Valtaosa suomalaisista toivottaa lyhytaikaiset vuokralaiset tervetulleiksi omaan naapuriin – lainsäädännössä selkiytettävää
Suomalaiset suhtautuvat asuntojen lyhytaikaiseen vuokraukseen positiivisesti, selviää tuoreesta kansalaiskyselystä. 53 % kyselyn vastaajista ilmoittaa hyväksyvänsä, että omassa taloyhtiössä tai naapurissa on asuntoja lyhytaikaisessa vuokrauksessa, kun vain 33 % vastaajista vastustaa tätä. Hallitusohjelman mukaan vaalikaudella varmistetaan lyhytaikaisen vuokraustoiminnan edellytykset. Suomen Vuokranantajat ry:n lakiasiainjohtajan Tarik Ahsanullahin mukaan tavoitteeseen pääseminen edellyttää uutta lainsäädäntöä.

”Lyhytaikainen vuokraustoiminta esimerkiksi Airbnb:n kautta on puhuttanut alkusyksystä. Keskustelussa tulisi lähteä liikkeelle asumisen monimuotoisista tarpeista. Keikkatyöt, putkiremontit, opiskelijoiden työharjoittelut ja avioerot ovat kaikki lisääntyneet. Nämä ovat vain joitain esimerkkejä tilanteista, jolloin ihminen tarvitsee joustavaa lyhytaikaista asumista. Hotelli ei useinkaan ole tällaisiin tilanteisiin realistinen korvaava vaihtoehto. Yksipuolinen keskustelu salahotelleista polttariporukoiden bilekämppinä on kaukana lyhytvuokrauksen todellisesta arjesta ja tarpeista”, kertoo Suomen Vuokranantajat ry:n lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah.
Suomen Vuokranantajat toteutti syyskuun lopussa Kantarin kautta kansalaiskyselyn, johon vastasi tuhat suomalaista. Vastaajilta kysyttiin, sopiiko heille, että heidän taloyhtiössään tai naapurissa on asuntoja lyhytaikaisessa vuokrauksessa. 53 prosenttia oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä väittämän kanssa. Vain 13 prosenttia ilmoitti olevansa täysin eri mieltä, ja 20 prosenttia jokseenkin eri mieltä. Alle 30-vuotiaista jopa neljä viidestä suhtautuu lyhytaikaiseen vuokraukseen myönteisesti.
”Uskon, että vastustajien joukossa yksi keskeinen tekijä on pelko asumishäiriöistä, kuten metelöinnistä tai roskaamisesta. On täysin selvää, ettei lyhytvuokrauksesta saa aiheutua muille asukkaille sen enempää häiriöitä kuin mitä normaalista kerrostaloasumisestakin aiheutuu. Olemmekin esittäneet myös taloyhtiöille nykyistä parempaa mahdollisuutta puuttua toiminnasta mahdollisesti aiheutuviin häiriöihin”, Ahsanullah valaisee.
Suomen Vuokranantajien mukaan lyhytaikainen vuokraustoiminta tulisi lähtökohtaisesti sallia aina silloin, kun kyseessä ei ole ammattimainen toiminta. Olennaisiin häiriöihin puuttumiseksi taloyhtiöt voisivat yhtiökokouksessaan määräenemmistöpäätöksellä kieltää toiminnan määräajaksi, Vuokranantajat ehdottaa.
Vähintään neljän viikon vuokraus määriteltävä aina asumiseksi
”Hallitusohjelman hyvää kirjausta lyhytaikaisen vuokraustoiminnan edellytysten varmistamisesta tulee edistää määrätietoisesti lainsäädännöllä. Olemme Vuokranantajilla laatineet oman ehdotuksen kirjauksen toteuttamiseksi. Aivan ensimmäiseksi tulisi määritellä mitä tarkoitetaan lyhytaikaisella vuokrauksella”, Ahsanullah toteaa.
Suomen Vuokranantajien mukaan yli 28 vuorokautta kestävä asuminen asuinhuoneistossa tulisi määritellä aina automaattisesti sallituksi ja tavanomaiseksi asuinkäytöksi.
”Tällä hetkellä laista tai oikeuskäytännöstä ei ole muodostunut selkeää rajanvetoa asumisen ja majoittumisen välille, joten rajanvetoa tehdään useissa käynnissä olevissa oikeusprosesseissa ympäri maan. Nykyisin vuokralaisen ja vuokranantajan uhkana on, että mikä tahansa alle kolmen kuukauden asuminen saatetaan tulkita kielletyksi salahotelliksi. Tilanne on absurdi. Yli neljä viikon pituinen kalustetun asunnon vuokraus ei voi missään nimessä olla enää verrattavissa hotellitoimintaan. Lyhytaikaisen vuokraustoiminnan säännöistä voidaan keskustella tarkemmin, kun lyhytaikaisuus on ensin määritelty”, Ahsanullah linjaa.
Lisätiedot:
Tarik Ahsanullah
lakiasiainjohtaja, Suomen Vuokranantajat ry
045 114 3854 / tarik.ahsanullah@vuokranantajat.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tarik AhsanullahLakiasiainjohtaja, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:045 1143 854tarik.ahsanullah@vuokranantajat.fiLiitteet
Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 30 000 vuokranantajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Vuokrien nousuvauhti hidastui lähes kaikkialla, ja Espoossa sekä Vantaalla vuokrat jopa laskivat – ”pääkaupunkiseudulla ei näy merkkejä vuokra-asuntopulasta edes kiikareilla”17.4.2025 09:30:54 EEST | Tiedote
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2025 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 0,9 prosenttia vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla vuokrien nousu lähes pysähtyi – vuosimuutos oli vain 0,1 prosenttia. Muualla Suomessa vuokrat nousivat selvästi enemmän, 1,4 prosenttia, mutta myös siellä kasvu on hidastunut. Vuokrakehitys on hidastunut selvästi ja yhä useammalla alueella nähtiin laskevia vuokria. Vuokrakehityksen kärjessä jatkavat Rovaniemi, Oulu ja Tampere, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.
Suomen Vuokranantajien barometri: Asuntosijoittajien ostoaikeet kääntyivät hienoiseen laskuun, taloussuhdanteen heikkeneminen kasvava riski15.4.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet ovat olleet maltillisessa nousussa viimeiset yli puolitoista vuotta, mutta kääntyivät nyt hienoiseen laskuun. Tulonhankkimislainan saanti asuntosijoitustoimintaan on vaikeutunut selvästi: näin kokee jopa 40 prosenttia lainaa hakeneista, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi yli 2000 asuntosijoittajaa.
Ihmetyttääkö taloyhtiön touhu? Käytä kyselyoikeuttasi kevään yhtiökokouksessa3.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Taloyhtiöiden yhtiökokouskausi on käynnistynyt. Suomen Vuokranantajien juristi Saara Penttilä kertoo, miksi jokaisen osakkaan kannattaa osallistua taloyhtiön yhtiökokoukseen myös kevätauringon paistaessa ja mihin asioihin siellä on hyvä kiinnittää huomiota. Myös vuokranantajaosakkaan kannattaa olla yhtiökokouksessa tarkkana, sillä kokouksen päätöksillä voi olla vaikutusta asuntosijoittajan verotukseen.
Työryhmän esitys pienriitamenettelystä pannukakku – häätöjen kustannukset kaatuisivat jatkossa muiden vuokralaisten niskaan26.3.2025 14:48:37 EET | Tiedote
Oikeusministeriö on tänään 26.3.2025 julkaissut työryhmän ehdotuksen uudeksi pienten riita-asioiden menettelyksi. Kyseessä olisi käräjäoikeudessa sovellettava uusi oikeudenkäyntimenettely, joka koskisi aluksi vain vuokrasuhteeseen liittyviä oikeudenkäyntejä.
Vuokranantaja: varmista, että ehdit hyödyntää verovähennykset - tänä vuonna aikaa aiempaa vähemmän13.3.2025 08:15:00 EET | Tiedote
Esitäytetyt veroilmoitukset toimitetaan palkansaajille OmaVeroon maalis-huhtikuun aikana. Tänä vuonna aikaa ilmoituksen tarkistamiseen ja täyttämiseen on aiempaa vähemmän, sillä kaikkien tulee palauttaa veroilmoitus jo huhtikuun aikana. Vuokranantajien kannattaakin kerätä hyvissä ajoin kaikki tarvittava materiaali talteen. Asuntosijoittajan yleisimmät vähennykset aiheutuvat taloyhtiölle maksettavista vastikkeista, kaluste- ja kodinkonehankinnoista, huoneistossa suoritetuista remonteista sekä matkakuluista, Suomen Vuokranantajat kertoo.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme