Työrauhajärjestelmä ei ole ajan tasalla – KT kannattaa hallituksen työrauhaa parantavia esityksiä
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT kannattaa tänään työnsä päättäneen työrauharyhmän esityksiä pääosin. Esitys vaatii kuitenkin vielä joitakin tarkennuksia.
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT kannattaa pääosin työ- ja elinkeinoministeriön työrauhatyöryhmän esittämiä lainmuutoksia. Toteutuessaan esitykset parantaisivat työrauhaa.
KT katsoo, että hallitusohjelmaan ja työrauhatyhmän esitykseen kirjatut muutokset ovat kohtuullisia. Niiden arvioinnissa on otettu huomioon sekä kansalaisten perusoikeudet että pohjoismainen käytäntö. Esityksessä on kuitenkin vielä kohtia, joita tulisi tarkentaa.
– Muutoksia tarvitaan muun muassa sen varmistamiseksi, ettei lainsäädäntö mahdollista poliittisten työtaisteluiden pilkkomista osiin. Tämä johtaisi lakkojen pidentymiseen vastoin esityksen tavoitteita, sanoo työryhmän jäsen, KT:n neuvottelujohtaja Anne Kiiski.
Lisäksi niin sanottujen tukityötaisteluiden osalta tulisi nyt kirjattua selkeämmin painottaa kansalaisten hengen ja terveyden suojaa.
– Kansalaisten hengen ja terveyden vaarantumisen tulee lähtökohtaisesti johtaa siihen, että poliittinen työtaistelu ja tukityötaistelu on laiton, Anne Kiiski sanoo.
Hallitus rajaa vain suhteettomia työtaisteluita
Hallitus rajaa ohjelmansa mukaisesti työtaisteluja tietyissä tapauksissa. Esimerkiksi poliittisten työtaistelujen pituutta rajoitetaan yhteen vuorokauteen, ja tukityötaistelut asetetaan suhteellisuusarvioinnin kohteeksi. Lisäksi laittomasta työtaistelusta tuomittavan hyvityssakon tasoa korotetaan.
KT:n neuvottelujohtaja Anne Kiiski muistuttaa, että esitetyt muutokset eivät millään tavalla rajoita työntekijöiden nykyistä oikeutta osallistua laillisiin työtaisteluihin omien työsuhteen ehtojensa puolesta.
– On vaikea ymmärtää vastustusta esitettyjä muutoksia kohtaan. Työnantaja, johon poliittinen työtaistelu tai tukityötaistelu kohdistuu, ei voi mitenkään vaikuttaa työntekijöiden tavoittelemiin asioihin, Kiiski toteaa.
Työnantajan on voitava varautua lakkoon
Poliittiset tai tukityötaistelut eivät kohdistu työntekijän omaan työehtosopimukseen, vaan niillä annetaan tukea muiden palkansaajajärjestöjen tavoitteille tai poliittisille tavoitteille. Tämän vuoksi Kiisken mukaan on kohtuullista, että niiden käyttöä rajoitetaan ja arvioidaan, ovatko tukityötaistelut kohtuullisia suhteessa tavoitteisiin.
– Myös näihin työtaisteluihin asetettava ilmoitusvelvollisuus on täysin perusteltu. Työnantajan tulee voida varautua tehtäväjärjestelyillä siihen, että esimerkiksi varhaiskasvatusta ja opetusta voidaan työtaistelusta huolimatta järjestää, Anne Kiiski sanoo.
Laittomista lakoista tuomittuja hyvityssakkoja puolestaan tulee korottaa, koska ne eivät ole riittäneet estämään laittomia lakkoja. Oikeuskäytännössä järjestöille asetetut lakkosakot ovat jääneet suuruudeltaan muutamiin tuhansiin euroihin.
Työ- ja elinkeinoministeriön kolmikantaisen työryhmän työskentely päättyi 12.10.2023. KT edusti ryhmässä kunta- ja hyvinvointialan työnantajia, jotka työllistävät kaikkiaan noin 425 000 palkansaajaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne KiiskiNeuvottelujohtajaKT / Yleiset palvelussuhdeasiat
Puh:050 414 0718Anne.kiiski@kt.fiTietoa julkaisijasta
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on kunta- ja hyvinvointialan työnantajajärjestö ja työmarkkinakeskusjärjestö. Jäseniämme ovat kunnat, kuntayhtymät, hyvinvointialueet ja hyvinvointialueyhtymät sekä niiden omistamat yritykset.
Neuvottelemme alan työ- ja virkaehtosopimukset, kehitämme työelämää ja osallistumme lainvalmisteluun. Työmme on lakisääteistä, ja sitä tehdään virkavastuulla. Kunta- ja hyvinvointiala työllistää Suomessa joka viidennen palkansaajan. Tavoitteenamme on turvata suomalaisille laadukkaat hyvinvointipalvelut ja puolustaa veronmaksajien etua.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Työnantajajärjestö Avainta lopettaa toimintansa – jo lähes 250 yritystä on siirtynyt KT:n jäseniksi12.11.2024 13:11:01 EET | Tiedote
Avaintan lakkautuspäätös vaikuttaa noin 600 yritykseen ja 36 000 palkansaajaan. Kuntien ja hyvinvointialueiden omistamille yrityksille suositellaan KT:n jäsenyyttä.
KT:n toimitusjohtajaksi on valittu neuvottelujohtaja Henrika Nybondas-Kangas11.11.2024 13:37:48 EET | Tiedote
Henrika Nybondas-Kangas on laajasti kokenut ja arvostettu työmarkkinaneuvottelija. Hän johtaa KT:ssa nykyisin sosiaali- ja terveydenhuollon sekä varhaiskasvatuksen palvelussuhteista vastaavaa yksikköä.
KT:n toimitusjohtajan valinnasta tiedotetaan maanantaina8.11.2024 16:07:02 EET | Tiedote
Toimitusjohtajan valitsee KT:n hallitus. Hakijoita oli 23.
KT:n toimitusjohtajan tehtävään 23 hakijaa4.10.2024 13:00:00 EEST | Tiedote
Hakijat edustavat monipuolista osaamista. Valinta pyritään tekemään marraskuun aikana.
Kunta- ja hyvinvointialan palkankorotuksista jopa puolet neuvotellaan paikallisesti26.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Kunta- ja hyvinvointialan palkankorotuksia ei jaeta tasaisesti yleiskorotuksina. Paikallinen sopiminen on ollut julkisella alalla laajasti käytössä jo 1990-luvulta lähtien.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme