KVR-malli auttaa taloyhtiöitä saamaan rahoituksen putkiremontteihinsa
Suomalaisten omaisuus on kiinni asunnoissa. Taloyhtiöissä korjausrakentaminen kohtaa yhä useammin rahoitusvaikeuksia. Budjetteja pitää kiristää, mutta tehostamisen on tapahduttava oikeilla menetelmillä. KVR-mallilla putkiremontille syntyy budjetti, johon pankitkin luottavat paremmin.
Kiivaimman asuntorakentamisen aikaan 1970–1980-luvuilla rakennetuissa kerrostaloissa on nyt huutava tarve kunnostuksille. Suurimpia urakoita ovat putkiremontit. On kuitenkin tavallista, että taloyhtiöt kohtaavat vaikeuksia hakiessaan rahoitusta korjauksille. Kovin monen suomalaisen varallisuus on kiinni asunnossa, jonka arvo ei kestä remontin lykkäämistä.
Re:mount-konsernin, Suomen toiseksi suurimman korjausrakentamisyrityksen toimitusjohtaja Iisakki Koski peräänkuuluttaa kustannustehokkaita ratkaisuja, jotka vastaavat rahoittajien huoliin.
– Tarvitaan vuoropuhelua rahoittajien, urakoitsijoiden ja taloyhtiöiden välillä, Koski sanoo.
Rahoittaja arvioi budjetin realistisuutta ja pitävyyttä
Pankki arvioi rahoituspäätöksessään osakkaiden lainanhoitokykyä, kiinteistön vakuusarvoa sekä urakan budjettia. Suunnitelma, jonka budjetin ylittymisen riski on pieni, saa lainaa todennäköisemmin.
Yksi ratkaisu on ns. KVR- eli kokonaisvastuu-urakka. Siinä urakoitsija vastaa sekä remontin suunnittelusta että toteutuksesta. Jos urakoitsijalla on taloyhtiön budjetti tiedossa, urakka suunnitellaan sen raameihin sopivaksi. Pankeissakin on kiinnostusta urakkamuotoa kohtaan.
– KVR-mallissa hintalappu on tiedossa jo, kun urakka alkaa. Tällöin ei muodostu samanlaista riskiä kustannusten ylittämisestä kuin perinteisesti toteutetuissa remonteissa, sanoo pankinjohtaja Janne Koivuniemi, joka vastaa OP Uusimaassa rakentaminen ja asunto-osakeyhtiöt -liiketoiminnasta.
Re:mount-konserniin kuuluvan Remonttipartion myyntijohtaja Jaakko Hartikainen on nähnyt, miten putkiremonteista teetetään kalliita ja aikaa vieviä suunnitelmia, joihin pyydetään tarjous urakoitsijalta ja vasta sitten astellaan pankkiin. Vastaus saattaakin olla kielteinen rahoituspäätös.
– Urakoitsija ei voi luvata remontille kiinteää hintaa, jos ei ole itse ollut suunnittelemassa sitä. Tähän perustuu se, miten KVR-urakan kiinteä hinta syntyy, Hartikainen kertoo.
Ilmiö on totta myös Uudenmaan alueella – pääkaupunkiseudullakin. Tyypillinen ongelma on liian suureksi paisutettu suunnitelma, joka jämähtää rahoitusvaikeuksiin. Koivuniemi kehottaa selvittämään taloudelliset reunaehdot jo ennen hankesuunnitelmia.
Tarvitaan vuoropuhelua – KVR-malli on tehtävä tutuksi myös korjausrakentamisessa
Budjettia ei pidä kiristää keinolla millä hyvänsä, vaan osapuolien pitäisi käydä vuoropuhelua keinoista.
– Tehostaminen ei voi tapahtua kannattavuuden kustannuksella. Suunnittelijoiden ja rakentajien kannattaa tehdä tiiviimpää yhteistyötä heti hankkeen alussa, Iisakki Koski huomauttaa.
Hartikainen alleviivaa tiedon jakamista korjausrakentamisen menetelmistä ja riskienhallinnasta:
– Tietoisuutta KVR-mallista pitää lisätä siten, että kiinteistöalan etujärjestöt, ympäristöministeriö ja alan oppilaitokset kertovat tästä vaihtoehdosta.
Jos korjausvelkaa on, mutta rahoituspäätös on kielteinen, peli ei ole menetetty. Koivuniemi sanoo, että pankin kanssa kannattaa keskustella, minkä verran rahoitusta olisi mahdollista saada ja pyytää urakoitsijaa suunnittelemaan remontti sen mukaan. Laajoista suunnitelmista löytyy karsittavaa.
– Jotta kiinteistö säilyttää arvonsa, taloyhtiötä pitää hoitaa pitkällä tähtäimellä ja tehdä kunnossapitoa suunnitelmallisesti. Hankalimpia ovat tilanteet, joissa korjauksia on lykätty. Hätäisesti tehdyt ja kasautuvat korjausprojektit pelottavat ostajia Janne Koivuniemi toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Iisakki KoskiToimitusjohtaja, re:mount-konserni
Puh:+358 40 824 0029iisakki.koski@remount.fiJaakko HartikainenMyyntijohtajaRemonttipartio Oy
Puh:050 518 9888jaakko.hartikainen@remonttipartio.fiJanne KoivuniemiPankinjohtaja, OP Uusimaa / rakentaminen ja asunto-osakeyhtiöt -liiketoiminta,OP Uusimaa
Puh:040 708 2422janne.p.koivuniemi@op.fiKuvat
Linkit
Re:mount-konserni lyhyesti
re:mount-konserniin kuuluvat korjausrakennusyritykset Renevo Oy, Remonttipartio Oy ja Laxal Oy sekä syyskuussa 2023 konserniin liitynyt PC-Saneeraus Oy. Konsernin pääomistaja on pääomasijoitusyhtiö Adelis Equity Partners, ja sillä on lisäksi yli 50 henkilöstöomistajaa. re:mountin liikevaihto oli vuonna 2022 noin 86 miljoonaa euroa, ja konserni työllistää yhteensä runsaat 250 ammattilaista pääkaupunkiseudulla sekä Turussa, Lahdessa ja Jyväskylässä.
Remonttipartio lyhyesti
Remonttipartio on 1993 perustettu taloyhtiöiden putkiremontteihin pääkaupunkiseudulla erikoistunut korjausrakennusyritys. Vuonna 2022 meistä tuli yrityskaupan myötä osa nykyistä Remount-konsernia. Remonttipartio työllistää 130 sitoutunutta ammattilaista, ja yhtiön liikevaihto vuonna 2022 oli 36 miljoonaa euroa.
OP Uusimaa lyhyesti
OP Uusimaa on asiakkaidensa omistama, aidosti paikallinen ja asiakasta lähellä oleva täyden palvelun pankki, jossa työskentelee yli 1 100 finanssialan osaajaa.
Yhdessä kehitämme, rahoitamme ja turvaamme elämän tärkeimpiä asioita. Tarjoamme henkilöasiakkaille sekä pk-yritysasiakkaille pankki-, vakuutus- ja kiinteistönvälityspalveluiden kokonaisuudet helposti saman katon alta. Uudenmaan Osuuspankilla on yli 355 000 omistaja-asiakasta ja yli puoli miljoonaa asiakasta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta re:mount
50 miljoonan euron tilauskanta – putkiremontteihin erikoistunut Remonttipartio kasvaa18.12.2024 12:31:41 EET | Tiedote
Pääkaupunkiseudulla toimivan Remonttipartion tilauskanta yltää ensimmäistä kertaa yli 50 miljoonaan euroon. Kasvu kertoo siitä, että lähiörakentamisen huippuvuosina tehtyjen kerrostalojen putket ovat korjausiässä, toimitusjohtaja Jaakko Hartikainen toteaa.
Tamperelainen USK Rakennus liittyy re:mount-konserniin31.10.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Korjausrakennuskonserni re:mount ostaa Tampereen ja Pirkanmaan johtaviin korjausrakentajiin kuuluvan USK Rakennuksen. Koko henkilöstö jatkaa vanhoina työntekijöinä.
Julkisivu-urakoitsija Robert Rakentajat liittyy re:mountiin2.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Pääkaupunkiseudun julkisivurakentajien kärkeen lukeutuva Robert Rakentajat liittyy yrityskaupalla re:mount-konserniin. Vuonna 2021 perustettu yhtiö on sekä nuori että vanha, sillä sen nimi periytyy vuosisadan takaa ja avainhenkilöillä on kosolti kokemusta.
Jaakko Hartikainen nousee Remonttipartion toimitusjohtajaksi23.8.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Suomen johtava kerrostalojen putkiremontteihin erikoistunut yritys Remonttipartio saa uuden toimitusjohtajan 1.9., kun 26 vuotta yhtiötä johtanut Ari Saartoala siirtää vetovastuun Jaakko Hartikaiselle.
re:mount laajentaa toimintaansa julkisivukorjauksiin – MK Facade liittyy konserniin3.6.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Korjausrakennuskonserni re:mount kasvattaa palveluvalikoimaansa ostamalla ensimmäisen julkisivu-urakointiin erikoistuneen yhtiönsä. MK Facade yltää tänä vuonna noin 10 miljoonan euron liikevaihtoon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme