Neljä myyttiä transihmisten vanhemmuudesta – Transvanhemman päivä 2023
Transtaustaisten ihmisten lapsiperheellistymiseen ja vanhemmuuteen liittyy monia myyttejä, jotka perustuvat usein ennakkoluuloihin ja tiedon puutteeseen. Sateenkaariperheet ry:n asiantuntijat murtavat tässä jutussa neljä yleisintä transihmisten lapsiperheellistymiseen ja vanhemmuuteen liittyvää myyttiä sunnuntaina 5.11. vietettävän Transvanhemman päivän kunniaksi.
Myytti 1: Transihmiset eivät voi saada lapsia
Sukupuolivähemmistöihin kuuluvia vanhempia on ollut olemassa koko ihmiskunnan historian ajan. Sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten lapsiperheellistyminen on yhtä mahdollista ja toivottavaa kuin muidenkin. Lasten hankkimisen tavat vaihtelevat kunkin mahdollisuuksista, toiveista, elämäntilanteesta ja yhteiskunnan lainsäädännöstä riippuen. Biologisen vanhemmuuden lisäksi kumppanuusvanhemmuus, perheen ulkopuolinen adoptio ja sijais- tai tukiperheenä toimiminen ovat tapoja lapsiperheellistyä sekä cis- että transsukupuolisille.
Myytti 2: Sukupuolensa korjanneet transihmiset eivät voi saada biologisia lapsia
Transsukupuoliset ja muunsukupuoliset ihmiset voivat lapsiperheellistyä ennen sukupuolenkorjausprosessia, sen aikana, tai sen jälkeen. Vanhaan translakiin kirjattu hedelmättömyysvaatimus jarrutti pitkään sekä juridisen sukupuolen vahvistamista että biologisten lasten saantia. Nyt kaikki henkilöt, joilla on oletettavasti toimiva kohtu, voivat hakeutua sekä julkisiin että yksityisiin hedelmöityshoitoihin joko itsellisinä tai pariskuntana, juridisesta sukupuolesta tai transtaustasta riippumatta. Sukupuolen korjaushoitojen yhteydessä julkinen terveydenhuolto tarjoaa myös yhä järjestelmällisemmin mahdollisuutta omien sukusolujen tallettamiseen. Sukupuolenkorjausprosessin aikana hormonihoidot voidaan keskeyttää, jotta sukusolujen tuotanto käynnistyisi uudelleen.
Myytti 3: On parempi, että vanhempi pitää transsukupuolisuuden omana tietonaan
Lapsi aistii aikuisten salaisuudet herkästi. Lapsen mieli on minäkeskeinen: jos salaisuudet aiheuttavat tulehtuneen ja piilottelevan ilmapiirin tai vanhemmille väsymystä ja turhautumista, lapsi kääntää ne helposti omaksi syykseen, jos ei tiedä ilmapiirin ja käytöksen todellista alkuperää. Siksi vanhemman sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta on hyvä puhua lapsen kanssa heidän kehitystasonsa mukaisesti mahdollisimman aikaisin.
Myytti 4: Lapsi menee vain sekaisin, jos vanhempi tulee kaapista transsukupuolisena
Myytti olettaa, ettei lapsi pystyisi ymmärtämään transsukupuolisuutta. Todellisuudessa lapset ovat usein joustavia ja sopeutuvia muutoksiin, kunhan he saavat riittävästi tukea ja tietoa kysymystensä tueksi. Lapsi saattaakin kohauttaa olkaansa ja kysyä ”Aha, mitä sitten?”, kun taas toinen kaipaa enemmän keskustelua aiheesta. Vanhemman oma asenne ja suhtautuminen tarjoavat lapselle mallin asian kohtaamiselle: lapsi voi oppia vanhemmaltaan, että sukupuoli on monimuotoinen ja joustava asia, joka ei riipu vain ulkonäöstä tai kehosta. Kaikenikäisille lapsille tärkeintä on tieto, ettei vanhemman ja lapsen välinen suhde, rakkaus tai perheen arki muutu, vaikka vanhempi elää avoimesti omana itsenään.
Opas sukupuolivähemmistöihin kuuluville vanhemmille ja vanhemmuudesta haaveileville luettavissa ja tilattavissa maksutta Sateenkaariperheet ry:n sivuilta.
Mikä Transvanhemman päivä? Transvanhemman päivää (Trans Parent Day) on vietetty vuodesta 2009 lähtien marraskuun ensimmäisenä sunnuntaina. Tänä vuonna päivää vietetään 5.11. Osa juhlii päivää isän- tai äitienpäivän tapaan tai näistä täysin erillisenä, transtaustaisten vanhempien näkyvyyttä lisäävänä teemapäivänä.
Kirjoittajat ovat Sateenkaariperheet ry:n asiantuntijoita
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Jämsätoiminnanjohtaja
Puh:044 997 1956juha.jamsa@sateenkaariperheet.fiVilppu Järvinenviestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 501 2858vilppu.jarvinen@sateenkaariperheet.fiSateenkaariperheet ry on lastensuojelu- ja perhejärjestö, joka tekee ihmisoikeustyötä, perhepolitiikan kehittämistyötä, lapsi-, nuoriso- ja perhetyötä, sosiaali-, terveys- ja koulutuspalveluiden kehittämistyötä sekä moninaisuuskasvatustyötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sateenkaariperheet ry
Lapsitoiveen toteuttamisesta kaksi vuotta vankeutta ja miljoonasakot – Italia kriminalisoi sijaissynnytyksen21.10.2024 06:01:00 EEST | Tiedote
Kun Suomessa pohditaan keinoja syntyvyyden parantamiseksi, Italiassa perheellistymismahdollisuuksia on alettu rajoittaa. Sijaissynnytyksen kriminalisoinnilla isketään erityisesti sateenkaari-ihmisten ja muiden tahattomasti lapsettomien mahdollisuuksiin perustaa perhe, katsoo ihmisoikeusjärjestö.
Sateenkaarimiesten lapsitoivetta ei saa ohittaa – sijaissynnytyksen laillistamiselle laajaa kannatusta Suomessa17.6.2024 08:50:05 EEST | Tiedote
Ei-kaupallinen sijaissynnytys ei ole Suomessa vieläkään laillista, vaikka sääntelyn tarve on todettu jo yli vuosikymmenen kestäneessä selvittelyssä. Sijaissynnytyksen salliminen saa kannatusta niin asiantuntijoilta, puolueilta kuin kansalaisiltakin. Edunvalvojat toivovat, että sateenkaarimiesten lapsitoiveet otettaisiin vihdoin vakavasti ja sijaissynnytys sallittaisiin.
Tervetuloa Kumppanuusvanhemmaksi-hankkeen loppuseminaariin 28.5.22.5.2024 06:24:00 EEST | Kutsu
Lämpimästi tervetuloa kuulemaan paljon puhututtavasta kumppanuusvanhemmuudesta nelivuotisen hankkeen päätösseminaariin ti 28.5. klo 9:30-12:30. Tilaisuuden teema on oikeudellinen vanhemmuus. Luvassa puheenvuoroja sekä asiantuntijoilta että ihmisiltä, joita teema koskettaa henkilökohtaisesti. Tilaisuudessa tai sovitusti myöhempänä ajankohtana on mahdollisuus mediahaastatteluun.
Kysely paljastaa: sateenkaariperheet eivät voi liikkua vapaasti maailmalla29.4.2024 12:59:08 EEST | Tiedote
Suomalaisista sateenkaariperheistä reilu puolet (58 %) on pelännyt ongelmia matkustaessaan ulkomaille sateenkaariperheenä, kertoo Sateenkaariperheet ry:n tuore kysely. Katse kääntyy kohti kesäkuun EU-vaaleja: Perhesuhteiden tunnustaminen EU-maiden kesken on ollut yksi tämän eurovaalikauden tärkeistä sateenkaaritavoitteista. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen teki tavoitteen hyvin tunnetuksi julistaessaan 2020: ”Jos olette perhe yhdessä maassa, olette perhe kaikissa maissa”. Tilanne on monille sateenkaariperheille edelleen päinvastainen.
Suomi sai YK:n lapsen oikeuksien komitealta huonon arvosanan – jätti sateenkaariperheen lapsen korvauksetta4.4.2024 10:00:00 EEST | Tiedote
Suomi karkotti venäläisen sateenkaariperheen lapsen vanhempineen, koska katsoi, että lapsi ei tarvinnut kansainvälistä suojelua. YK lapsen oikeuksien komitea totesi ratkaisussaan vuonna 2021, että Suomi oli loukannut YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen kolmea artiklaa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun komitea antoi Suomelle langettavan ratkaisun. Tänä keväänä komitea päätti asian seurannan ja antoi arvionsa ratkaisun toimeenpanosta. Arvosanaksi annettiin ”B”, mikä tarkoittaa, että ratkaisu on vain osittain toimeenpantu. Suomi ei esimerkiksi ole maksanut lapselle mitään korvausta, vaikka komitea sitä edellyttikin. Sateenkaariperheet ry on järkyttynyt tapauksen puutteellisesta toimeenpanosta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme