Jyväskylän yliopisto

Lihasmuistille löytyi uusi selitys lihasten proteiineista – voimaharjoittelun vaikutus säilyy jopa yli kaksi kuukautta

Jaa

Tutkijat selvittivät tuhansien lihasproteiinin määriä lihaksissa ja löysivät niistä uuden mahdollisen selityksen lihasmuistille. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimus osoitti ensimmäistä kertaa, että lihas “muistaa” harjoittelun proteiinitasolla. Muistijälki aiemmasta voimaharjoittelusta säilyy lihasten proteiineissa jopa yli kaksi kuukautta.

Mostphotos

Usein ajatellaan, että liikunnan vaikutukset ovat hyvin lyhytaikaisia, ja jo muutaman viikon tauko salilta voi aiheuttaa joillekin stressiä kuihtuvista lihaksista. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tutkimus on kuitenkin osoittanut tämän stressin osittain turhaksi, sillä osa voimaharjoittelun vaikutuksista säilyy lihaksissa jopa kahden kuukauden ajan ja harjoittelutauon jälkeen kehittyminen on nopeaa. Mutta millaiset mekanismit ja muutokset solu- ja molekyylitasolla selittävät lihasmuistia? Tätä tutkijat selvittivät tutkimalla tuhansien lihasproteiinin määriä lihaksissa.

Tutkimuksessa kymmenen viikon voimaharjoittelua seurasi vastaavan pituinen tauko ja sen jälkeen uusi kymmenen viikon voimaharjoittelu. Proteomiikka-menetelmän avulla pystyttiin tutkimaan samanaikaisesti yli 3000 lihasproteiinin määrää käyttäen hyväksi edistynyttä massaspektrometri-laitteistoa.

Harjoittelu tallentuu lihasten proteiineihin

Tutkimuksessa havaittiin kahdenlaisia muutosprofiileja lihasten proteiineissa. 

Osa proteiineista muuttui harjoittelun seurauksena, palautui harjoittelutauon aikana harjoittelua edeltävään tilaan ja muuttui jälleen uuden harjoittelujakson aikana vastaavasti kuin ensimmäisellä harjoittelujaksolla. Nämä olivat muun muassa aerobiseen aineenvaihduntaan liittyviä proteiineja. 

Toinen joukko proteiineja muuttui harjoittelun seurauksena ja säilyi muuttuneena harjoittelutauon aikana ja uuden harjoittelujakson jälkeen. Näiden lukuisien proteiinien joukkoon kuului muun muassa useat kalsiumia sitovat proteiinit, kuten kalpaiini-2, jonka geenissä on hiljattain tunnistettu säilyvän muistijälki harjoittelutauonkin jälkeen.

"Lihasten tumien määrän ja geenien muistijälkien eli epigenetiikan tasolla on aiemmin havaittu pitkäaikaisia, tauonkin jälkeen säilyviä ja mahdollisesti ”lihasmuistia” selittäviä vasteita", kertoo tutkimuksen päätutkija, liikuntafysiologian professori Juha Hulmi liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.  

"Nyt osoitimme ensimmäistä kertaa, että lihas ”muistaa” proteiinienkin tasolla aiemman voimaharjoittelun ainakin kahden ja puolen kuukauden ajan."

"Eli vaikka lihakset kuihtuvatkin lopulta takaisin alkuperäiseen kokoonsa pitkän harjoittelutauon aikana, lihaksissa säilyy muistijälki aiemmasta harjoittelusta. Tämä saattaa helpottaa harjoittelun uudelleenaloittamista", Hulmi selventää.

Tutkimus on osa laajempaa TraDeRe -tutkimushanketta, jota rahoittaa Suomen Akatemia ja jota johtaa (PI) valmennustieteen apulaisprofessori Juha Ahtiainen yhteistyössä Juha Hulmin (Co-PI) kanssa.

Tutkimuksen osaraportti toteutettiin Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa. Tutkittavina oli nuoria aikuisia ja keski-ikäisiä suomalaisia miehiä ja naisia, jotka olivat fyysisesti melko aktiivisia, mutta heillä ei ollut aikaisempaa kokemusta systemaattisesta voimaharjoittelusta. Proteomiikka-analyysit tehtiin 116 lihasnäytteestä Helsingin yliopistossa tutkimusjohtaja Markku Varjosalon laboratoriossa.  
 
Tutkimus on julkaistu Journal of Physiology -lehdessä. Tutkimusta rahoittivat Renaissance Periodization, Kuntoutumis- ja liikuntasäätiö Peurunka, Suomen Akatemia ja Suomen Urheilututkimussäätiö.

Alkuperäinen tutkimus 

Juha J. Hulmi, Eeli J. Halonen, Adam P. Sharples, Thomas M. O'Connell, Lauri Kuikka, Veli-Matti Lappi, Kari Salokas, Salla Keskitalo, Markku Varjosalo, Juha P. Ahtiainen. 

Human skeletal muscle possesses both reversible proteomic signatures and a retained proteomic memory after repeated resistance training

Tutkimus on luettavissa verkossa tästä linkistä. 


Lisätietoja  
  
Professori Juha Hulmi 
juha.hulmi@jyu.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uudenlainen kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja havaitseva kannettava ilmaisin parantaa säteilyturvallisuutta15.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopisto on yhteistyössä Säteilyturvakeskuksen (STUK) kanssa kehittänyt uudenlaisen kannettavan monikäyttösäteilyilmaisimen, joka havaitsee käytännössä kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja. Laitteesta voivat hyötyä mm. teollisuuden ja lääketieteen säteilynkäyttäjät, viranomaiset, ydinenergia-ala, ensivasteen toimijat sekä sotilaskäyttäjät. Teknologialle on haettu patenttia, ja seuraavaksi selvitetään sen kaupallistamismahdollisuuksia.

Tutkimustieto ei puolla perusopetuksen kansallisia kokeita14.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote

Perusopetuksen kansallisia kokeita ei ole koskaan käytetty Suomessa. Kansallisilla kokeilla tarkoitetaan koko ikäluokalle toteutettavia pakollisia kokeita tavallisimmin matematiikassa ja kielissä. Kokeiden käyttöönottoa on viime aikoina pohdittu vastauksena koululaisten oppimistulosten heikentymiseen ja arvioinnin yhdenvertaisuuden ongelmiin. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, ettei valtakunnallisten kokeiden käyttöönottoa voida suositella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye