Virheistä oppimiseen – opas vaaratapahtumien tutkintaan
Terveydenhuollon vaaratapahtumista voidaan ottaa opiksi, jos tapahtuma tutkitaan huolella. Sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioiden tueksi on julkaistu opas vakavien vaaratapahtumien tutkinnasta. Oppaassa korostetaan, että tutkinnassa tulee tarkastella koko toimintajärjestelmää yksittäisen työntekijän sijaan.
Sosiaali- ja terveysministeriön julkaiseman oppaan laatineessa työryhmässä oli mukana Potilasvakuutuskeskuksen potilasturvallisuuslääkärinä toiminut Maiju Welling.
- Oppaan avulla organisaatiossa voidaan ottaa käyttöön vakavien vaaratapahtumien tutkinnan prosessi tai kehittää olemassa olevaa toimintamallia. Oppaassa on pyritty käytännönläheisyyteen esimerkkien ja konkreettisten työkalujen kautta. Koska sote-alan toimijoita ja organisaatiorakenteita on monenlaisia, jokainen toimija joutuu kuitenkin arvioimaan oman toimintansa kannalta relevantin toimintamallin ja vastuut, Welling selittää.
- Vaaratapahtumista on äärimmäisen tärkeää ottaa opiksi, jotta potilasturvallisuutta pystytään kehittämään. Oppaassa käydään läpi tutkinnan periaatteet ja toteutus sekä miten tutkinnasta saadulla tiedolla voidaan kehittää toimintaa, Potilasvakuutuskeskuksen nykyinen potilasturvallisuuslääkäri Morag Tolvi sanoo.
Vakavien vaaratapahtumien tutkinnassa tarkastelun kohteena ei ole yksittäinen työntekijä vaan koko monimutkainen toimintajärjestelmä, jossa vaaratapahtuma sattui. Tutkinnassa sovelletaan juurisyyanalyysin mallia, jonka tavoitteena on tunnistaa turvallisuuden hallintaan, johtamiseen ja toiminnan suunnitteluun liittyvät perimmäiset puutteet. Tällaisten puutteiden korjaamisella parannetaan potilasturvallisuutta laaja-alaisesti.
- Vaaratapahtumien asianmukainen tutkiminen on oleellinen osa hyvää turvallisuuskulttuuria. Tutkinnan syvyyden taso määräytyy tapahtuman vakavuuden perusteella. Vakavat vaaratapahtumat edellyttävät perusteellista tutkintaa, koska niiden ehkäiseminen on erityisen tärkeää, Welling painottaa.
Vaaratapahtumien raportoinnin ja käsittelyn tavoitteena on parantaa potilasturvallisuutta. Organisaatioita kehotetaan luomaan oppimisen kulttuuria, joka kannustaa avoimeen viestintään ja virheistä oppimiseen ilman pelkoa rankaisusta. Tavoitteena on havaita riskejä ja kehittää konkreettisia muutoksia toimintatapoihin, jotta vastaavia tapahtumia voidaan tulevaisuudessa estää.
- Suomessa ollaan jo melko pitkällä vaaratapahtumien raportoimisessa ja selvittämisessä. Nyt on aika kiinnittää entistä enemmän huomiota niistä oppimiseen. Tutkinta on turha, mikäli se ei johda muutoksiin toiminnassa. Tämän vuoksi organisaatioissa tarvitaan ymmärrystä tutkintojen tärkeydestä ja ylimmän johdon tukea tutkintojen pohjalta tehtyjen suositusten toimeenpanoon ja edistymisen seurantaan, Welling muistuttaa.
Vakavien vaaratapahtumien tutkinta: Opas sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioille
Lisätietoja:
Potilasvakuutuskeskus, viestintä:
040 450 4700, viestinta(@)vakuutuskeskus.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintä
Arkisin yleensä klo 9–15
Kuvat
Potilasvakuutuskeskus lyhyesti
Potilasvakuutuskeskus (PVK) toimii potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten turvana ja tuottaa potilasvahingoista tietoa terveydenhuollon ja vakuutusyhtiöiden toiminnan sekä potilasturvallisuustyön tueksi. Keskuksen jäseniä ovat kaikki Suomessa potilasvakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt.
PVK käsittelee kaikki terveyden- ja sairaanhoitoa koskevat potilasvahinkoilmoitukset Suomessa. PVK ratkaisee potilasvahinkoja koskevan lainsäädännön perusteella, onko kyseessä korvattava potilasvahinko, ja maksaa korvaukseen oikeutetulle lain mukaiset korvaukset.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Potilasvakuutuskeskus
Jopa puolet yleisimmistä hammashoidon potilasvahingoista vältettävissä paremmalla suunnittelulla7.11.2024 06:08:00 EET | Tiedote
Protetiikan ja implantologian vahingot yhdessä ovat yleisin potilasvahinkotyyppi hammaslääketieteessä. Niiden osuus on yli kolmannes kaikista hammasvahingoista. Näissä vahingoissa hoidon suunnittelun puutteellisuus on yleisin vahinkoihin johtanut tekijä. Lähes puolet vahingoista olisi voitu välttää hoidon paremmalla suunnittelulla.
Kiire on sairaanhoitajien mukaan pahin uhka potilasturvallisuudelle28.10.2024 06:10:00 EET | Tiedote
Kiire tai resurssipula on sairaanhoitajien näkemyksen mukaan suurin syy potilasturvallisuuden puutteisiin. Pahimmillaan heikkoudet potilasturvallisuudessa voivat johtaa potilasvahinkoon. Sairaanhoitajien näkemyksiä potilasturvallisuudesta kysyttiin lokakuun alussa Sairaanhoitajapäivillä.
Hoitotyössä aiheutuu harvoin potilasvahinkoja – hoidon kirjaaminen avainasemassa vahinkojen selvittämisessä1.10.2024 06:12:00 EEST | Tiedote
Yleisimmät hoitotyössä tapahtuvat, korvattavat potilasvahingot liittyvät lääkityksen antamiseen. Lisäksi korvattavia vahinkoja tapahtuu muun muassa potilaille tehtävissä katetroinneissa tai suoniyhteyden avaamisessa eli kanyloinnissa. Kun Potilasvakuutuskeskus selvittää vahinkotapausten taustoja, ovat potilaskirjaukset avainasemassa.
Lääkehoidossa tapahtuvat potilasvahingot harvinaisia30.9.2024 06:12:00 EEST | Tiedote
Vuosittain potilasvakuutuksesta korvataan alle sata lääkehoidossa tapahtunutta potilasvahinkoa. Määrä on noin neljä prosenttia kaikista korvattavista potilasvahingoista. Vuonna 2023 potilasvahinkona korvattiin yhteensä yli 2 500 vahinkoa. Lääkehoidon vahingot liittyvät esimerkiksi tilanteisiin, joissa potilaalle on annettu väärää lääkettä tai lääkehoito on ajoitettu väärin.
Terveydenhuollon ammattilainen tarvitsee potilasvakuutuksen myös vapaaehtoistyössä13.6.2024 06:35:00 EEST | Tiedote
Kesän festivaaleilla, urheilukilpailuissa ja muissa tapahtumissa on paikalla vapaaehtoisia lääkäreitä ja muita terveydenhuollon ammattilaisia vieraiden turvallisuuden ja hyvinvoinnin takaamiseksi. Potilasvakuutus tulee olla myös vapaaehtoistehtävissä toimiessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme