 1,2 miljoonaa pientaloa, joissa asuu lähes 2,7 miljoonaa ihmistä, ja noin 0,5 miljoonaa vapaa-ajan asuntoa, joita käyttää noin 2,4–2,9 miljoonaa mökkiläistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Omakotiliitto ry
Vuoden omakotiasukas Rauni Mononen haluaa lisätä yhteisöllisyyttä17.10.2024 12:00:00 EEST | Tiedote
Suomen Omakotiliitto on valinnut vuoden omakotiasukkaaksi Rauni Monosen Vantaalta Vapaalasta. Hän on lisännyt yhteisöllisyyttä alueella järjestämällä aktiivisesti tapahtumia ja tehnyt arvokasta vapaaehtoistyötä toimimalla Vapaalan omakotiyhdistyksen hallituksessa neljätoista vuotta.
Mökin sijainnilla vaikutusta maksuihin5.6.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Millaisia kustannuksia mökkeily tuo mukanaan kiinteistöveron, sähkön ja jätemaksujen osalta? Tätä tarkasteltiin Omakotiliiton selvityksessä. Kalleimmalla mökkipaikkakunnalla mökkeilevä joutuu maksamaan jopa kaksinkertaisia kunta- ja aluekohtaisia maksuja verrattuna edullisimpaan kuntaan, joten ei ole samantekevää, missä kunnassa oma mökki sijaitsee.
Kuopio ja Tuusula vuoden pientalomyönteisimmät kunnat14.5.2024 13:30:00 EEST | Tiedote
Tämän vuoden pientalomyönteisimmiksi kunniksi on valittu Kuopio ja Tuusula. Molemmissa kunnissa pientaloja rakennetaan runsaasti ja yhteistyöhön kuntalaisten kanssa panostetaan, kiittävät tunnustuksen jakaneet Omakotiliitto, Hirsitaloteollisuus ja Pientaloteollisuus.
Sähkön siirtomaksussa lähes kymmenkertaisia eroja yhtiöiden välillä8.5.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Omakotiliiton vertailussa käy ilmi, että sähkön siirtoyhtiöiden hinnoittelussa on lähes kymmenkertaisia eroja. Siirron perusmaksu on edullisimmillaan 4,70 euroa ja kalleimmillaan 40,66 euroa kuukaudessa.
Asumiskustannusten nousu puhutti pientalo- ja vapaa-ajan asukkaita27.4.2024 15:10:00 EEST | Tiedote
Viiden viime vuoden aikana tyypillisen omakotitalon asumiskustannukset ovat nousseet yli 50 prosenttia. Hallituksen tuoreet päätökset eivät tuo helpotusta kustannusten nousuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme