Suuren valiokunnan demarit: Lasten seksuaaliväkivallan ehkäisyä koskeva sääntely etenee
Suuri valiokunta on tänään saanut valmiiksi lausuntonsa hallituksen ehdotukseen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ehkäisyä ja torjuntaa koskevista säännöistä. CSAM-nimellä kulkevan asetusehdotuksen lausunto hyväksyttiin valiokunnassa yksimielisesti.

CSAM-ehdotuksen tavoite on äärimmäisen painava, sillä lasten suojeleminen on yksi aikuisten ja päätöksentekijöiden tärkeimmistä tehtävistä. Lasten suojelemiseen Suomea velvoittavat erilaiset kansainväliset sopimukset, kuten YK:n lapsen oikeuksien sopimus, jotka vaativat muun muassa tehokkaita toimia lasten suojaamiseksi väkivallalta sekä lasten suojelemista seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan. Erinäisten tutkimusten mukaan lasten ja nuorten kokema seksuaalinen häirintä on yleistä ja sen määrä on kasvanut viime vuosina.
Suuri valiokunta teki tiiviisti töitä yksimielisen lausunnon aikaansaamiseksi. Pohjana toimivat kattavat lausunnot perustuslaki-, hallinto- sekä liikenne- ja viestintävaliokunnalta, sekä eri asiantuntijatahoilta.
– Kuten perustuslakivaliokuntakin totesi, kansainväliset sopimukset jo itsessään velvoittavat Suomea suojaamaan lapsia verkossa tapahtuvalta väkivallalta. On välttämätöntä ryhtyä toimiin, joilla saadaan myös EU-tasolla tehostettua verkkovälitteisen lapsiin kohdistuvan seksuaalisen hyväksikäytön havaitsemista, siitä ilmoittamista ja sen poistamista kaikkialla EU:ssa, suuren valiokunnan 2. varapuheenjohtaja Maria Guzenina painottaa.
CSAM-ehdotus on laaja kokonaisuus, jossa tasapainoillaan lasten suojelemisen ja digitaalisten alustojen turvallisuuden sekä yksityisyyden suojan turvaamisen välillä. Komissio haluaisi mm. purkaa verkkoviestinnän päästä päähän-salauksen tilanteissa, joissa epäillään lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa.
– Päästä päähän -salauksen purkaminen ja viranomaisvalvonnan mahdollistaminen tarkoittaisi kuitenkin myös sitä, että tietoturva-aukot voisivat olla ulkopuolisten valtiollisten toimijoiden ja rikollisten tahojen hyödynnettävissä, kansanedustaja Timo Harakka varoittaa.
Sekä suuren, että liikenne- ja viestintävaliokunnan lausunnoissa korostetaan, etteivät niin kutsutut tunnistamismääräykset saa johtaa päästä päähän salauksen tai muiden vastaavien tietoturvatoimenpiteiden yleiseen heikentämiseen tai niiden purkamisen. Tunnistamismääräykset eivät saa johtaa myöskään tietoturvatoimenpiteiden käytön rajoittamiseen ja tätä kautta viestinnän sekä viestintään liittyvien palvelujen tietoturvan ja kyberturvallisuuden tason heikkenemiseen.
Valiokunta huomioi myös kansainvälisen yhteistyön merkitystä tavoitteiden edistämiseksi. Euroopan unioni ja Yhdysvallat esimerkiksi ehdottivat toukokuussa korkean tason periaatteita lasten ja nuorten suojelusta ja vaikutusmahdollisuuksien lisäämisestä digitaalisessa ympäristössä.
Suuren valiokunnan lausunto on yksimielinen ja se on luettavissa eduskunnan sivuilla. Komission asetusehdotusta käsittelevät seuraavaksi EU-jäsenmaiden sisäministerit, jonka jälkeen asetuksesta neuvotellaan trilogeissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maria GuzeninaKansanedustaja
Puh:050 512 2282Timo HarakkaKansanedustaja
Puh:050 3869292timo.harakka@eduskunta.fiKuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA
SDP:n Lauri Lyly: Hallitus heikentää työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia3.4.2025 12:57:10 EEST | Tiedote
Yli 191 000 työntekijää ja 6400 yritystä putoaa yt-lain soveltamisen piiristä pois hallituksen heikennysten myötä. Työnantajat säästävät palkkakuluissa, mutta työntekijät sekä työyhteisö menettävät paljon. Tämä ei ole missään määrin järkevää. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan tänään äänestäen hyväksymä lakiehdotus ja mietintö yt-laista vievät työelämää väärään suuntaan, toteaa työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Lauri Lyly.
SDP:n ryhmäpuheenvuoro hallituksen soten ja koulutuksen lisäleikkauksia koskevassa välikysymyskeskustelussa2.4.2025 14:32:57 EEST | Tiedote
SDP:n ryhmäpuheenvuoro hallituksen soten ja koulutuksen lisäleikkauksia koskevassa välikysymyskeskustelussa. Eduskuntaryhmän puheenvuoron pitää kansanedustaja Ilmari Nurminen. Muutokset puhuessa mahdollisia.
SDP:n esittelypuheenvuoro välikysymyskeskustelussa hallituksen lisäleikkauksista soteen ja koulutukseen2.4.2025 14:11:17 EEST | Tiedote
SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoman esittelypuheenvuoro koko opposition yhteisestä välikysymyksestä hallituksen lisäleikkauksista soteen ja koulutukseen. Keskustelu välikysymyksestä käydään keskiviikkona 2.4. klo 14 alkaen. Muutokset puhuessa mahdollisia.
SDP:n Paula Werning: Vankiloiden yliasutus uhkaa turvallisuutta, hallituksen toimittava välittömästi1.4.2025 15:59:44 EEST | Tiedote
Ylen jutussaan esiin nostama Suomen vankiloiden tilanne kertoo karua kieltään vankilajärjestelmän resurssipulasta ja sen vaikutuksista turvallisuuteen. SDP:n kansanedustaja Paula Werningin mukaan tilanne on niin vakava, että se vaikuttaa jo vankiloiden turvallisuuteen.
Puolustusvaliokunnan Mika Kari: eduskuntakuulemiset Ottawan sopimuksesta irtautumisesta aloitettava1.4.2025 15:12:48 EEST | Tiedote
Puolustushallinto ja ulkoministeriö ovat selvittäneet jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta irtautumista. Arvio on, että sopimuksesta tulisi irtautua, jotta Suomi voi varata itselleen mahdollisuuden rakentaa jalkaväkimiinoihin perustuvaa suorituskykyä puolustuksensa vahvistamiseksi. SDP:n kansanedustaja, puolustusvaliokunnassa vuodesta 2011 asti toiminut Mika Kari pitää selvityksen arviota irtautumisesta muuttuneessa turvallisuustilanteessa perusteltuna ja katsoo olevan tärkeää, että eduskunta aloittaa kuulemiset asiassa ja että eduskunnassa huolellisesti kuullaan Puolustusvoimia ja muita asiantuntijoita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme