Caruna päivitti vanhan sähköaseman uuteen Espoossa – iso osa purkumateriaalista kierrätetään sellaisenaan, materiaalina tai energiana
Nuijalassa sijaitsevan 70-luvun puolivälissä rakennetun sähköaseman tekninen käyttöikä tuli päätökseensä ja tilalle rakennettiin uusi, tehokkaampi sähköasema. Vanhan laitoksen purkutyö on käynnistynyt, ja purkumateriaalit päätyvät muun muassa energiantuotantoon ja maanrakennukseen.

Nuijalan vanha sähköasema on aikoinaan rakennettu heinäpellolle. Koska sähköasemien tekninen elinikä on noin 40–50 vuotta, iän tullessa vastaan sähköasemat on päivitettävä uuteen, jotta sähkönjakelun luotettavuus ei kärsi. Verkon kuormituksen kasvu Espoossa edellytti laajempaan kytkinlaitokseen investoimista.
”Korvaava sähköasema rakennettiin parinsadan metrin päähän vanhasta. Uusi sisäkytkinlaitos vie tilaa noin kymmenesosan vanhasta laitoksesta, vaikka se onkin sähköteknisesti isompi kuin vanha. Tilankäyttö on siis aiempaa tehokkaampaa”, kertoo Carunan projektipäällikkö Arto Hyytiäinen.
Vanhalla tontilla riittää purettavaa, sillä kyseessä on noin hehtaarin kokoinen alue. Osa laitteista on yhä toimivia, ja esimerkiksi vanhan sähköaseman muuntajat ovat jo käytössä Carunan muilla sähköasemilla.
”Muuntajien lisäksi olemme poistaneet tärkeitä komponentteja, jotka ovat nyt varalaitteina. Jos jotain rikkoutuu, niin meillä on sitten valmiina tämänkin ikäluokan laitteita, joita voimme asentaa tilalle. Se on tärkeä osa varautumistamme”, Hyytiäinen korostaa.
Vanhoista sähköasemista saadaan jopa arvokkaita metalleja
Purkutyöt lähtivät liikkeelle syyskuun alussa haitta-ainepurkutöillä. 70-luvun rakennuksissa on lattialaattoja, joiden alla on liimapinta ja asbestia sisältäviä osioita. Hiljalleen tehtävien haitta-ainapurkutöiden jälkeen käytännössä kaikki puretaan maan tasalle.
”Meidän ja urakoitsijan yhteisen purkusuunnitelman keskiössä on jätteiden lajittelu. Pyrimme korostamaan sitä, että toisen jäte on toisen aarre. Alustavan arvion mukaan alueelta puretaan noin miljoonan kilon edestä materiaalia, kun betonitkin lasketaan mukaan”, Hyytiäinen kertoo.
Betonia voidaan hyödyntää murskeena maanrakennuksessa, palavaa materiaalia polttoaineena energiantuotannossa ja metallit raaka-aineena. Mukana on muun muassa kuparia ja alumiinia, joista alumiini on toimialalla yleisempää.
”Aktiiviset purkutyöt kestävät noin kahden kuukauden ajan. Tavoitteena on, että purkutyöt ovat valmiita tämän vuoden loppuun mennessä. Tilalle ei sentään tule vanhaa heinäpeltoa, mutta talven jälkeen alue vielä nurmetetaan viimeistelytyönä”, Hyytiäinen toteaa.
Viimeistelytöiden jälkeen nurmetettu alue on osa vihreää käytävää, jossa kulkee myös Carunan verkkojohtoja.
Yhteyshenkilöt
Carunan mediapuhelinCarunan mediapuhelinCarunan viestintä ja markkinointi
Vastaamme mielellämme mediakyselyihin sähköpostitse caruna.info@caruna.fi. Mediapuhelin palvelee kiireellisissä pyynnöissä arkisin klo 9-15.
Kuvat

Caruna lyhyesti
Caruna on suomalainen sähköverkkoyhtiö. Turvaamme luotettavan sähkönjakelun asiakkaille – myös sähkönkulutuksen kasvaessa ja siirtyessämme fossiilisesta uusiutuvaan energiaan.
Investoimalla sähköverkkoon varmistamme, että asiakkaamme voivat käyttää kotimaista, uusiutuvaa energiaa sekä toimia sähkön pientuottajina. Tuomme sähkön yli 720 000 asiakkaallemme Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Koillismaalla vastaten 20 % Suomen sähkönjakelusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Caruna Networks Oy
Caruna toimittaa sähköliittymän atNorthin datakeskukseen Espoossa14.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Caruna ja atNorth ovat sopineet sähköliittymän laajennuksesta atNorthin datakeskukseen Espoon Sinimäessä. Datakeskuksen rakentaminen työllistää tällä hetkellä noin 200 henkilöä, ja sähköliittymä mahdollistaa datakeskuksen laajentamisen. atNorthin investoinnin kokonaisarvo Espoossa tulee olemaan 400–500 miljoonaa euroa, kun datakeskus on täysin valmis.
Carunan ja Vaisalan yhteistyö: Ensimmäinen langaton sääasema asennettu sähköverkkoon Espoossa10.4.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Vaisalan valmistama langaton sääasema on asennettu Carunan 110 kilovoltin suurjännitelinjan pylvääseen Espoossa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Vaisalan IoT-sääasema on asennettu sähköverkkoon. Caruna voi hyödyntää sääaseman dataa sähköverkon kuormituskapasiteetin arviointiin, ja siitä saadaan dataa esimerkiksi myös myrskyjen seurantaan.
Sähköverkon automaatiojärjestelmä lyhentää sähkökatkojen kestoa3.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Sähkönjakeluyhtiö Caruna pilotoi kaksi vuotta sitten sähköverkon valvontajärjestelmää, joka paikantaa ja erottaa vian sekä palauttaa sähköt automaattisesti vian ulkopuolella oleville asiakkaille. Automaatiota kokeiltiin Carunan toimialueen 12 kunnassa ja näiden 12 sähköasemalla. Pilotista saatiin hyviä kokemuksia, ja automaatio on otettu käyttöön 28 sähköasemalle.
Liikenteen sähköistyminen etenee – raskas liikenne sähköistyy vauhdilla13.3.2025 08:00:00 EET | Artikkeli
Liikenteen sähköistyminen on yksi merkittävimmistä muutoksista, joka vaikuttaa sekä ympäristöön että yhteiskuntaan. Vuonna 2024 Carunan verkkoalueelle otettiin käyttöön 17 000 uutta ladattavaa autoa, mikä nosti ladattavien autojen kokonaismäärän 74 000:een. Myös raide- ja logistiikkaliikenne, julkinen liikenne sekä veneily ja lauttaliikenne ovat sähköistymässä, mikä tarkoittaa lisääntyvää sähkön kulutusta ja latausinfran rakentamista.
Voiko verkon kuormitusta lisätä: Tulokset pilottikokeilusta Espoossa10.3.2025 10:55:55 EET | Artikkeli
Puhtaan siirtymän kiihtyessä on tärkeää mahdollistaa investoinnit sähköverkkoon, mutta myös kehittää ja tutkia erilaisia teknologioita, joilla voidaan mahdollistaa esimerkiksi nykyistä älykkäämpiä tapoja hyödyntää jo olemassa olevaa sähköverkkoa. Caruna aloitti kaksi vuotta sitten pilotin Espoon 110 kilovoltin sähköverkossa, jossa testataan voiko verkossa siirtää enemmän tehoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme