Geeniperimältään liikunnallisilla ihmisillä on jonkin verran pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin
Jyväskylän yliopiston Liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että perimältään liikunnallisemmilla ihmisillä on vähemmän sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä ja pienempi riski saada verenpainetauti, aivoverenkierron häiriöitä ja tyypin 2 diabetes. Tutkimus toteutettiin kansainvälisenä yhteistyönä ja julkaistiin arvostetussa epidemiologian alan lehdessä.

Tutkimuksessa selvitettiin perimän osuutta liikunta-aktiivisuuteen, kestävyyskuntoon sekä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin ja sairauksiin laajassa kohorttitutkimuksessa. Tutkimuksessa havaittiin, että geeniperimä, joka altistaa fyysiselle aktiivisuudelle oli heikossa yhteydessä toteutuneeseen fyysisen aktiivisuuden määrään. Sama geeniperimä oli myös yhteydessä terveydelle suotuisampiin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin, kuten korkeampaan HDL-kolesterolipitoisuuteen ja alhaisempaan vyötärönympärysmittaan ja painoindeksiin. Lisäksi tämä geeniperimä oli yhteydessä alhaisempaan riskiin saada verenpainetauti, aivohalvaus ja tyypin 2 diabetes. Aktiivisuutta tukeva geeniperimä ei kuitenkaan ollut yhteydessä kestävyyskuntoon.
"Liikunnalle suotuisa perimä oli yhteydessä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin ja sairausriskiin, vaikka toteutunut liikunta-aktiivisuus huomioitiin", kertoo väitöskirjatutkija Niko Tynkkynen Liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.
"Näyttää siltä, että samat geenimuunnokset säätelevät osittain sekä fyysisen aktiivisuuden määrää että sairauksien kehittymistä", Liikuntalääketieteen päivien vuoden 2022 nuoren tutkijan palkinnon tutkimuksellaan voittanut Tynkkynen jatkaa.
Tutkimuksessa käytettiin uutta menetelmää perinnölliseen alttiuden määrittelyyn
Fyysinen aktiivisuus, aerobinen suorituskyky ja sairastumisriski ovat periytyviä monitekijäisiä ilmiasuja. Perimän yhteyttä monitekijäisiin ilmiasuihin on aiemmin ollut haasteellista tutkia, sillä ilmiasuja säätelee tuhansien geenivarianttien yhteisvaikutus. Polygeenisella riskisummalla tutkitaan perimästä jopa miljoonien geenivarianttien yhteisvaikutusta missä tahansa periytyvässä ominaisuudessa. Polygeenisen riskisumman avulla voidaan tutkia myös käyttäytymisen, kuten fyysisen aktiivisuuden, periytyvyyttä ja sen yhteyksiä muihin ilmiasuihin.
Fyysisen aktiivisuuden polygeenisen riskisumman muodostamisessa hyödynnettiin noin 400 000 eurooppalaiselta kerättyä biopankkiaineistoa, joka sisälsi sekä tiedon perimän vaihtelusta että yksilöiden fyysisestä aktiivisuudesta. Tätä tietoa hyödyntäen laskettiin yksilöllinen polygeeninen riskisumma fyysiselle aktiivisuudelle noin 47 000 norjalaiselle, jotka kuuluivat alkuperäisestä aineistosta riippumattomaan tutkimuskohorttiin. Polygeeninen riskisumma kuvaa yksilön perinnöllistä riskiä olla fyysisesti aktiivinen ja se muodostettiin miljoonan geenivariantin avulla.
"Tämä tutkimus oli ensimmäinen, jossa on tutkittu fyysisen aktiivisuuden geeniperimän yhteyttä maksimihapenottokykyyn ja kardiometabolisiin riskitekijöihin. Polygeeniset riskisummat avaavat uusia mahdollisuuksia tutkia geeniperimän osuutta terveyskäyttäytymisessä sekä sairastuvuudessa", Tynkkynen kertoo.
Tutkittavat olivat norjalaisen Trøndelagin Terveystutkimuksen (engl. Trøndelag Health Study eli the HUNT Study) noin 19–100-vuotiaita yksilöitä Trøndelagin maakunnan alueelta. Trøndelagin Terveystutkimus on terveyskohorttitutkimus, josta muodostettu ainutlaatuinen tietokanta sisältää tietoja elintapa- ja ympäristötekijöistä, kliinisistä mittauksista ja biologisista näytteistä yli 35 vuoden ajalta.
Tutkimus on osa GenActive-projektia, jota ovat rahoittaneet Suomen Akatemia sekä Juho Vainion ja Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiöt. Projektia johtaa apulaisprofessori, akatemiatutkija Elina Sillanpää. Tutkimus tehtiin yhteistyössä Gerontologian tutkimuskeskuksen (GEREC), Suomen molekyylilääketieteen instituutin (FIMM) kanssa ja norjalaisen tieteen ja teknologian yliopiston kanssa. GEREC (www.gerec.fi) on Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen tutkimuskeskus, joka tuottaa uutta tieteellistä tietoa ikääntymisestä, osallistuu yliopistokoulutukseen ja vahvistaa alan asiantuntemusta.
Alkuperäisjulkaisu
Niko Paavo Tynkkynen, Timo Törmäkangas, Teemu Palviainen, Matti Hyvärinen, Marie Klevjer, Laura Joensuu, Urho Kujala, Jaakko Kaprio, Anja Bye & Elina Sillanpää. Associations of polygenic inheritance of physical activity with aerobic fitness, cardiometabolic risk factors and diseases: the HUNT study. Eur J Epidemiol 38, 995–1008 (2023). https://doi.org/10.1007/s10654-023-01029-w
Yhteyshenkilöt
Katri LehtovaaraViestinnän asiantuntija, Liikuntatieteellinen tiedekunta
Puh:+358504750815katri.lehtovaara@jyu.fiNiko TynkkynenFM, VäitöskirjatutkijaLiikuntatieteellinen tiedekunta
Puh:+358503419705niko.p.tynkkynen@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Uudenlainen kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja havaitseva kannettava ilmaisin parantaa säteilyturvallisuutta15.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto on yhteistyössä Säteilyturvakeskuksen (STUK) kanssa kehittänyt uudenlaisen kannettavan monikäyttösäteilyilmaisimen, joka havaitsee käytännössä kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja. Laitteesta voivat hyötyä mm. teollisuuden ja lääketieteen säteilynkäyttäjät, viranomaiset, ydinenergia-ala, ensivasteen toimijat sekä sotilaskäyttäjät. Teknologialle on haettu patenttia, ja seuraavaksi selvitetään sen kaupallistamismahdollisuuksia.
Tutkimustieto ei puolla perusopetuksen kansallisia kokeita14.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Perusopetuksen kansallisia kokeita ei ole koskaan käytetty Suomessa. Kansallisilla kokeilla tarkoitetaan koko ikäluokalle toteutettavia pakollisia kokeita tavallisimmin matematiikassa ja kielissä. Kokeiden käyttöönottoa on viime aikoina pohdittu vastauksena koululaisten oppimistulosten heikentymiseen ja arvioinnin yhdenvertaisuuden ongelmiin. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, ettei valtakunnallisten kokeiden käyttöönottoa voida suositella.
Cefmof rahoittaa Jyväskylän yliopiston viisivuotista vetytutkimusta 1,325M eurolla14.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Central Finland Mobility Foundation (Cefmof) on myöntänyt 1,325 miljoonan euron rahoituksen Jyväskylän yliopistolle vetytutkimuksen vahvistamiseen sekä kestävän liikenteen ja kiertotalouden edistämiseen. Viisivuotista tutkimusohjelmaa tukee myös yliopiston oma 250 000 euron rahoitusosuus.
Lihasmuistille löytyi uusi selitys lihasten proteiineista – voimaharjoittelun vaikutus säilyy jopa yli kaksi kuukautta14.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Tutkijat selvittivät tuhansien lihasproteiinin määriä lihaksissa ja löysivät niistä uuden mahdollisen selityksen lihasmuistille. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimus osoitti ensimmäistä kertaa, että lihas “muistaa” harjoittelun proteiinitasolla. Muistijälki aiemmasta voimaharjoittelusta säilyy lihasten proteiineissa jopa yli kaksi kuukautta.
Miten teillä nukuttiin? Muistoja kaivataan arkistoon10.4.2025 11:47:53 EEST | Tiedote
Yksin, kahdestaan, siskonpedissä, teltassa, sängyssä, sohvalla tai istualtaan, kotona, kylässä, päiväkodissa tai luennolla, kainalossa, torkkuen, hirsiä kiskoen, liian vähän tai liian paljon. Nukumme elämästämme huomattavan osan, mutta se miten nukumme, vaihtelee suuresti. Kukaan ei myöskään nuku samalla tavalla läpi elämän.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme