KT kiirehtii suojelutyötä koskevia lakimuutoksia
Suojelutyön turvaava lainsäädäntö tulee saada pian voimaan, jotta elintärkeät sosiaali- ja terveyspalvelut voidaan varmistaa myös työtaistelun oloissa.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT kiirehtii suojelutyötä koskevia lakimuutoksia. Petteri Orpon hallitus on ohjelmassaan luvannut valmistella lainsäädännön, jolla suojelutyö voidaan turvata ristiriitatilanteissa.
Lausuntokierros uudistuksesta päättyi 3.1.2025, ja hallituksen esitystä odotetaan eduskuntaan lähiaikoina.
– Meille on tärkeää saada pysyvä lainsäädäntö pikaisesti voimaan. Kannamme huolta potilaiden turvallisuudesta lakkotilanteissa, jos suojelutyön järjestämisestä ei päästä muuten sopuun, kertoo KT:n toimitusjohtaja Henrika Nybondas-Kangas.
Kunta- ja hyvinvointialan nykyiset virka- ja työehtosopimukset umpeutuvat 30.4.2025. Tällöin päättyy myös alan kolmivuotinen työrauhavelvoite. Alan sopimusneuvottelut alkavat 11.3.2025.
Taustalla vuoden 2022 tapahtumat
Lakimuutosten taustalla ovat kunta- ja hyvinvointialan edellisen neuvottelukierroksen tapahtumat vuonna 2022. Tuolloin hoitoalan järjestöt Tehy ja Super uhkasivat työtaisteluilla tehohoitoa ja vanhusten kotihoitoa. Suojelutyön saatavuudesta oli suurta epävarmuutta.
Sanna Marinin hallitus joutui valmistelemaan pikavauhtia määräaikaisen lain, jolla pyrittiin turvaamaan suojelutyö välttämättömässä terveydenhuollossa ja vanhusten kotihoidossa. Eduskunta hyväksyi lain työtaistelun aikana, ja se tuli voimaan syyskuussa 2022.
Eduskunta antoi lisäksi lausuman, jossa se vaati valtioneuvostoa selvittämään suojelutyötä koskevat kehitystarpeet ja valmistelemaan tarvittavat lakimuutokset.
– Erikseen säädettävät lait ovat kriisitilanteissa hitaita ja epävarmoja, ja kyse on ihmishengistä. Siksi tarvitsemme nimenomaan pysyvää lainsäädäntöä, sanoo Henrika Nybondas-Kangas.
Lakia tarvitaan vain ristiriitatilanteissa
Hallitus ehdottaa työntekijöiden ja viranhaltijoiden yhdistyksille lakisääteistä velvollisuutta huolehtia siitä, ettei työtaistelulla vaaranneta välittömästi, konkreettisesti ja vakavasti esimerkiksi henkeä ja terveyttä tai ympäristöä.
Jos palkansaajajärjestö ei laista huolimatta rajaisi työtaistelua tai antaisi riittävää suojelutyötä, työnantaja voisi pyytää oikeudelta työtaistelun kieltämistä.
Suojelutyöllä tarkoitetaan työtä, joka on välttämätöntä hoitaa työtaistelun aikana, jotta esimerkiksi ihmisten henki ja terveys, työpaikan koneet ja laitteet tai ympäristö eivät vaarannu.
Suojelutyötä koskevaa lakimuutosta on valmisteltu viime vuodesta alkaen työ- ja elinkeinoministeriössä sekä sen asettamassa kolmikantaisessa työryhmässä. KT on ollut mukana työryhmässä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Henrika Nybondas-KangastoimitusjohtajaKT
Puh:050 357 4233henrika.nybondas-kangas@kt.fiMirja-Maija TossavainenJohtava työmarkkinajuristiKT / Sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä varhaiskasvatuksen palvelussuhdeasiat
Puh:0505276019mirja-maija.tossavainen@kt.fiTietoa julkaisijasta
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on kunta- ja hyvinvointialan työnantajajärjestö ja työmarkkinakeskusjärjestö. Jäseniämme ovat kunnat, kuntayhtymät, hyvinvointialueet ja hyvinvointialueyhtymät sekä niiden omistamat yritykset.
Neuvottelemme alan työ- ja virkaehtosopimukset, kehitämme työelämää ja osallistumme lainvalmisteluun. Työmme on lakisääteistä, ja sitä tehdään virkavastuulla. Kunta- ja hyvinvointiala työllistää Suomessa joka viidennen palkansaajan. Tavoitteenamme on turvata suomalaisille laadukkaat hyvinvointipalvelut ja puolustaa veronmaksajien etua.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Aikuiskoulutukseen löydettävä pysyvä ratkaisu, pilotin kohdennuksessa muistettava osaajapula-alat16.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
KT vaatii pysyvää ratkaisua aikuiskoulutuksen rahoitukseen ja muistuttaa, että tuki on kohdennettava jatkossakin aloille, joilla osaajapula on suurin.
Hyvinvointialueilla on täyttämättä yli tuhat lääkärintehtävää27.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Terveyskeskusten lääkäripula ei ole helpottanut, vaikka vakanssien määrää on lisätty. Toisaalta hyvinvointialueet ovat saaneet vähennettyä vuokralääkärien käyttöä.
Kunnat ja hyvinvointialueet ennakoivat tälle vuodelle poikkeuksellisia lomautuksia ja irtisanomisia: ”Puhutaan lama-ajan lukemista”20.3.2025 14:15:00 EET | Tiedote
Rahapulan lisäksi palvelujen järjestämistä vaikeuttaa hyvinvointialueilla eniten ministeriöiden tiukka ohjaus. Myös palveluverkkoa joudutaan karsimaan.
Kutsu: Millaisia henkilöstösäästöjä kunnat ja hyvinvointialueet suunnittelevat vuodelle 2025?13.3.2025 10:48:01 EET | Kutsu
Paljonko lomautuksia ja irtisanomisia kunnissa ja hyvinvointialueilla ennakoidaan? Mitä henkilöstösäästöjä tehtiin vuonna 2024? Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n uusi toimitusjohtaja Henrika Nybondas-Kangas kertoo lisäksi, mistä lähtökohdista työnantajat lähtevät työmarkkinaneuvotteluihin.
Yli 70 prosenttia kunta- ja hyvinvointialan työnantajista uskoo, että tekoäly lisää alan tuottavuutta7.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Kunta- ja hyvinvointialan organisaatioista 85 prosenttia hyödyntää tekoälyä vähintään jonkin verran. Vuosi sitten vastaava osuus oli 70 prosenttia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme