Tyttöerityinen nuorisotyö vahvistuu maassamme – yhdeksäs Tyttöjen Talo avattu Poriin
Tyttöjen Talojen maankattava verkosto vahvistuu, kun Poriin on juuri avattu yhdeksäs Tyttöjen Talo.
– Porin Tyttöjen Talo on turvallinen kohtaamispaikka alueemme 12-29-vuotiaille tytöille ja nuorille naisille sukupuolen moninaisuus huomioiden, kertoo Porin Tyttöjen Talon vastaava ohjaaja Susanna Pöysti.
Setlementtiliikkeen Tyttöjen Talot tarjoavat avointa ja yhteisöllistä toimintaa, ryhmiä, harrastusmahdollisuuksia, yksilöllistä tukea erilaisiin elämäntilanteisiin, seksuaalineuvontaa sekä yksilö- ja vertaisryhmätukea seksuaaliväkivaltaa kokeneille. Perusperiaate on, että jokainen tulee kuulluksi ja nähdyksi omana itsenään.
Sukupuolella on yhä väliä
Tyttöjen Talojen sukupuolisensitiiviselle sosiaaliselle nuorisotyölle on selkeästi tarvetta, sillä sukupuolella on edelleen yhteiskunnassamme merkitystä. Se vaikuttaa usein siihen, miten toista kohdellaan.
Monelle nuorelle Tyttöjen Talo on ensimmäinen paikka, jossa tyttöjen elämään kytkeytyvät teemat ja kiinnostuksen kohteet nousevat keskiöön ja otetaan vakavasti. Nuori pääsee jakamaan ajatuksia samanlaisia asioita arjessaan kokeneiden kanssa.
– Huomioimme työssämme erityisesti haavoittuvassa asemassa olevat, kuten henkilöt, jotka ovat kokeneet yksinäisyyttä, vähävaraisuutta tai syrjintää, sanoo Pöysti.
Luottamukselliset keskustelut madaltavat myös esimerkiksi seksuaaliväkivallan tai kunniaan liittyvän väkivallan uhrien hakeutumista tuen piiriin. Toiminta on kävijöille maksutonta.
Turvallinen tila auttaa avautumaan
Tyttöjen Taloilla tuetaan tyttöjen oikeutta elää oman näköistä elämää.
Tyttöihin ja nuoriin naisiin kohdistuvia sukupuolittuneita ilmiöitä tässä ajassa ovat mm. seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun kokemukset, lähisuhdeväkivalta ja kunniaan liittyvä väkivalta. Sukupuolen mukaan kohdennettu toiminta tarjoaa turvallisen tilan tyttöyteen liitettyjen odotusten ja asenteiden kriittiseen tarkasteluun ja purkamiseen.
– Toiminta on tarkoitettu kaikille tytöksi tai naiseksi identifioituville ja tyttöyttä itsessään pohtiville, kertoo sukupuolisensitiivisen sosiaalisen nuorisotyön koordinaattori Laura Ranki Loisto setlementistä.
Loisto setlementti vastaa Helsingin Tyttöjen Talosta. Tämä Suomen ensimmäinen Tyttöjen Talo on perustettu vuonna 1999.
Tytöille oma paikka kautta maan
Poriin avattu Tyttöjen Talo kuuluu valtakunnalliseen Tyttöjen Talo -verkostoon, joka on keskeinen osa setlementtiliikkeen nuorisotyötä. Tyttöjen Taloja toimii nyt yhdeksällä paikkakunnalla kautta maan. Porin lisäksi talot sijaitsevat Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.
Porin Tyttöjen Talo on osa Setlementti Poria.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura Rankisukupuolisensitiivisen sosiaalisen nuorisotyön koordinaattoriLoisto setlementti
Puh:050 551 3955laura.ranki@loistosetlementti.fiSusanna Pöystivastaava ohjaajaPorin Tyttöjen Talo
Puh:044 248 2613susanna@setlementtipori.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Setlementtiliitto ry
Juha-Erkki Mäntyniemi Suomen Setlementtiliiton toimitusjohtajaksi25.11.2024 08:50:54 EET | Tiedote
Juha-Erkki Mäntyniemi on nimitetty Suomen Setlementtiliitto ry:n uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän seuraa tehtävässään Setlementtiliiton pitkäaikaista toimitusjohtajaa Pentti Lemmetyistä, joka siirtyy eläkkeelle Mäntyniemen aloittaessa tehtävässään viimeistään 1. maaliskuuta 2025.
Lotta Svärd –stipendi annettu Setlementtiliiton tyttötyön uudelle ryhmämentorointihankkeelle25.10.2024 07:56:09 EEST | Tiedote
Tämän vuoden 10 000 euron Lotta Svärd –stipendi annettiin Setlementtiliiton tyttötyön uudelle ryhmämentorointihankkeelle.
Tyttöjen tulevaisuus ei ole vain ”tyttöjuttuja”9.10.2024 12:34:44 EEST | Tiedote
Kansainvälisenä Tyttöjen päivänä teema on “Tyttöjen visio tulevaisuudesta”. Tulevaisuudenusko on voimavara, joka voi torjua elämän syrjäyttävät tekijät. Sitä vasten nuorten hyvinvointitilastot tarjoavat karua kertomaa. Suurimmassa osassa kouluista jopa puolet 8.- ja 9.-luokkalaisista tytöistä kokee ahdistusta. Myös lähes puolet nuorista naisista on huolissaan tulevaisuuden jaksamisestaan, kun miehistä vain 27 % kokee samoin.
Nuorten vuoro lokakuussa: Nuorten kokemustarinoissa nousee esiin rajujakin aiheita30.9.2024 13:30:37 EEST | Tiedote
Miten nuoret voivat tänään? Nuorten vuoro -tapahtumassa paneudutaan 10.10. nuorten elämään, kun nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset ja muut asiasta kiinnostuneet kohtaavat Heinolassa sekä etänä. Nelituntinen tapahtuma on osallistujille maksuton.
Loisto Setlementti 50 vuotta: Jokainen nuori tarvitsee jonkun, jolle puhua16.9.2024 13:26:07 EEST | Tiedote
Sosiaalista nuorisotyötä tekevä Loisto Setlementti juhlisti 50-vuotista taivaltaan 6. syyskuuta nuorten suunnittelemalla festivaalilla. Tapahtuma toi esille nuorten yhteisön moninaisuuden ja vaikuttamisen voiman.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme