Ville-Juhani Sutinen: Fyysisten kirjojen museo
Kirjailija Ville-Juhani Sutinen kantaa huolta kirjastojen muuttumisesta kirjojen museoiksi ja harvinaisten artefaktien esittelypaikoiksi digiyhteiskunnassa. "Jos fyysisten kirjojen yleisen hupenemisen ohella myös kirjastot ja etenkin lähikirjastot katoavat, keskittynyt lukeminen muuttuu lapsille ja nuorille etäiseksi", pohtii Sutinen Kirjasto nyt ja huomenna -blogissa. "Kun fyysinen kirja loittonee jokapäiväisestä elämästä, muuttuvat myös lukemisen ja sitä myötä maailman hahmottamisen tavat."

(Kirjoitus on julkaistu Kirjasto nyt ja huomenna -blogissa tänään 1.11.2023.)
"Oman sukupolveni kaupunkilaislapsista oli aikoinaan tapana huolestuneena todeta, että he törmäävät maatilan eläimiin enää televisiossa, eivätkä ole koskaan nähneet oikeaa lehmää tai hevosta. 2020-luvun lasten tilanne fyysisten kirjojen kanssa alkaa olla samanlainen: he lukevat tekstiä näyttöruudulta, mutta eivät ole koskaan nähneet oikeaa nidettä.
Tämä on tietenkin liioittelua, sillä lapset kohtaavat kirjoja edelleen vähintäänkin koulussa. Neuvolat myös antavat jokaisen vastasyntyneen kotiin lahjaksi kassillisen lastenkirjoja. Toisaalta juuri se, että valtio näkee tarpeelliseksi jakaa kirjoja perheille, kertoo, että ne ovat muuttuneet harvinaisuuksiksi.
Tutkimusten mukaan ihmiset hankkivat koko ajan vähemmän kirjoja ja lukutaito laskee sekä lasten, nuorten että aikuisten parissa. Jopa sisustuselementtinä kirja on kokenut romahduksen.
Ihmiset toisin sanoen tietävät, mikä kirja on, mutta he eivät enää elä kirjojen ympäröimänä. Kun fyysinen kirja loittonee jokapäiväisestä elämästä, muuttuvat myös lukemisen ja sitä myötä maailman hahmottamisen tavat.
Kirjasto on keskeinen paikka kirjojen näkyvyyden kannalta. Siellä oikeat kirjat ovat edelleen kirjaimellisesti käden ulottuvilla. Asuin lapsuuteni ja nuoruuteni Kokemäellä, jossa Peipohjan lähikirjasto tarjosi kodin ja koulun ohella varhaisimman kosketukseni kirjoihin. Yksinhuoltajaperheen lapsena vietin siellä pitkiä aikoja pienestä pitäen. Sen lisäksi, että luin paljon, löysin kirjastosta kokonaisia uusia maailmoja.
Rohkenen väittää, että ilman Peipohjan lähikirjastoa minusta ei olisi koskaan tullut kirjailijaa. Lapsena luonteva ja tiivis suhde kirjoihin saattoi syntyä vain koulun vieressä olevan kirjaston kautta. Tuo kolmen huoneen lainasto vanhassa homeisessa puutalossa teki minusta Finlandia-voittajan. Harmi kyllä lähikirjasto on aikaa sitten lakkautettu.
Jos fyysisten kirjojen yleisen hupenemisen ohella myös kirjastot ja etenkin lähikirjastot katoavat, keskittynyt lukeminen muuttuu lapsille ja nuorille etäiseksi. Lukutaidon huonontumisen rinnalla se tarkoittaa, että monien suhde kirjallisuuteen katkeaa iäksi. Tämä ei merkitse ainoastaan taidenautinnon katoamista, sillä kirjat ovat yksi parhaista reiteistä ymmärtää ympäröivää maailmaa ja toisia ihmisiä. Niiden kautta meistä tulee lukutaitoista kansalaisia demokraattisessa yhteiskunnassa – ja tosiaankin parempia ihmisiä.
Muutin perheineni viime kesänä Jyväskylän Halssilaan. En tuntenut kaupunginosaa hyvin, vaikka olen asunut Jyväskylässä yli kymmenen vuotta. Ensimmäinen paikka, jossa Halssilassa kävin alle 2-vuotiaan poikani kanssa, oli lähikirjasto. Sittemmin olemme vierailleet siellä usein, ja nyt poikani sanoo jo pihalla innoissaan ”Portaita!” muistaessaan kirjastosaliin vievät rappuset.
Kirjasto tuntui helposti lähestyttävältä paikalta, jonka kautta saatoin tutustua uuteen asuinalueeseen. Lapselle se oli hyllyineen tunnistettava miljöö rakkaine tarinoineen ja hahmoineen.
Parin kuukauden päästä muutosta sain lukea paikallislehdestä, että Halssilan kirjasto aiotaan lakkauttaa osana Jyväskylän kaupungin säästötoimia. Halssilan asukasyhdistys ryhtyi auttamaan kirjastoa. Se on pelastanut paikan kerran ennenkin, silloin kirjailija Sofi Oksasen avulla, jonka lapsuuden kirjasto se oli.
Minut pyydettiin mukaan puolustamaan Halssilan kirjastoa ja suostuin empimättä. On totta, että Halssilasta on vain pari kilometriä keskustaan, jossa Jyväskylän pääkirjasto sijaitsee. Sielläkin me käymme usein poikani kanssa. On silti olennaista, että kirjat ovat saatavilla kävelymatkan päässä, jolloin niiden pariin ei tarvitse erikseen lähteä niin kuin teatteriin tai museoon. Vain siten ne voivat säilyä normaalina osana tulevaisuuden aikuisten arkea.
Museoon kirjastoja voisi verrata siinä mielessä, että kumpikin säilyttää esineitä. Museoissa artefaktit, jotka katoavat jokapäiväisestä elämästä, vaikkapa hevosrattaat tai kirjoituskoneet, ovat yhä olemassa, ja niiden kautta saa mielikuva eilispäivän elämästä. Samalla lailla kirjasto vaalii digitoituneessa yhteiskunnassa alati harvinaisemmiksi käyviä kirjoja.
On surullista, jos tulevaisuuden kirjasto on lapsuuteni luontevan käyntikohteen sijaan enemmänkin fyysisten kirjojen museo. Toisaalta vielä pahempaa olisi, jos kirjastot muuttuisivat digitaalisiksi tai häviäisivät tyystin.
Kirja esineenä on itsenäinen kokonaisuus, jonka kansien sisällä on oma maailmansa. Sen sivuilta ei pääse loikkimaan pois hyperlinkeillä, vaan siellä on syvennyttävä yhteen asiaan."
Ville-Juhani Sutinen
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vilja Kujanpääviestintäjohtaja
Puh:040 755 3319vilja.kujanpaa@kirjastopalvelu.fiKuvat

Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen kirjastopalvelu Oy
Henna Kielosto informaatikoksi Kirjastopalveluun26.3.2025 08:45:00 EET | Tiedote
Henna Kielosto on nimetty informaatikoksi Suomen kirjastopalvelun Oy:n informaatiotiimiin. Kielosto aloittaa työnsä 1.4.2025.
Jarmo Saarti: Kirjastojen johtaminen on tulevaisuuden tekemistä20.3.2025 09:00:00 EET | Blogi
Kirjastonjohtajan kyky reagoida ja muokata kirjaston toimintaa nopeasti muuttuvien tarpeiden mukaan on tulevaisuuden tärkeimpiä taitoja. Uudet käyttäjäryhmät ja muutokset yhteiskunnassa synnyttävät uusia tapoja ja tarpeita käyttää kirjastoja. “Suurin kirjastoalan ammattikuvaan ja identiteettiin liittyvä strateginen kysymys onkin, mitä kirjastojen tulee tehdä maailmassa, jossa älykkäät koneet ottavat hallitakseen enenevässä määrin niitä tehtäviä, joita kirjastot ovat tehneet pitkän historiansa ajan”, pohtii FT Jarmo Saarti Kirjasto nyt ja huomenna -blogissa. Saartin, FM Juliaana Grahnin, FL Arja Juntusen ja FM, KM Katariina Laurosen kirjoittama teos Johda kirjastoja (Avain) ilmestyi 17.3.2025.
Ari Haasio: Kohti älykkäämpää kirjastoa?9.1.2025 08:45:00 EET | Blogi
Ari Haasio ei usko tekoälyn heilauttavan kirjaston merkitystä yhteiskunnassa saati ihmisen tekemän työn tarvetta kirjastoissa. Sen myötä henkilökunta tulee siirtymään rutiineista vaativampiin tehtäviin. "Tekoälyn yleistyminen tarkoittaa myös koulutustarpeiden lisääntymistä aivan samalla lailla kuin 30 vuotta sitten, kun netti tuli kirjastoihin. Täydennyskoulutus on edellytys tehokkaaseen tekoälyn hyödyntämiseen kirjastoissa", hän toteaa Kirjasto nyt ja huomenna -blogissa. Haasion kirjoittama teos Tekoäly ja kirjastot (Avain) ilmestyy helmikuussa 2025.
Linnea Peurakoski: Kirjastot kannattelevat monen lukuharrastusta14.10.2024 12:20:00 EEST | Blogi
Helsingin kaupunginkirjaston kirjastovirkailija ja kirjasomettaja Linnea Peurakoski uskoo, että lukeminen lähtökohtaisesti kiinnostaa lapsia ja nuoria. "Kyllä lapset ja nuoret lukevat, kun heidät saatellaan heitä kiinnostavien tarinoiden pariin. Samaa väitän kaikenikäisten suhteen: kirjastosta löytyy lukemista kaikille", hän kertoo Kirjasto nyt ja huomenna -blogissa. Peurakosken tiedustelujen mukaan myös kirjastojen saavutettavuus vaikuttaa merkittävästi lukemisharrastuksen houkuttelevuuteen.
Kirjastopalvelun ja LAB Muotoiluinstituutin yhteistyö esillä Habitaressa11.9.2024 09:47:14 EEST | Tiedote
Suomen kirjastopalvelu Oy:n ja LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin yhteistyöstä syntyneitä lasten kirjastokalusteita on nähtävillä Muotoiluinstituutin osastolla 6t50 Habitare-messuilla Messukeskuksessa 11.–15.9.2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme