Uusi talviaikaisen kasvipeitteisyyden kohdentamisaineisto testausvaiheessa
Suomen ympäristökeskus ja Varsinais-Suomen ELY-keskus tuottavat Saaristomeri-ohjelman puitteissa uuden talviaikaisen kasvipeitteisyyden kohdentamisaineiston. Aineiston laadinnassa on hyödynnetty taustalla Ruokaviraston VIPU-palvelussa käytössä olevan suojavyöhykkeiden kohdentamisaineiston periaatteita.

Uuden kartta-aineiston avulla pyritään ohjaamaan talviaikaista kasvipeitteisyyttä, eli erilaisia nurmia, viljan sänkeä ja syysviljaa vesiensuojelun kannalta keskeisimmille alueille. Kasvipeitteisyyttä on Saaristomeren valuma-alueella runsaasti, mutta sen kohdentumista ja laatua on tarpeen vielä parantaa. Talviaikaisella kasvipeitteellä ja sen tehokkaalla kohdentamisella voidaan muun muassa edistää vesien pidättämistä ja vähentää vesistökuormitusta. Tämä on erityisen tärkeää nyt, kun pakkastalvet ovat vähentyneet ja talvitulvat lisääntyneet.
Ennen valtakunnallisten aineistojen laatimista aineistoa ja käytettyjä kriteereitä testataan kolmella päävesistöalueella. Testikartat on laadittu Aurajoen, Paimionjoen ja Karjaanjoen valuma-alueille. Kasvipeitteisyyssuositus on määritetty peltolohkokohtaisesti hyödyntäen lähtöaineistoina Suomen ympäristökeskuksen, ELY-keskusten, Luonnonvarakeskuksen, Maanmittauslaitoksen ja Ruokaviraston tuottamia paikkatietoaineistoja.
Luonnoskartoilla peltolohkolle suositellaan talviaikaista kasvipeitettä, mikäli vähintään yksi seuraavista kriteereistä täyttyy:
- Peltolohkon etäisyys vesistöistä alle 10 m
- Peltolohkon etäisyys hyvää heikommassa tilassa olevista vesistöistä alle 50 m
- Peltolohkon korkea potentiaalinen eroosio (eroosioherkimmät 20 % pelloista vesistöalueittain)
- Peltolohkon etäisyys pohjavesialueista alle 50 m
- Peltolohkon etäisyys Natura-alueista alle 50 m
- Peltolohkon etäisyys tulvaherkistä alueista alle 50 m
Testikarttoihin pääsee tutustumaan 1.4. – 15.5.2025 välisenä aikana:
Talviaikainen kasvipeitteisyys (vesi.fi)
Palautetta pyydetään erityisesti näiden valuma-alueiden viljelijöiltä ja muilta toimijoita. Paikkatietoaineiston laadinnan kannalta tärkeintä on ottaa kantaa, miten käytettyjen aineistojen avulla on onnistuttu tunnistamaan vesiensuojelun kannalta keskeisimmät peltolohkot. Palautteessa voi myös tuoda esille peltojen ominaispiirteitä tai aineistoja, jotka tulisi huomioida kohdentamisessa. Lisäksi voi nostaa esimerkkejä peltolohkoista, joille paikallistuntemukseen perustuen priorisoisi / ei priorisoisi talviaikaisen kasvipeitteen kohdennusta. Tuotetusta kohdentamisaineistosta ja sen tulevasta hyödyntämisestä voi esittää myös muita huomioita.
Palautteen voi antaa osoitteessa:
Talviaikaisen kasvipeitteisyyden kohdentamisaineiston palautekysely (webropolsurveys.com)
Lopullinen valtakunnallinen aineisto valmistuu 31.7.2025 mennessä, jonka jälkeen sitä hyödynnetään neuvontamateriaalina.
Lisätietoja:
Mikko Jaakkola, 0295 022 870, mikko.j.jaakkola@ely-keskus.fi
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Maiju Narikka, 0295 251123, maiju.narikka@syke.fi
Kartan sisältö ja kohdentamisen kriteerit
Suomen ympäristökeskus
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Varsinais-Suomen ELY-keskus teki päätöksen Porin raatihuoneen suojelemisesta (Satakunta, Varsinais-Suomi)17.4.2025 08:58:22 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskus on suojellut Porin raatihuoneen piha-alueineen. Raatihuone on valtakunnallisesti arvokas kohde ja se sijaitsee myös muinaisjäännösalueella.
Valkoposkihanhien kevätmuutto on alkanut16.4.2025 14:18:44 EEST | Tiedote
Valkoposkihanhien kevätmuutto on alkanut keskimääräistä aikaisemmin. Ensimmäiset kaksi valkoposkihanhea havaittiin perjantaina 7.3. Turun Ruissalossa. Kuluvan jakson suurin muuttoaalto koettiin sunnuntaina 13.4., jolloin useassa havaintopisteessä laskettiin yli 3 000 muuttavaa valkoposkihanhea. Helsingin Kivikossa laskettiin suurin määrä, 3 630 muuttavaa hanhea.
Honkajoen alueella on aloitettu selvitystyö Karvianjoen tilan parantamiseksi (Satakunta, Etelä-Pohjanmaa)14.4.2025 12:34:33 EEST | Tiedote
Karvianjoen päävesistössä Honkajoen alueella selvitetään keinoja, joilla voidaan parantaa Karvianjoen ekologista tilaa. Esiselvitys toteutetaan osana JTF-rahoitteista NEVALA-hanketta, jonka yhtenä tavoitteena on edistää turvetuotannon kuormittamien vesistöjen kunnostamista. Esiselvityksen toteuttaa KVVY Tutkimus Oy, joka on kotimainen ympäristötutkimusten ja laboratoriopalveluiden ammattilainen.
Näppi T & N Oy:n kiviaineksen ottamistoiminnan laajennusta koskeva ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtäville (Varsinais-Suomi, Satakunta)14.4.2025 09:13:44 EEST | Tiedote
Näppi T & N Oy suunnittelee kalliokiviainesten ottamistoiminnan laajentamista Eurajoen kunnan ja Rauman kaupungin alueella.
Kangasjärven tuulivoimahankkeelle arviointiohjelmalausunto14.4.2025 08:46:53 EEST | Tiedote
Neoen Renewables Finland Oy suunnittelee Kangasjärven tuulivoimahankkeen rakentamista Pyhäjärven, Pihtiputaan ja Keiteleen kuntiin noin 10 600 hehtaarin alalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme