”Olen tässä suruni kanssa ja sinun kanssasi, veljeni” – kirja itsemurhan tehneen läheiselle
Itsemurha on tragedia, josta ei ole olemassa kevyttä versiota. Se on järkyttävä tapahtuma paitsi itsemurhaan päätyvälle, myös läheisille hänen ympärillään. Siksi aihe tarvitsee harkittuja sanoja ja monenlaista vertaistukea. Tähän tarpeeseen vastaa Riitta Ahvenjärven, Eeva Peuran ja Tarja Tervahaudan kirjoittama ja kokoama tuore kirja Lohtua yli pimeän – itsemurhan tehneen läheiselle.
Kirja koostuu itsemurhan tehneiden läheisten koskettavista, kokemuspohjaisista kertomuksista. Ne antavat äänen tunteille, joita läheiset kokevat ennen ja jälkeen itsemurhan, joskus vuosikymmenten kuluttua. Kipeää asiaa tullaan lähelle ja katsotaan silmiin 34 eri kertomuksen kautta. Yhdeksi tavoitteekseen kirjoittajat mainitsevatkin itsemurhaan liittyvän stigman hälventämisen: asiasta voi ja pitääkin puhua. Kokemuskertomuksissa käsitellään kaikkia inhimillisiä tunteita aina järkytyksestä ja ikävästä katkeruuteen asti: ”Mikä v***n pässi sinä olit, mitä menit tekemään meille”, kyselee eräskin kirjoittaja itsemurhan tehneeltä rakkaaltaan. Samalla kertomukset maalaavat lukijalle kuvaa itsemurhaan päätyneiden läheistensä elämästä ja sanoittavat niissä ihmiselämän kauneutta ja haurautta. ”Ihmisen paratiisi on se, kun hän tulee kuulluksi ja nähdyksi”, koskee paitsi itsemurhaa aikovaa, itsemurhan tehneen läheisiä että tätä kirjaa.
Kokemustarinoiden rinnalla kirja esittelee erilaisia itsemurhaan liittyviä teemoja, kuten addiktioita, kiusaamista, itsemurhauhan alla elämistä, elämänvaiheisiin liittyviä kriisejä, eri diagnooseja ja kriisiavun merkitystä akuutissa hädässä. Kirjassa on vahvasti läsnä myös lapsen suru ja tavat, joilla lapsen kanssa voi käsitellä läheisen itsemurhaa. Kirjoittajat muun muassa korostavat, ettei kuolemalle kannata keksiä kiertoilmaisuja, koska lasten maailmankuva on konkreettinen ja asian kiertely voi tehdä ”poisnukkumisesta” vain entistä pelottavampaa.
Vaikeita teemoja esitellään kirjassa yleistajuisesti, napakasti ja kiertelemättä, neuvoja ja asiantuntijanäkökulmia tarjoten. Kirjan liitteet tarjoavat lopuksi hyviä apukysymyksiä, käytännön neuvoja sekä listoja avun tarjoajista, joiden puoleen kääntyä. Teos sopii paitsi itsemurhan tehneiden läheisille, myös apuvälineeksi esimerkiksi kouluihin, terveydenhuoltoon tai seurakuntiin.
Riitta Ahvenjärvi, Eeva Peura ja Tarja Tervahauta ovat kirjoittaneet kirjan haastatteluiden sekä omien kokemustensa ja ammatillisen osaamisensa pohjalta: Tervahauta on mielenterveyshoitaja ja psykoterapeutti, Peura aineenopettaja ja pappi, Ahvenjärvi luokanopettaja. Eeva Peura ja Tarja Tervahauta ovat aiemmin julkaisseet teoksen Lapseni on poissa – kirja suruun (2018).
Riitta Ahvenjärvi, Eeva Peura ja Tarja Tervahauta, Lohtua yli pimeän – itsemurhan tehneen läheiselle. Kirjapaja 2023. Noin 200s. Kansi ja kuvitus Elina Warsta. ISBN 978-952-354-707-0. Kl 59.564 / 25.4. Ilmestyy lokakuussa 2023.
Lisätietoja ja haastattelut:
Riitta Ahvenjärvi | riitta_ahvenjarvi@hotmail.com | p. 0407602404
Tarja Tervahauta| tarjatervahauta1@gmail.com
Eeva Peura | peuraeeva7@gmail.com | p. 0400260379
Arvostelukappaletilaukset: Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna VatjaMediakoordinaattoriKirjapaja, Publiva Oy
Puh:09 6877 4543minna.vatja@kirjapaja.fiKuvat
Kirjapaja, Publiva Oy
Kirjapaja kustantaa tietokirjoja elämäntaidon, hyvinvoinnin, kulttuurin ja yhteiskunnan aloilta. Edustettuna on myös maailmankatsomuksellinen, hengellinen ja teologinen kirjallisuus sekä kirkolliset kirjat. Kirjapaja on julkaissut kirjoja jo vuodesta 1942.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja
Samuel Salovuori: Yksilökeskeisyys vääristää aidon yksilöllisyyden31.10.2024 08:17:00 EET | Tiedote
Yksilökeskeisyys on parhaimmillaan vapautta, rajoitteiden poissaoloa ja mahdollisuuksien runsautta, mutta usein ihminen ei sen keskellä tiedä, mihin ja miten tuota vapautta käyttäisi. Tehdessään epätietoisena elämänsä isoja valintoja hän ahdistuu ja kokee riittämättömyyttä. Kaiken epävarmuuden takana on elämän suuria kysymyksiä: kuka oikein olen ja mitä lopulta kaipaan kaikkein eniten?
Ariel Neulaniemi: Elämänmakuisia tarinoita kitaran kotiutumisesta kirkkoon20.8.2024 08:17:00 EEST | Tiedote
”Aina se sama puro virtaa, mutta aina se löytää jotenkin eri tavalla uomansa.” Toimittaja ja muusikko Ariel Neulaniemi on koonnut suomalaisen kristillisen populaarimusiikin eli suomigospelin vaiheikkaat vuosikymmenet yksiin kansiin uutuusteokseensa Suomigospelin tarina (Kirjapaja 2024). Haastatteluissa, aikalaiskuvauksissa ja valokuvissa suomigospelin tarinaa kertovat itse tekijät ja kokijat vuosikymmenten varrelta.
Johanna Mantere: Raskaudessa kasvaa sekä vauva että vanhempi14.8.2024 08:09:00 EEST | Tiedote
Lapsen odotus on kokonaisvaltainen matka, joka voi alkaa jo kauan ennen kuin viivat piirtyvät raskaustestiin. Raskaudenajan tukea hallitseva lääketieteellinen kieli korostaa terveyden seurantaa ja riskien hallintaa, mutta mitä kaikkea jää piiloon?
Tiia Trogen: Leikki kuuluu kaikille ja hyödyttää kaikkia7.5.2024 07:21:00 EEST | Tiedote
Ihminen on elinikäinen leikkijä pikkuvauvaiästä isovanhemmuuteen asti. Leikki on myös avain moniin lapsen kasvattajan kohtaamiin haasteisiin. Uudella Leiki kanssani -kirjallaan Tiia Trogen haluaa sekä rohkaista aikuisia leikkimään että lisätä tietoa leikin eri muodoista ja hyödyistä. ”Leikin ei tulisi kuulua vain lapsuuteen vaan sen tulisi olla aina osa elämää. Leikin muoto usein muuttuu, mutta tarve leikkiä ei katoa”, Trogen painottaa.
Inka Ikonen: Kertomus turvattoman lapsen kasvusta turvalliseksi vanhemmaksi24.4.2024 07:58:00 EEST | Tiedote
”Lapsen syntymä aloitti minun matkani oman itseni syntysijoille.” Inka Ikosen uusi kirja Sinussa näen minut on intiimi ja avoin kertomus niistä kokemuksista ja tunteista, joita lapsen syntymä voi vanhemmassa nostaa esiin. Äidiksi tuleminen pakotti Ikosen käymään perusteellisesti läpi elettyä elämäänsä ja tekemään pitkän, paikoin kivuliaan matkan omaan itseen. Lapsesta tuli peili, jota vasten oma elämä asettui katsottavaksi. Kirjoittaja käy läpi paitsi uuden tilanteen esiin nostamia vaikeita tunteita ja muistoja, myös eri tapoja, joilla hän on niitä työstänyt. Yksi keskeinen viesti onkin tunteiden näkyväksi tekeminen ja niiden rohkea kohtaaminen. Kirja itsessään on kaikessa omakohtaisuudessaan jo esimerkki tästä. Tunteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin, painottaa kirjailija.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme