ELY-keskukset

Valkoposkihanhia vielä paljon Suomessa

Jaa

Viikon aikana muuttoa tekevät valkoposkihanhet ovat levittäytyneet Etelä-, Kaakkois- ja Itä-Suomen pelloille. Suurin osa arktisilla alueilla pesivistä valkoposkihanhista on edelleen Suomessa. Hanhien odotetaan jatkavan matkaansa Länsi-Eurooppaan viikonloppuna.

Valkoposkihanhia 6.10.2023 Rääkkylän Oravilahdella. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Valkoposkihanhia 6.10.2023 Rääkkylän Oravilahdella. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Viime viikon maanantaina 2.10.2023 Itä-Suomessa tapahtuneen huippumuuton valkoposkihanhista suurin osa jäikin Suomeen. Viikon aikana hanhien vaiheittainen siirtyminen on jatkunut ja voimistui sunnuntain 8.10. myötätuulen myötä. Tämän jäljiltä suurin osa arktisesta valkoposkihanhikannasta on levittäytynyt Etelä-, Kaakkois- ja Itä-Suomeen. Osa hanhista on jo Länsi-Euroopassa.

Arkiviikon suurin muutto koettiin BirdLife Suomen Tiira-lintutietopalvelun mukaan Savonlinnan Puruvedellä torstaina 5.10., jolloin laskettiin 49 000 valkoposkihanhea ja määrittämätöntä hanhea. Seuraava kova muutto oli sunnuntaina 8.10. voimakkaalla koillis- ja pohjoistuulella, jota ryyditti lumisade Pohjois-Karjalassa. Tällöin esimerkiksi Kiteen Kesälahdella ynnäiltiin 115 000 muuttavaa valkoposkihanhea ja määrittämätöntä hanhea, joista jälkimmäisistä iso osa oli tundrahanhia. Suuria muuttajamääriä laskettiin Pohjois-Karjalan lisäksi Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa ja Kymenlaaksossa.

Jakson aikana paikallisia valkoposkihanhia arvioitiin olevan 50 000 tai enemmän Tohmajärven Valkeasuolla, Iitin Sääskjärvellä, Orimattilan Kurunkulmassa-Ruhassa sekä Pukkilan Kanteleella. Viikolla Pohjois-Karjalassa laskettiin yhteensä yli 500 000 paikallista valkoposkihanhea, mutta nyt määrät siellä ovat osittain lumisilla pelloilla vähintään puolittuneet ja painopiste siirtynyt Päijät-Hämeen, Itä-Uudenmaan ja Kymenlaakson peltoalueille.

Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen GPS-lähettimillä varustetuista hanhista sijaitsi viikonloppuna Etelä-Savossa viisi, Etelä-Karjalassa kaksi ja Pohjois-Karjalassa neljä yksilöä. Tiistaiaamuna 27 toimivasta GPS-valkoposkihanhesta kuusi oli Saksassa, Tanskassa ja Ruotsissa, seitsemän Päijät-Hämeen, Itä-Uudenmaan ja Kymenlaakson alueella, viisi Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa, neljä Pohjois-Karjalassa. Viisi hanhea näytti olevan Venäjällä, mutta nämä saattoivat olla jo liikkuneet osittain tai kaikki jo Suomen mobiiliverkon alueelle.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Jarmo Koistisen ennustus tulevalle viikolle:

"Edeltävä viikko oli sään puolesta useana päivänä hanhimuutolle ihanteellinen. Sunnuntain hyvin kovassa pohjoistuulessa niitä muutti paljon Itä-Suomen yli jopa yli kilometrin korkeudessa.

Tulevalla viikolla sää on kuin vuoristorata hanhimuutolle. Tiedotteen ilmestyessä tiistaina on vielä pakkasaamu ja hyvä muuttosää, mutta sitten tulee kolmen päivän lauha ja voimakas eteläinen-lounainen tuuli, mikä pitää hanhet paikoillaan. Vasta viikonloppuna tuuli kääntyy lännen ja luoteen välille ja sen jälkeen taas jopa pohjoiseen, jolloin valtaosa lopuistakin hanhista lähtee Suomesta, ja päämuutto on ohi."

Arktisesta valkoposkihanhikannasta valtaosa on edelleen maassamme, mutta painopiste on nyt siirtynyt lounaaseen. Linnut pakkautunevat viikolla pikkuhiljaa Etelä-Suomen peltoalueille ennen viimeistä isoa muuttoa. Tämän jälkeenkin pieni osa hanhista jäänee Suomeen kuun loppuun saakka.

Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja BirdLife Suomi seuraavat valkoposkihanhien muuttoa

Edellisvuosien tapaan BirdLife Suomi ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus seuraavat valkoposkihanhen muuton etenemistä pesimäalueilta Suomeen ja siitä eteenpäin talvehtimisalueille. Suurena apuna seurannassa ovat Tiira-lintutietopalvelun ja Ilmatieteen laitoksen muuttosääennusteiden lisäksi Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen GPS-lähetinhanhien paikannuspalvelut. Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusta rahoittaa ympäristöministeriö.

Lähteet ja linkkejä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mika Pirinen
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 026 214

Jari Kontiokorpi
suunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 050 312 8596

Kuvat

Valkoposkihanhia 6.10.2023 Rääkkylän Oravilahdella. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Valkoposkihanhia 6.10.2023 Rääkkylän Oravilahdella. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Lataa
Valkoposkihanhia Kiteen Rannanpohjukassa 6.10.2023. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Valkoposkihanhia Kiteen Rannanpohjukassa 6.10.2023. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

p. 0295 026 000
https://www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun tienpidon ja liikenteen katsaus kertoo keskeiset tämän vuoden tienpitotoimet10.4.2025 10:41:42 EEST | Tiedote

Juuri julkaistussa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen katsauksessa esitellään Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueen keskeiset tienpitotoimet vuodelle 2025. Katsauksessa esitellään myös yleiskuva ELY-keskuksen järjestämästä joukkoliikenteestä, luodaan katsaus liikennejärjestelmäsuunnitteluun ja liikenneturvallisuustyöhön sekä esitellään keskeisiä suunnitteluhankkeita.

Regionala LUMO-program som hjälp för att bekämpa förlusten av biologisk mångfald9.4.2025 08:30:00 EEST | Pressmeddelande

Utformningen av de regionala LUMO-programmen har med finansiering från Priodiversity LIFE-projektet påbörjats i sju landskap: Södra Karelen, Kymmenedalen, Norra Österbotten, Norra Savolax, Satakunta, Egentliga Finland och Birkaland. LUMO-programmens mål är att stoppa minskningen av den biologiska mångfalden och vända utvecklingen i en positiv riktning på landskapsnivå. Programmen utarbetas under de kommande tre åren i samarbete med centrala intressegrupper i landskapen, och med beaktande av landskapens särdrag.

Maakunnalliset LUMO-ohjelmat avuksi luontokadon torjumiseen9.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote

Maakunnallisten LUMO-ohjelmien laadinta on alkanut Priodiversity LIFE -hankkeen rahoituksen turvin seitsemässä maakunnassa: Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Satakunta, Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa. LUMO-ohjelmien tavoite on luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttäminen ja kehityssuunnan kääntäminen positiiviseksi maakunnan tasolla. Ohjelmia laaditaan kolmen seuraavan vuoden aikana yhteistyössä maakuntien keskeisten sidosryhmien kanssa, maakuntien erityispiirteet huomioiden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye